Jump to content
Sign in to follow this  
DeeCann

Fermentatory stożkowe

Recommended Posts

Krótkie pytanie czy w fermentatorze stożkowym który ma dwie wylewki, jedna na gęstwę, druga ciut wyżej na zrzut piwa jest jakieś fizyczne rozdzielenie gęstwy i warki wewnątrz ? Czy jest to tylko kwestia wyliczeni,a że różnica "poziomów" ma mieć, załóżmy 1,5L co stanowi całość gęstwy która pozostaje w fermentatorze ?

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie zawór do poboru piwa jest obrotowy, tj. mogę sobie pobierać z poziomy od 2 do 10-15l przy całkowitej pojemności tanku 100l.

Share this post


Link to post
Share on other sites
U mnie zawór do poboru piwa jest obrotowy, tj. mogę sobie pobierać z poziomy od 2 do 10-15l przy całkowitej pojemności tanku 100l.

Popraw mnie jeśli źle zrozumiałem, zawór pozwala ci na pobranie piwa ( licząc od dołu ) od poziomu 2L pozostałych w fermentatorze do 15 L ? A możesz opisać jak to działa ?

No i pozostaje mi kwestia gęstwy. Czyli rozumiem że gęstwa nie jest w żaden sposób rozdzielona. Według tego co napisałeś wszystko co jest poniżej poziomu 2L zrzucane jest zaworem na dole co stanowi całość gęstwy.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przez długi czas myślałem o tych tankach. W wakacje byłem ciut od zamówienia tego z włoch ale doszedłem do innej technologii wyrobu piwa bez konieczności zlewania piwa na cichą.

 

Oto moje żelazne zasady:)

 

1. Porządna filtracja i wysładzanie. Pierwsze 3 litry zawracam ok 2-3 razy. Oczywiście czekam aż złoże się dobrze uleży.

 

2. Nie śrutuje słodu na mąkę za to prze warzeniem namaczam słód w wodzie (temp ok 20 C - przez ok 30 min. Zasyp to 1kg na 1 l wody. Potem wszystko ląduje w garze z ciepłą wodą)

 

3. Staram się uzyskiwać dobry przełom.

 

4. Piwko fermentuje sobie tyle czasu ile potrzeba na burzliwą + cicha

 

5. Na 2 dni przed rozlaniem stawiam fermentor w miejscu skąd będę przelewał wszystko do kegów.

 

Tyle. Za każdym razem mam klarowne piwo i nie zauważyłem (od 6 warek) żeby była jakaś różnica pomiędzy klarownością pomiędzy technologiami. Ostatnio robiłem lagera i wyszedł jak kryształek.

Oczywiście zamiast stozkowego rzuciłem się na usprawnienie mojego browarku min w fermentory speidel. Są naprawdę rewelacyjne. Obsługa ich to sama przyjemność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak się robi na suchych i wykorzystuje je 1 raz to można zrezygnować z cichej. Jak chce się wykorzystać drożdże to przy przelewaniu na cichą ma się je lepszej kondycji i nie ma przestojów w browarze. Tak samo mocnych piw nie powinno się trzymać długo z drożdżami bo zajdzie autoliza i piwo będzie smakować mydłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak samo mocnych piw nie powinno się trzymać długo z drożdżami bo zajdzie autoliza i piwo będzie smakować mydłem.

Czyli jak długo napisz coś więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No najlepiej jest przy tych piwach zlać na cichą jak już odfermentuje większość i opadnie piana. Ważne też żeby dobrze napowietrzyć i zadać odpowiednio dużo drożdży żeby ta fermentacja nie ciągnęła się w nieskończoność - ale nie ma tu chyba wyraźnych granic że np po 3 tygodniach zaczyna dawać mydłem. To też bardzo zależy od gatunku drożdży. Zobacz ze piwa trapistów fermentują tydzień góra 2, nawet te najmocniejsze. I to nie dlatego że mnichom się gdzieś śpieszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
doszedłem do innej technologii wyrobu piwa bez konieczności zlewania piwa na cichą.
4. Piwko fermentuje sobie tyle czasu ile potrzeba na burzliwą + cicha

No to jest ta cicha czy jej nie ma?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wspomniał Wiktor mocnych piw na samej burzliwej nie robię ale wszystkie Górniaki tak do 13 blg są u mnie bez cichej. Piwa pszeniczne oczywiście bez cichej to był dla mnie standard od samego początku. Chodzi o to żeby zadbać o dobrą kondycję drożdży i dobry start fermentacji, dobrą klarowność w zlewaniu brzeczki do fermentora, przełom, i kilka innych pierdół. Piwo na pewno będzie klarowne i smaczne. Piwa mocne i dolniaki to inna bajka ale uważam że takie jak pszeniczniaki, stouty (lekkie) i nazwijmy je standardowe nie wymagają cichej ale oczywiście mogę się mylić. Ja wyrażam tylko swoją opinię sprawdzoną na kilku gatunkach piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przez pewien czas również nie robiłem cichej, jednak gdy zacząłem nie wyobrażam sobie fermentacji bez niej. Problemem jest minimalny posmak drożdży dla mnie wyczuwalny. Standardowo fermentuje burzliwie 2 tygodnie + min 2 tygodnie cichej. Mówię o wszelkich górniakach.

 

Nie zauważasz tego posmaku drożdży Żeglarz? To ile w sumie fermentują u Ciebie piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam mydła, ale jeszcze w piwie nie stwierdziłem. Jakie to mydło jest (szare, białe, zielone jabłuszko)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja przez długi czas myślałem o tych tankach. W wakacje byłem ciut od zamówienia tego z włoch ale doszedłem do innej technologii wyrobu piwa bez konieczności zlewania piwa na cichą.

 

Oto moje żelazne zasady:)

 

1. Porządna filtracja i wysładzanie. Pierwsze 3 litry zawracam ok 2-3 razy. Oczywiście czekam aż złoże się dobrze uleży.

 

2. Nie śrutuje słodu na mąkę za to prze warzeniem namaczam słód w wodzie (temp ok 20 C - przez ok 30 min. Zasyp to 1kg na 1 l wody. Potem wszystko ląduje w garze z ciepłą wodą)

 

3. Staram się uzyskiwać dobry przełom.

 

4. Piwko fermentuje sobie tyle czasu ile potrzeba na burzliwą + cicha

 

5. Na 2 dni przed rozlaniem stawiam fermentor w miejscu skąd będę przelewał wszystko do kegów.

 

Tyle. Za każdym razem mam klarowne piwo i nie zauważyłem (od 6 warek) żeby była jakaś różnica pomiędzy klarownością pomiędzy technologiami. Ostatnio robiłem lagera i wyszedł jak kryształek.

Oczywiście zamiast stozkowego rzuciłem się na usprawnienie mojego browarku min w fermentory speidel. Są naprawdę rewelacyjne. Obsługa ich to sama przyjemność.

I to ma być recepta na dobre piwo ? Raczej taki HACCP :D

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pytanie o przełom jak okiełznać to zjawisko,ktoś pisał że ma zawsze przełom inni że nie więdzą dlaczego tylko czasem jest i od czego to zależy.

Kolego maxhot - a czy to jest wątek o przełomie ? Tutaj masz do poczytania http://www.piwo.org/forum/t2251-Przelom.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja używam mydła, ale jeszcze w piwie nie stwierdziłem. Jakie to mydło jest (szare, białe, zielone jabłuszko)?

he he he Biały Jeleń :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Górniaki tak do 13 blg są u mnie bez cichej.

[ciach]

dolniaki to inna bajka

Akurat taki podział jest niewłaściwy. Autoliza drożdży jest wolniejsza w niskiej temperaturze i prędzej jest sens nie robić cichej przy standardowych dolniakach niż górniakach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Górniaki tak do 13 blg są u mnie bez cichej.

[ciach]

dolniaki to inna bajka

Akurat taki podział jest niewłaściwy. Autoliza drożdży jest wolniejsza w niskiej temperaturze i prędzej jest sens nie robić cichej przy standardowych dolniakach niż górniakach.

Dokładnie, fermentowałem całą zimę według schematu F

http://braukaiser.com/wiki/index.php/Fermenting_Lagers#Maturation_of_the_beer

z pożądanym skutkiem

Share this post


Link to post
Share on other sites
Napisz co to za schemat na czym polega takie warzenie.

to nie warzenie tylko fermentacja, popatrz na wykresy temperatury od czasu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesuje mnie, gdzie można takie coś kupić. Czy ktoś może mnie naprowadzić? Zawór obrotowy to się chyba fachowo nie nazywa, bo pod tym hasłem raczej nie mogę nic znaleźć. Zresztą nie chodzi o zawór, ale raczej o nagwintowaną rurkę, (na którą można taki zawór założyć), która może się obracać szczelnie wokół osi umożliwiając pobieranie piwa z różnej wysokości.

 

Ostatecznie można przecież z tego zrezygnować i ewentualnie przechylać fermentator pod koniec przelewania piwa. No, chyba, że ktoś myśli o fermentatorze stożkowym o pojemności 300l (ciężko by to było przechylić) - ja myślę o jakiś 70l.

Edited by somek

Share this post


Link to post
Share on other sites

W każdej dobrej firmie zajmującej się kwasówką zrobią Ci taki zawór. Uszczelnić można na kilka sposobów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.