Skocz do zawartości

Miodosytnia Kielecka warzy piwo !


kaz

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 276
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Warka numer 11 - Konkursowy RIS zlana na cichą przez 13 dni zeszło do 4,5°Blg czyli tak jak chciałem w smaku bardzo obiecujące.

 

Warka numer 12 - Milk Stout drożdżaki zjadły już cukier do poziomu około 5-5,5°Blg poczekam jeszcze kilka dni i zleję na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zabutelkowałem Warkę numer 11 - Konkursowy RIS z dodatkiem 4,5g cukru na litr. Wyszło 21x0,33l i 38x0,5l. Miał przy butelkowaniu 4,5°Blg, pewnie trochę postoi do pierwszej degustacji (rok ?)

Konkursowy dlatego, że na moim FB konkurs o butelkę przyszłego piwa ogłosiłem "co z tych składników uwarzę" - wygrał kolega Saks :)

 

Zabutelkowałem też Warkę numer 12 - Milk Stout z dodatkiem 5,5g cukru na litr. Miał przy butelkowaniu 4,5°Blg(umówiły się czy co?). Wyszło 44x0,5l, 9x0,66l i 4x1,5l.

 

Obydwa są obiecujące w smaku, RIS to nawet bez nagazowania pić mogę :beer:

 

Przede mną warka #13 :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka numer 13 - Mocne zapomnienie :)

Styl19b Barleywine

 

Oby 13nastka szczęśliwą była bo trochę przy warce nakombinowałem :)

 

Zasyp:

Pilzneński z Gdańska 5,0kg

Pale Ale Weyerman 5,0 kg

Monachijski 2,0kg

Karmelowy z Gdańska 1,0kg

Pszenica palona Weyerman 0,05kg

 

Zacieranie:

63°C - 50 min

72°C - 30min

76°C - mash out 15 min - dodane słody palone.

 

Chmielenie:

Target 26g - 60 min

East King Golding 120g - 60 min

Chinook 6g - 60 min

Marynka 14g - 60min

Fuggles 25g - 10 min

Mech irlandzki 10g - 10min

 

Chłodzenie do 20°C zajęło jakieś 30min. Do fermentacji trafiło 29-30 litrów brzeczki 25°Blg

 

Zadane starterem na WLP 099 Super High Gravity Ale Yeast - dostałem gęstwe od kolegi Andy05 - bardzo dziękuję. Gęstwa była dość stara ale po 48h ładnie ruszyła :)

 

Do wody przeznaczonej do zacieru dodałem 7g gipsu piwowarskiego. Filtracja do pewnego momentu szła dość opornie lecz w końcu bardzo ładnie rurka zassała i pooooszło.

Po filtracji 8l brzeczki przelałem do innego gara i odparowałem około 2,5l wody po czym połączyłem z bazą :)

 

Okazało się, że mam trochę mało chmieli angielskich i musiałem kombinować z chmieleniem jak widać :P

 

Warka trwała bardzo długo bo zacząłem około 18:30 od mielenia słodów a koniec był chyba około 2giej w nocy ....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aaa zapomniałem dodać, że warka na nowym po części sprzęcie - gar nierdzewny 50l używany ale bardzo ładny zakupiony na allegro i gar elektryczny 29l też z allegro kupiony w celu grzania wody do wysładzania - trafił się za 61zł to wziąłem :) Wreszcie też dorobiłem się wielkiej łychy drewnianej już przy mieszaniu nie parzę sobie paluszków :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zadane starterem na WLP 099 Super High Gravity Ale Yeast - dostałem gęstwe od kolegi Andy05 - bardzo dziękuję. Gęstwa była dość stara ale po 48h ładnie ruszyła :tort:

Cieszę się jak nie wiem co , że ruszyła, czyli kolejny mit o krótkotrwałości żywotności gęstwy obalony, czekała w słoju 4 miesiące, bez żadnego specjalnego traktowania, płukania itp. czyli można !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pożyjemy zobaczymy. Jestem jednak dobrej myśli bo to gęstwa po bardzo mocnym piwie (14% chyba jakoś tak ??) więc i drożdże w dobrej kondycji przetrwać powinny. Wczoraj wieczorem piana na piwie bardzo gęsta i wysoka na 30cm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pożyjemy zobaczymy. Jestem jednak dobrej myśli bo to gęstwa po bardzo mocnym piwie (14% chyba jakoś tak ??) więc i drożdże w dobrej kondycji przetrwać powinny.

Wręcz przeciwnie, alkohol niszczy drożdże, jeżeli to było 14% alkoholu to drożdże nie nadają się nawet do reanimacji, ale jeżeli 14 Blg to nic wielkiego.

 

Za to drożdże belgijskie są mocniejsze niż każde inne, może tylko za wyjątkiem amerykańskich, i to jest dobra prognoza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Producent o nich pisze tak: http://www.whitelabs.com/beer/strains_wlp099.html , u mnie zadanie wykonały wspaniale.

Potwierdzam !

Ivan Groźny wyszedł pyszny i treściwy, choć młody jeszcze :tort: Na szczęście mam jeszcze flaszkę zabunkrowaną w loszku :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka numer 14 - Gorączka złota

Styl prawie jak 7B California Common Beer :P

Warzyłem w niedzielę 06.11.2011

 

Zasyp:

Pilzneński z Gdańska 5,0kg

Monachijski 1,5kg

Karmelowy z Gdańska 0,5kg

Pszenica palona Weyerman 0,05kg

 

Zacieranie:

65°C - 90 min

76°C - mash out 15 min - dodane słody palone.

 

Chmielenie:

Nothern Brewer 28g - 60 min

Nothern Brewer 10g - 45 min

Nothern Brewer 12g - 15 min

Nothern Brewer 8g - 1 min

 

Mech irlandzki 10g - 10min

 

Chłodzenie do 20°C zajęło jakieś 30min. Do fermentacji trafiło 34 litry brzeczki 12,5°Blg

 

Zadane gęstwą Wyeast 2112 California Lager - dostałem gęstwę od kolegi Sn_Phoenix - bardzo dziękuję.

 

Warka trwała od 18:30 do 23:00 z myciem i sprzątaniem wszystkiego co pobrudziłem.

Piwo w temperaturze 16-17°C fermenci bardzo dobrze.

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka numer 14 - Gorączka złota Styl prawie jak 7B California Common Beer

 

zlana na cichą, zeszło do około 3°Blg (nawet trochę mniej niż 3)w smaku całkiem niezłe.

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 15 - Kazowy DS

Styl w założeniu 13A Dry Stout

 

Wczoraj wieczorem

 

Zasyp:

Pilzneński z Gdańska 3,5kg

Monachijski 1,0kg

Pszeniczny 0,5kg

Karmelowy z Gdańska 0,3kg

Pszenica palona Weyerman 0,2kg

Carafa II Specjal Weyerman 0,3kg

Barwiący Castel Malting 0,1kg

 

Zacieranie:

62°C - 70 min

72°C - 20 min

76°C - mash out 15 min - dodane słody palone.

 

Chmielenie:

Chinook 15g - 60 min

East King Golding 25g - 60 min

Fuggles 12g - 10 min

 

Nie wiem dlaczemu po raz kolejny zapomniałem wsypać płatki jęczmienne ?? Jakieś fatum czy co ?

 

Chłodzenie do 20°C zajęło jakieś 25min. Do fermentacji trafiło 31 litrów brzeczki 11,5°Blg

 

Zadane gęstwą WLP099 Super High Gravity Ale Yeast - gęstwa z poprzedniej warki.

 

Warka trwała od 18:30 do 23:00 z myciem i sprzątaniem wszystkiego co pobrudziłem.

 

"Przy okazji" nastawiłem kolejny, mam nadzieję, pyszny miodek pitny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem

Warka numer 13 - Mocne zapomnienie Styl19b Barleywine miała 5.5°Blg wiec tak jak przy zlewaniu na cichą. Dałem 100g cukru na 25 litrów młodego piwa.

oraz

Warka numer 14 - Gorączka złota Styl prawie jak 7B California Common Beer miała 2.5°Blg czyli ciut mniej niż po pierwszej fermentacji. Do refermentacji dodałem 150g cukru na 32.5 litra piwa.

Barleywine ma bardzo ładny ciemno bursztynowy kolor, smak obiecujący i bardzo ciekawy aromat owocowo-słodowo-karmelowy.

Gorączka złota kolorek zdecydowanie jaśniejszy niż Barleywine smak i aromat obiecujący.

 

Obydwa piwka są niemalże klarowne.

 

Trzeba by zrobić jakieś plany na następne warki bo słodów zapasik jeszcze spory a i drożdże i chmiele czekają.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zlałem na cichą Warkę numer 15 - Kazowy DS Styl w założeniu 13A Dry Stout . Przefermentowało do niecałych 3°Blg

Potrzymam trochę na cichej może jeszcze ciut przerobi.

 

Ech znowu mnie czeka mycie flaszek.

Kegi co prawda mam ale nie mam całej reszty oprzyrządowania żeby piwko z tego kega odzyskać więc na razie stoją i czekają na lepsze czasy :lol:

 

Dostałem od Kolomara gęstwę stephanków 3068, słód pszeniczny w ilości 20kg jest więc będzie kilka pszeniczek :beer:Marcin dziękuję !!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zabutelkowałem Warkę numer 15 - Kazowy DS Styl w założeniu 13A Dry Stout . Drożdże zeszły do niecałych 3°Blg dałem 90gram cukru na równiutkie 60 butelek :)

 

Teraz czeka mnie kręcenie młynkiem ;) szczególnie pszeniczny słód nie jest fajny do śrutowania a pszeniczka przede mną.....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.