Jump to content
kaz

Miodosytnia Kielecka warzy piwo !

Recommended Posts

Witajcie

Popełniłem piwo z ekstraktów płynnych. Przed prawdziwym warzeniem trzeba zaznajomić się z technologią ;)

 

Piwo o roboczej nazwie Brown Ale:

2 puchy ekstraktu bursztynowego WES

Drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast

25g Chinook 60'

15g Cascade 30'

20g Lubelski 10'

Wyszła brzeczka 12,5°Blg

Temperatura fermentacji 17-18°C

 

Fermentacja przebiega prawidłowo już tydzień, wczoraj wieczorem pomiar wykazał 2,5°Blg, piwko klaruje się ładnie. Dziś lub jutro pójdzie na fermentację cichą.

Początkowo byłem zaniepokojony, że brzeczka nie fermentuje bo po 8h po dodaniu uwodnionych drożdży w balonie była ciiiiisza. Nawet w tej sprawie dzwoniłem do kolegi erloy żeby zamówić kolejne drożdże :) Na szczęście wszystko zaczeło fermentować jak trzeba. Drożdże i tak zamówiłem ....

 

imag0274o.jpg

 

Jak myślicie wyjdzie coś z tego ?

 

Jak przystało na Miodosytnię popełniłem również coś na pograniczu miodu pitnego i piwa startowe 33-34°Blg. Jak coś z tego wyjdzie pijalnego dam znać.

 

Planuję również z pomocą kolegi sn_phoenix i w jego browarze zrobić pierwsze piwo ze słodów. Chciałbym żeby to był Dunkelweizen.

Proszę o jakieś porady dotyczące zestawu surowców jakie powinienem do takiego piwa zakupić.

 

W tzw. międzyczasie upiekłem na niedzielę kilka chlebków dla rodzinki.

 

img8252.jpg

 

Pozdrawiam

Michał

Edited by kaz

Share this post


Link to post
Share on other sites

No proszę ... jest czym popić i czym zagryźć ;)

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powstała kolejna "warka" na 20l

Pszeniczne:

2xEkstrakt pszeniczny WES 1,7kg

14g Chinook 60'

25g Lubelski 3'

Sawbrew WB-06

12°Blg fermentacja w 17-18°C

 

Jak myślicie wyjdzie coś z tego pijalnego ??

 

Pozdrawiam

Michał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem okazję pić piwa na podobnym składzie. Wyjdzie Ci trochę ciemniejsze niż to co mogłeś zobaczyć w na forum, dość pełne w smaku (w obu przypadkach kwestia ekstraktów).

Spodziewałbym się również zbyt mocnej goryczki jak na ten styl. (wedle BeerSmitha powyżej 35 IBU)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ups to chyba przesadziłem z chmielem :lol: może jednak będzie się dało wypić.

Na opakowaniu z chmielem napisane jest:

Chinook zaw. alfa-kwasów 11,6%

Lubelski zaw. alfa-kwasów 3%

 

Jak wyliczyć goryczkę ??

 

Druga sprawa to barwa.

WES podaje, że barwa tego ekstraktu to 30-90 EBC (spory rozrzut swoją drogą) ale to chyba barwa tego nierozcieńczonego syropu ??

Dałem 18l wody, jaka będzie barwa piwka ??

 

Kurcze a robienie mniodów było takie proste :lol: a tu zachciało się chłopu na starość piwa nawarzyć :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goryczkę można policzyć w programie piwowarskim (za darmo: QBrew, BrewTarget) lub używając jakiegoś kalkulatora online, poszukaj googlem "hop bitterness calculator".

 

Robiłem takie piwko i kolor wyszedł ciemnobursztynowy, tak na oko pod 20EBC.

 

Wprawisz się. Na początku zawsze jest trudno i masę pytań bez odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiśta wio łatwo powiedzieć :lol:

 

Nie jest łatwo te kalkuratory obsłużyć :lol:

Wychodzi, że goryczka wychodzi być 21-22 IBU ale pewnie coś źle podstawiłem.

 

Wychodzi na to że będę miał prawie pszenicznego koźlaka. Może jakoś toto będzie się dało wypić....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie wychodzi w BS niecałe 22 IBU licząc wg. Tinsetha (warka 20l, gotowanie 25l, 12°Blg)

 

Jak na pszenicę to dużo, ale w "normalnym" piwie to raczej nie jest tak wiele...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to nie będzie tak źle.

Dobrze byłoby aby goryczka nie przykryła pszenicznego charakteru tego piwa tego piwa ale to okaże się dopiero za jakiś czas.

Wypije się bez problemu w końcu nie takie rzeczy piło się już :lol:

 

 

Obiecuję, że od następnych warek będę używał kalkulatorów :lol:;)

Edited by kaz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, również witam nowego piwowara z regionu.

Chlebek wygląda wyśmienicie, chętnie skorzystam z przepisu no i cennych uwag co do wypieku.

A przy okazji zapraszam na piwko. :lol: :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od razu piwowara ;) z konserw na razie robię tylko nic nie warzyłem jeszcze ;) ale to się zmieni oj zmieni !

Pomóc przy wypieku takiego chlebka mogę oczywiście a nawet i zakwasu swego oddam porcję chętnie aby rosło pięknie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie bądź taki skromny, widzę że potencjał masz. Jakby co to pisz do mnie albo do Kolomara, o Szymku(choć nie znam człowieka), nie wspominam bo to Twój koleżka. Zakwas mam, gorzej z jego wykorzystaniem. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że jakoś dam sobie radę z tym warzeniem jak tylko sprzęt zdobędę. Planuję zrobienie jakiegoś półautomatu na podstawie z KEGa tylko jeszcze muszę takiego KEGa nabyć oraz całą inną masę potrzebnych do tego pierdółek :D

 

Co do chleba to chętnie pomogę i pokieruję pierwszą produkcją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj w nocy szykowałem flaszki na kolejne piwko. Macie jakieś sposoby na namówienie kogoś na mycie butelek ?? :cool2:

 

Przy okazji odnalazłem takie cudeńko:

imag0283v.jpg

 

Jakby ktoś chciał naklejki to nimi dysponuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wczoraj w nocy szykowałem flaszki na kolejne piwko. Macie jakieś sposoby na namówienie kogoś na mycie butelek ?? :cool2:

Tak, prosta sprawa. Należy mu dać butelki, i poprosić, żeby oddał ładnie wymyte.

No, jest jeden haczyk - butelki muszą zawierać jakieś dobre piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nie wiem czy to skuteczne bo jak za dużo pełnych będzie to robota ustanie :)

 

Zabutelkowałem 20 litrów "Brown Ale" dałem do refermentacji jakieś 3,5g cukru trzcinowego na 0,5l piwa.

 

Pszeniczne z ekstraktów WES zlane na cichą pomiar wykazał 2,5°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

20 litrów pszenicznego już we flaszkach. Czekam teraz na chwilę czasu wolnego - mojego i Szymona i będzie moje pierwsze zacieranie - Dunkelweizen. Potem jak znajdziemy jeszcze więcej czasu to będzie Pils na dolniakach bo mam w piwniczce do czerwca jakieś 10°C więc powinno się to udać wykonać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj w nocy zaczęło fermentować 20l Irish Stouta z puchy z dodatkiem glukozy i ekstraktu słodowego :tort:

 

Rysuję sobie projekt czegoś w rodzaju kadzi zacierno-warzelnej na bazie KEGa którego niedawno udało mi się w korzystnej cenie nabyć drogą kupna :tort:

Jak coś konkretnego uda mi się narysować to może ktoć z Szanownych forumowiczów udzieliłby mi fachowej konsultacji ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i słowo stało się ciałem :beer:

Wczoraj po południu z kolega sn_phoenix w jego browarze powstała moja pierwsza warka z procesem zacierania !

Na początek dunkeweizen:

Pszeniczny 2,4kg

Monachijski 1,5kg

Karmelowy jasny 0,25kg

Karmelowy ciemny 0,1kg

Czekoladowy 0,05kg do mash out

 

Zacieranie w 15l wody

43°C - 25min

55°C - 5min

62°C - 30min

72°C - 40min

 

Chmielenie

Lubelski 25g - 6min

Lubelski 3g - 3min

 

Drożdże

Wyeast 1010 American Wheat zebrane z poprzedniej warki Szymona :cool:

 

No to nie jestem już dziewicą ;)

 

 

Bardzo dziękuję Szymonie za udostępnienie sprzętu oraz poświęcenie czasu !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli mogę się wtrącic, a myślę, że tak :beer:

 

To małe sprostowanie co do chmielenia

 

lubelski 25g - 60min

lubelski 6g - 3min

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki klasyczny dunkelweizen na tych drożdżach nie wyjdzie, ale myślę, że i tak wyjdzie fajne piwo. Fajnie, że zdecydowałeś się prowadzić zapiski. Do tej pory nie udało mi się przekonać Marleny, Szymona, Roberta czy też Łukasza (Srecky, żyjesz? :lol: ) do założenia swoich wątków i zapisywania swoich receptur i spostrzeżeń, dlatego duży plus dla Ciebie, za chęć dzielenia się z innymi :P

Edited by kolomar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za plusa :/

Może całkiem klasyczny Dunkelweizen nie wyjdzie ale na pewno będzie smaczny :D

Po 8 dniach fermentacji zlałem Dunkelkweizena na cichą przy 2°Blg - całkiem ładnie drożdżaki popracowały.

Zabutelkowałem Irish Stouta z brewkita do refermetacji dałem 7g cukru buraczanego na litr. Wyszło równiutko 40 butelek :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.