Jump to content
Sign in to follow this  
kryzoo

Jak rozpocząć przygodę z piwowarstwem domowym

Recommended Posts

W odpowiedzi na zapotrzebowanie moich znajomych zrobiłem zestawienie sprzętu potrzebnego do uwarzenia pierwszego piwa z brewkita.

Chodzi o to, żeby było tylko to co niezbędne, ale ... nie mniej. I żeby efekt był przyzwoity.

Opis:

http://piwowardomowy.net/20110404/jak-rozpoczac-przygode-z-piwowarstwem-domowym/

 

 

Może się jeszcze komuś przyda. Komentarze mile widziane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To rozpisany zestaw sprzętowy z HB + ekstrakty. Ja znajomym jednak polecam od razu zacieranie a jak się boją kosztów to zawsze mówię że mogę pożyczyć sprzęt na pierwszą warkę. Jeden się skusił, drugi zaczął od ekstraktów ale już się lamie żeby jednak pożyczyć garnek i spróbować zacierania, następni już się zarzekają że jak tylko będą mieli wolną gotówkę to spróbują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze fermentor. Koszt około 37 PLN. Co prawda można wykorzystać posiadany balon do wina, ale odradzam to rozwiązanie, gdyż kranik na dole w fermentorze bardzo ułatwia rozlew do butelek.

 

Z fermentatora z kranikiem do butelek? to z całym osadem ci poleci

nie lepiej zrobić tak z fermentatora zlać wężykiem do wiaderka z kranikem tak żeby osad pozostał w fermentatorze.

potem do zlanego piwka dodaje glukozę i kranikiem rozlewam do butelek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę, że jest spis sprzętu dla procesu z zacieraniem. Mi chodziło o najprostszy, możliwie tani, zestaw na początek do warzenia ze sprawdzonego brewkita. Poza tym są ceny i przykładowe linki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po pierwsze fermentor. Koszt około 37 PLN. Co prawda można wykorzystać posiadany balon do wina, ale odradzam to rozwiązanie, gdyż kranik na dole w fermentorze bardzo ułatwia rozlew do butelek.

Dokładnie... plastikowy "kubełek" z kranikiem to podstawa.

 

Z fermentatora z kranikiem do butelek? to z całym osadem ci poleci

???

5f0752e910f2127eb95fe855fbb264c590x90.jpg

 

 

nie lepiej zrobić tak z fermentatora zlać wężykiem do wiaderka z kranikem tak żeby osad pozostał w fermentatorze.

potem do zlanego piwka dodaje glukozę i kranikiem rozlewam do butelek

To bardzo dobra metoda ale jak się ma dwa "wiaderka".

 

EDIT:

 

7. - dokładnie tak. Rurka do rozlewu butelkowego to komfort pracy. Ale - awaryjnie (stwierdziłem uszkodzenie/zniszczenie rurki w dniu rozlewu) dałem radę kawałkiem wężyka nałożonym na kranik.

kryzoo - dobra robota ;)

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie, zapomniałem o tym małym dyngsie zwanym reduktorem osadów. Sam go używam, bo ułatwia zlewanie po fermentacji burzliwej na cichą. Myślę, że ostatecznie można z nim się pokusić o rozlew z pierwszego fermentora. Byle by tylko nie wzburzyć osadu.

Dodam info o tym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[
nie lepiej zrobić tak z fermentatora zlać wężykiem do wiaderka z kranikem tak żeby osad pozostał w fermentatorze.

potem do zlanego piwka dodaje glukozę i kranikiem rozlewam do butelek

To bardzo dobra metoda ale jak się ma dwa "wiaderka".

Nie koniecznie ja jak nie miałem dwóch fermentorów to dezynfekowałem garnek, przelewałem do garnka, myłem i dezynfekowałem fermentor i z powrotem do niego przelałem piwo.

Oczywiście jest tu większe ryzyko niż jak się ma 2 fermentory ale ja tak robiłem 3 warki i było ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.