Jump to content
Sign in to follow this  
powerlogers

Własna mieszanka i proporcje. Pytanie.

Recommended Posts

Mam zamiar zrobić piwo z (brewkita) czyli z zestawu. Jak wiadomo, jedna puszka jest na 23L wody i 1KG cukru. Wychodzi 5.2% kalkoholu. Ja chcę pomieszać dwie puszki jasnego lagera i nastawić. Zamiast 46L wody dać 40L i zamiast 2KG cukru dać 3KG.

1. Co mi z tego wyjdzie?

2. Czy dodając więcej cukru zwiększę moc piwa do 6%?

3. Jak zwiększyć jego moc?

4. Jeśli mogę zmniejszyć ilość wody to czy muszę zmniejszyć ilość cukru? (opcja bez wzmacniania)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ad 1- piwo bimbrowe

ad 2- tak

ad 3- przed butelkowaniem dolać 0,5 L spirytusu

ad 4- nie musisz

 

 

A tak na prawdę, to zacznij czytać , czytać i czytać, a dowiesz się wszystkiego

 

No i jeszcze wypadało by się przedstawić i uzupełnić profil

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Co mi z tego wyjdzie?

2. Czy dodając więcej cukru zwiększę moc piwa do 6%?

3. Jak zwiększyć jego moc?

Zależy od twoich oczekiwań, uzyskasz coś co wizualnie przypomina piwo, ale smakować zbyt dobrze nie będzie.

Jeśli szkukasz czegoś taniego i mocnego do zrobienia w domu proponuje turbo cydr. Rodzaj gazowanego wina jabłkowego.Można to zrobic z jabłek (nie ta pora roku), albo z soku jakbłowego. Nadaje sie to z kartonow, w Lidlu w przecenie kupisz go po 1,66 czy 2zł. Do tego musisz dodać pożywkę winiarską i drożdże (ponoć lepsze są piwowarskie, albo jakieś takie by nie odfermentowały bardzo głęboko bo cydr będzie wykręcająco kwaśny)

Możesz dodać troszkę cukru by podbić %.

Przefermentuj (ze 2 tygodnie), później przelej by się wstępnie sklarowało (na kolejny tydzień), zabutelkuj z małym dodatkiek cukru (3g na pół litra by sie nagazowało). Po miesiącu będzie zdatne do wypicia. Jednak z czasem robi się łagodniejsze w smaku.

Możesz wykorzystać balony do wina do fermentacji, te są łatwiejsze do znalezienia w piwnicy czy u znajomych.

 

PS

Jak chcesz uzyskać piwo to naprawdę zadowalające rezultaty uzyskasz ze słodu i bez dodatku cukru (są wyjątki od tej reguły, ale to inna historia)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam balon 34L, będzie w sam raz.

A jeśli użyję 1 puszki z brewkitu (zrobię wszystko jak w instrukcji) ale zamiast 23L wody dam równe 25L i doaromatyzuję je kawałkiem takiej pastylki chmielowej "Hop Aroma Tabs" to podciągnę smak piwa? Pytanie dotyczy tej pastylki. Czy jest to dobry dodatek? Czy użycie wody mineralnej (niegazowanej) do fermentacji to dobry pomysł? Zastanawiam się też nad rozlaniem piwa do jednej 2L butelki po pepsi by mieć do parku i nie dzwonić butelkami.

 

P.S. Za chwilę pouzupełniam wszystko w profilu itd.

Moje pierwsza wino z tych składników wyszło wyśmienicie a wyłącznie improwizowałem.

Składniki.

Jabłka tarte na grubo.

Jabłka ćwiartki.

Ryż.

Powidła śliwkowe.

Aronia z sokiem.

Porzeczka.

Marchewka mielona.

Sok malinowo cytrynowy.

Sok pomarańczowy.

Czaj z herbaty (grzaniec zbójecki). Polecam świetny smak wina wyszedł na tym.

Ziele angielskie.

Tymianek.

Cynamon.

Przyprawa do piernika.

Gałka muszkatołowa.

Pieprz czarny.

Rozmaryn.

Kwasek cytrynowy.

Miód wielokwiatowy,

Miód z mlecza.

Cukier.

Olejek do ciasta.

Drożdże tokay.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam balon 34L, będzie w sam raz.

A jeśli użyję 1 puszki z brewkitu (zrobię wszystko jak w instrukcji) ale zamiast 23L wody dam równe 25L i doaromatyzuję je kawałkiem takiej pastylki chmielowej "Hop Aroma Tabs" to podciągnę smak piwa? Pytanie dotyczy tej pastylki. Czy jest to dobry dodatek? Czy użycie wody mineralnej (niegazowanej) do fermentacji to dobry pomysł? Zastanawiam się też nad rozlaniem piwa do jednej 2L butelki po pepsi by mieć do parku i nie dzwonić butelkami.

Aroma tabs daję się raczej na cichą dla aromatu . Woda- jeśli robisz w domu herbatę i jest OK to do piwa tez się nada. PET jest OK . Czy Ty nie szukasz sposobu żeby sie tanio alkoholizować :lol: ?

ps. Co do podpisu to z tym piwowarem :rolleyes:" Teraz jestem winiarzem i piwowarem."

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

powerlogers "nie idź tą drogą"! , piwo to przede wszystkim smak, a nie alkohol ! Jeśli zależy Ci na % to możesz jedną konserwę dać na 5kg cukru i masz 50l. 10% niepijalnego czegoś co zabija :lol: , lub kup sobie w dyskoncie jakiegoś upadlacza, a będzie prościej. Zacieraj, bo to i taniej i smaczniej. Wytrwałości życzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.