Jump to content
Sign in to follow this  
archivi

PILS - dolna fermentacja

Recommended Posts

Witam.

 

W zasadzie pytania niewiele juz zmienia bo juz wszystko zabutelkowane:), ale ciekawi mnie kilka rzeczy...

 

1 marca warzylem pilsa... z powodu braku ciemnej, chlodnej i wilgotnej piwniczki, fermentacja dolna musiala odbywać się... w lodówce... (i tu pragne podziękować mojej super cierpliwej żonie, która pogodziła się z utratą połowy lodówki na ponad miesiąc :beer:) i teraz tak - zeby nie paprać w młodym piwie, czekałem grzecznie aż miną oznaki fermentacji burzliwej. I tak czekałem do 14 marca - pianka delikatna jeszcze była na powierzchni no ale na ulotce do zestawu z BA pisało, że burzliwa ma trwać ok tygodnia. Zlałem więc na cichą. Wczoraj (tj 1 kwietnia) postanowiłem butelkować. Po wlaniu rozpuszczonej glukozy, młode piwo zaczęło bardzo mocno się pienić (musiało byc lekko nagazowane) - nigdy wcześniej tak nie miałem z piwami górnej fermentacji.

 

i teraz pytanko... Gdzie leżakować to piwo? można odrazu do temp. pokojowej, czy lepiej np. na dwa tygodnie jeszcze do temp ok 8st. żeby drożdże zajęły się glukozą i odpowiednio naładowały piwo CO2?

 

dzięki

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli piwo przd butelkowaniem stało w niskiej temperaturze i dałeś "normalną" dawkę surowca do refermentacji to może wyjść sporo przegazowane.

Ale i tak najpierw zostawiłbym w ciepłym przez kilka dni a później w zimne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ups... no dalem na 18l 130g glukozy... zobaczymy co z tego wyjdzie - mam nadzieje ze nie stworzyłem "granatów" :beer:

 

ok w takim razie pewnie postoją do piątku, a następnie trafią do piwnicy (temp. ok 16st.)

 

dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jejski - dzięki. Jeszcze nie próbowałem z rezerwą ale może spróbuje następnym razem... tylko dla pewności odrazu zapytam czy dobrze to rozumiem :beer:.

 

Parametry zielonego piwa - objętość to jest już po odlaniu rezerwy?

 

np. dla PILSa z nasyceniem 2,5 v/v, Blg 13/3 16litrów 9stopni powinienem mieć prawie 1litr rezerwy (0,96dm3) ?

 

no przy galopujacych cenach cukru trzeba pomyslec o przestawieniu sie na ten sposob :beer::tort:

 

dzięki:)

 

 

EDIT:

a teraz załapałem - zamiast tej rezerwy moge użyć 82g cukru :) no świetne...

Edited by archivi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jejski - dzięki. Jeszcze nie próbowałem z rezerwą ale może spróbuje następnym razem... tylko dla pewności odrazu zapytam czy dobrze to rozumiem :).

 

Parametry zielonego piwa - objętość to jest już po odlaniu rezerwy?

 

np. dla PILSa z nasyceniem 2,5 v/v, Blg 13/3 16litrów 9stopni powinienem mieć prawie 1litr rezerwy (0,96dm3) ?

 

no przy galopujacych cenach cukru trzeba pomyslec o przestawieniu sie na ten sposob :) :)

 

dzięki:)

 

 

EDIT:

a teraz załapałem - zamiast tej rezerwy moge użyć 82g cukru ;) no świetne...

Objętość to ilość przefermentowanego piwa, bez rezerwy.

Wcale nie musisz odlewać rezerwy. Możesz ją odzyskać z osadów po chmieleniu. Pewnie akurat z litr by Ci wyszło. A jeżeli jest taka potrzeba to uzupełnić cukrem/ glukozą. Program pozwala podać ilość rezerwy, którą dysponujesz i podpowiada ile oprócz tego jeszcze dodać cukru, aby uzyskać odpowiednie wysycenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.