Jump to content
Fidel

Czerwone OKO

Recommended Posts

W dniu dzisiejszym mój browar domowy wzbogacił się o 100 kg słodu pilzneńskiego z Global Malt Bydgoszcz. Nie było żadnych problemów z zakupem, ludzie bardzo mili, no i cena dobra. Tylko worki strasznie ciężkie :D

Potwierdzam, zapraszają do zakupów, Zarząd firmy deklaruje przychylność piwowarom domowym :), jedyna uciążliwość to sprzedaż na firmę - po prostu nie mają kas fiskalnych (co zrozumiałe)...

Edited by seniorroberto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze sprzedażą na firmę wiąże się później otrzymanie potwierdzenia salda. Odesłałem im, bo nie chciało mi się dzwonić, ale w rachunkowości nie potwierdza się sald wyzerowanych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ze sprzedażą na firmę wiąże się później otrzymanie potwierdzenia salda. Odesłałem im, bo nie chciało mi się dzwonić, ale w rachunkowości nie potwierdza się sald wyzerowanych.

Jak zatem rozumiem - przy płatności gotówką nie powinno być żadnych dodatkowych formalności?... czy z formą płatności nie ma to związku?... no dobra! straszymy niepotrzebnie kolegów! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakby jeszcze można było zamówić wysyłkę kurierem to było by super, tak to oferta Global Malt zapewne atrakcyjna, ale dla piwowarów z okolic Bydgoszczy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zadzwoniłem do centrali i dostałem nr komórkowy do Pana, który jest szefem magazynu. Z nim przez komórkę umówiłem się na godzinę i przyjechałem swoim turbo lanosem. Ważyli mnie jak tira :D Wziąłem 100 kg pilzneńskiego i wyniosło mnie to 307 zł, czyli 3,07 za kg - cena rewelacja. Płaciłem gotówką i wziąłem fakturę na firmę kolegi - płatnika VAT.

Pan Rafał o którym wspomniałem na początku dał mi swoja wizytówkę i powiedział, że jeśli ktoś z forum piwowarów będzie potrzebował słodu może się zgłaszać do firmy. Mają tez monachijski ciemny, ale 50 kg to dla mnie za dużo - chociaż Pan Rafał powiedział, że mogliby i przepakować na 20 kg.

Z ciekawostek to widziałem na ścianie coś chyba w stylu harmonogramu dostaw - były tam wszystkie browary z tych koncernowych tj. Kompania Piwowarska, Żywiec, Łomża, Van Pur, a z mniejszych np. Gontyniec albo Gościszewo? Już nie pamiętam.

W każdym razie jak ktoś potrzebuje namiar to można do mnie na PW.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 15 Amerykański Porter

Styl: Robust Porter

 

OG zakładane ok. 14°Blg

FG zakładane ok. 3,5°Blg

Szacowane IBU 33

Barwa 52 EBC

 

Wielkość warki ok. 22 l

 

Zasyp:

Pale Ale- 5 kg

Caramunich typ III - 0,25 kg

Carafa typ I = 0,25 kg

Carafa typ III - 0,125 kg

 

Zacieranie:

60' w 68°C-66°C

 

Chmielenie:

13 g - Nugget 60 min

20 g - Willamette 40 min

14 g - Willamette 20 min

 

Drożdże:

US-05 z poprzedniej warki

 

Pryz okazji przelałem warkę # 14 na cichą - odfermentowanie z 16 do 3,5°Blg - całkiem ładnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #15 odfermentowała do 3,5°Blg - przelałem na cichą.

Właśnie piję Sierra Nevada Pale Ale clone - warka # 13 i chyba z piw górnej fermentacji to jest na razie moje ulubione.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 16 Amerykańskie Brązowe

Styl: American Brown Ale

 

OG zakładane ok. 14°Blg

FG zakładane ok. 3,5°Blg

Szacowane IBU 37

Barwa 43 EBC

 

Wielkość warki ok. 24 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 5 kg

Pilzneński wędzony - 0,5 kg

Crystal 145 - 0,375 kg

Caramunich typ III - 0,125 kg

Carafa typ I - 0,25 kg

 

 

 

Zacieranie:

62°C - 45 min

72°C - 15 min

 

Chmielenie:

40 g - Challenger 60 min

25 g - Challenger 15 min

21 g - EKG 15 min

 

Drożdże:

US-05 gęstwa

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzyskałem 25l 14°Blg dodałem gęstwę i dziś rano się zdziwiłem bo mi wszystko wylazło z fermentora :lol:

Może za dużo tej gęstwy??? Około 0,5 l dałem. A co niech se zjedzą :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 14 AIPA została zabutelkowana z 145 g cukru. Zeszło do 3°Blg, więc ma 7% alkoholu. Na razie w smaku nie wykręca choć ma 77 IBU.

 

A tak poza tym to byłem w Auchan w Bydgoszczy i nabyłem droga kupna dubbla i trippla w bardzo dobrej cenie - odpowiednio 12.99 i 13.99 - to taka butelka jak na zdjęciu 750 ml. Niestety Quadrupel kosztował 25.99 a Witte Trapp - czy coś w ten deseń 22.99. Był jeszcze blond też po 12.99. Nie wiem jak w innych auchanach.

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 17 Lekki Pils

Styl: brak

 

OG zakładane ok. 10,5 - 11°Blg

FG zakładane ok. 2°Blg

Szacowane IBU 28

Barwa 12 EBC

 

Wielkość warki ok. 26 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 4,5 kg

Karmelowy samoróbka - 150 g

 

 

Zacieranie:

62°C - 45 min

72°C - 15 min

 

Chmielenie:

25 g - Marynka 60 min

56 g - Hallertau Hersbrucker -20 min

 

Drożdże:

Munich Lager gęstwa- dzięki Andy!

 

edit: musiałem zmienić chmiele bo okazało się, że nie mam lubelskiego - świat się kończy

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po ponad dwóch tygodniach cichej warka #15 poszła do butelek z 155 g cukru. Odfermentowanie 3,5°Blg czyli 6% alkoholu, niestety ma niepokojący posmak jak warka #12, która ostatecznie wylądowała w porcelanowym muminie, ale mniejszy. Co to może być, nie wiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już wiem dlaczego AIPA przyczyniło się do"rewolucji" w piwowarstwie domowym w USA. Moje AIPA na pewno nie jest wzorowe, ale "it rocks!!!" jak by powiedzieli w USA. Ekstremalne piwosmakowe doznania - IBU 77 ale nie wykręca, choć czuć.

A w ogóle to: "nasz wirolot choć nie z USA, w górę niesie nam Tytusa" wtajemniczeni wiedza o co camon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 16 znalazła się w butelkach z 170 g cukru. Wyszło 33 butelki po 0,5 l i 24 butelki po 0,33 l. Końcowe odfermentowanie 3,5 BLG.

Śrutuję słody na UrBocka, ale mi się nie chce (śrutować).

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 18 Torque "Dobranoc - powiedział diabeł"

Styl: Urbock

 

OG zakładane ok. 17°Blg

FG zakładane ok. 4,5°Blg

Szacowane IBU 28

Barwa 43 EBC

 

Wielkość warki ok. 26 l

 

Zasyp:

Wędzony- 4 kg

Monachijski - 2,2 kg

Wiedeński - 1 kg

Carafa - 200 g

Cararoma - 200 g

Karmelowy samoróbka - ok. 120 EBC - 200 g

 

Zacieranie:

52°C - 15 min

62°C - 45 min

72°C - 15 min

 

Chmielenie:

Magnum 12 g, 15% - 60 min

Brewers Gold 12 g, 7,4% - 60 min

Spalt 30 g, 6,4% - 15 min

 

Drożdże:

Munich Lager gęstwa- dzięki Andy!

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie było czasu napisać: otrzymałem 26 litrów 17°Blg. Rano zadałem gęstwą Munich Lager, po powrocie z pracy ładnie konsumowały. Na razie zapachów wędzonych brak :D

Ale cierpliwość to cnota, będę czekał.

Do zobaczenia w sobotę !!!

A w Święta życzę wszystkim spokoju i zdrowia - bo browar sami sobie uwarzymy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 19 Grodzisz 2.0

Styl: Grodziskie

 

OG zakładane ok. 9°Blg

FG zakładane ok. 2°Blg

Szacowane IBU 20

Barwa 14 EBC

 

Wielkość warki ok. 24 l

 

Zasyp:

Wędzony- 1,6 kg

Pszeniczny - 1,55 kg

Karmelowy samoróbka - ok. 120 EBC - 150 g

 

Zacieranie:

62°C - 45 min

72°C - 20 min

 

Chmielenie:

Perle 8 g - 8,2% - 60 min

Aurora Super Styrian 15g - 5,8% - 60 min

Perle 10 g, 8,2% - 15 min

 

Drożdże:

Wyeast Koelsh- dzięki Andy!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...