Jump to content
Fidel

Czerwone OKO

Recommended Posts

Warka # 117

Styl: bezstylowiec

OG zakładane ok. 14,4°Blg
FG zakładane ok. 3,7°Blg
Szacowane IBU 35
Barwa 6 SRM
Wielkość warki ok. 24 l

Zasyp:
Pale ale - 4,3 kg

Monachijski - 0,55 kg

Carapils - 0,5 kg

Karmelowy 30 - 320 g

Pszeniczny -230 g

 

Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

30 g - Challenger 5,8 % - 60 min

30 g - Challenger 5,8 % - 30 min

40 g - Challenger 5,8 % - 10 min

 

Drożdże:

Habit Opata - gęstwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 118

Styl: Farmhouse Ale

OG zakładane ok. 13,9°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 55
Barwa 8 SRM
Wielkość warki ok. 23 l

Zasyp:
Pale ale - 4 kg

Monachijski - 325 g

Karmelowy 150 - 325 g

Płatki owsiane - 250 g

Cukier - 300 g

 

Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

20 g - Admiral 13,6 % - 60 min

20 g - Admiral 13,6 % - 30 min

20 g - Admiral 13,6 % - 10 min

 

Drożdże:

Odkrycie sezonu - gęstwa - dzięki Raczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 119

Styl: Farmhouse Ale

OG zakładane ok. 13,5°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 55
Barwa 11 SRM
Wielkość warki ok. 24 l

Zasyp:
Pale ale - 5 kg

Karmelowy 150 - 500 g

 

Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

20 g - CTZ 15 % - 60 min

20 g - Admiral 13,6 % - 30 min

20 g - Huell Mellon 6,3 % - 10 min

 

Drożdże:

Odkrycie sezonu - gęstwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 120

Styl: Saison

OG zakładane ok. 15°Blg
FG zakładane ok. 2,3°Blg
Szacowane IBU 50
Barwa 5 SRM
Wielkość warki ok. 23 l

Zasyp:
Pilzneński - 3,2 kg

Monachijski - 0,6 kg

Pszeniczny - 0,6 kg

Wiedeński - 0,6 kg

Cukier - 330 g

 

Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

22 g - Chinook 10 % - 60 min

25 g - Citra 14,2 % -  15 min

25 g - Cenntenial 9,7 % - 10 min

50 g - Cascade - 5,5% - 5 min

 

Drożdże:

Odkrycie sezonu - gęstwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 121

Styl: Toast Ale

OG zakładane ok. 13,5°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 27
Barwa 10 SRM
Wielkość warki ok. 24 l

Zasyp:
Pilzneński - 4,3 kg

Suszone pieczywo - 1,8 kg

Monachijski - 150 g

Special B - 150 g

 

Zacieranie:
60 min - 68°C

30 min - 72°C

->78°C

Chmielenie:

Columbus/Tomahawk/Zeus - 15,5% - 10,000 g - 90 min
Cascade - 6,0% - 12,000 g - 60 min
Cascade - 6,0% - 12,000 g - 10 min
Cascade - 6,0% - 12,000 g - 5 min
Centennial - 10,5% - 10,000 g - 5 min
Cascade - 6,0% - 12,000 g - 0 min
Centennial - 10,5% - 10,000 g - 0 min
Citra - 12,0% - 25,000 g - 0 min

 

Drożdże:

Odkrycie sezonu - gęstwa

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krótkie wrażenia z warzenia.... filtracja poszła w miarę gładko, ale po około 15 litrach dość mocno zwolniła. Prawdopodobnie mąka z pieczywa, w sensie jego drobne okruchy po namoczeniu lekko zakleiły złoże. Ale tragedii nie było. Wydajność była w miarę ok, łącznie wyszło 75% wg brewtarget. Dość sporo wody zostało w namoczonym pieczywie ale udało się dojść do zakładanej objętości.

Drożdże zadane dzisiaj rano. Zobaczymy jak się to skończy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 123

Styl: Pale Ale

OG zakładane ok. 12,8°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 47
Barwa 4,7 SRM
Wielkość warki ok. 24 l

Zasyp:
Pilzneński - 4,5 kg

Monachijski - 0,5 kg

Karmelowy czerwony - 250 g

 

Zacieranie:
60 min - 68°C

->78°C


Chmielenie:

Columbus/Tomahawk/Zeus - 15% - 21 g - 60 min

Citra - 12% - 27 g - 15 min

Cascade - 6% - 27 g - 5 min
 

 

Drożdże:

US-05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 124

Styl: Pale Ale

OG zakładane ok. 13°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 44
Barwa 8 SRM
Wielkość warki ok. 23 l

Zasyp:
Pilzneński - 2,5 kg

Monachijski - 0,75 kg

Pszeniczny - 400 g

Karmelowy 150 - 350 g

Cukier - 300 g

Karmelowy czerwony - 250 g

Płatki owsiane - 200 g

 

Zacieranie:
60 min - 68°C

->78°C


Chmielenie:

Chinook - 10% - 21 g - 60 min

Cascade - 6% - 25 g - 30 min

Cascade - 6% - 25 g - 15 min
Cascade - 6% - 50 g - 5 min
 

Drożdże:

US-05 - gęstwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 125

Styl: Witbier

OG zakładane ok. 12,5°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 14
Barwa 4 SRM
Wielkość warki ok. 24 l

Zasyp:
Pilzneński - 3 kg

Płatki orkiszowe - 2 kg

Płatki żytnie - 800 g

 

Zacieranie:
60 min - 68°C

30 min - 72°C

->78°C


Chmielenie:

Sybilla  - 4,5% - 35 g - 60 min
Kolendra - 25 g i skórka z 3 pomarańczy - 15 min

 

Drożdże:

Białe Walonki - gęstwa od Raczka - Dzięki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warka # 125
Styl: Witbier
OG zakładane ok. 12,5°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 14
Barwa 4 SRM
Wielkość warki ok. 24 l

Zasyp:
Pilzneński - 3 kg
Płatki orkiszowe - 2 kg
Płatki żytnie - 800 g
 
Zacieranie:
60 min - 68°C
30 min - 72°C
->78°C

Chmielenie:
Sybilla  - 4,5% - 35 g - 60 min
Kolendra - 25 g i skórka z 3 pomarańczy - 15 min
 
Drożdże:
Białe Walonki - gęstwa od Raczka - Dzięki
Niech służy :)

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #66 po 3 latach i 10 miesiącach od warzenia.... RIS 23°Blg.
Piana wysoka, brazowa, długo trzymajaca się... Zostawia ślady na szkle.
Kolor, nieprzeniknione czarny, pomimo obaw Raczka
Aromat....wanilia, ciemna czekolada...trochę chleb ?
Smak...jak nadzienie z pralinki w gorzkiej czekoladzie... Na końcu odrobina goryczy i troszkę kwaśności... Retronosowo... Czuć odrobinę alkohol.
Smaczne. Ładnie się starzeje... Szkoda że malo zostało.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 126
Styl: AIPA
OG zakładane ok. 16,3°Blg
FG zakładane ok. 4,3°Blg
Szacowane IBU 80
Barwa 8 SRM
Wielkość warki ok. 22 l

Zasyp:
Pilzneński - 5 kg
Monachijski - 500 g

Wiedeński - 300 g

Karmelowy 150 - 300 g


Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:
CTZ  - 14% - 14 g - 90 min

Chinook - 12% - 14 g - 20 min

Citra - 14,2% - 14 g - 20 min

Centennial - 9,7% - 14 g - 20 min

SImcoe - 13,2% - 14 g - 20 min

Chinook - 12% - 14 g - 10 min

Citra - 14,2% - 14 g - 10 min

Centennial - 9,7% - 14 g - 10 min

SImcoe - 13,2% - 14 g - 10 min

 

Drożdże:
US-05 gęstwa

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 127
Styl: Weizen
OG zakładane ok. 12,6°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 11
Barwa 3 SRM
Wielkość warki ok. 22 l

Zasyp:
Pilzneński - 2,5 kg

Pszeniczny - 2,5 kg


Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

Sybilla - 4,5% - 25 g - 60 min

 

Drożdże:
Gwoździe i banany - gęstwa od Raczka, Dzięki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 128
Styl: American Pale Ale
OG zakładane ok. 12,4°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 47
Barwa 8 SRM
Wielkość warki ok. 20 l

Zasyp:
Pilzneński - 4 kg

Karmelowy 150 - 300 g

Bursztynowy - 300 g


Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

CTZ - 15,8% - 14 g - 60 min

Citra - 14,2% - 14 g - 15 min

Simcoe - 13,2% - 14 g - 10 min

Cenntenial- 9,7% - 14 g - 5 min

 

Drożdże:
US-05

 

Zlałem wczoraj weizena do kega, więc drożdże czekają Raczek!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 129
Styl: American Amber Ale
OG zakładane ok. 13°Blg
FG zakładane ok. 3,3°Blg
Szacowane IBU 45
Barwa 15 SRM
Wielkość warki ok. 20 l

Zasyp:
Pilzneński - 4,25 kg

Karmelowy 150 - 500 g

Karmelowy 300 - 250 g

Carafa III - 20 g


Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

CTZ - 15,8 - 14 g - 60 min

Amarillo - 8,8% - 30 g - 15 min

Crystal - 4,9% - 35 g - 10 min

Simcoe - 13,2% - 11 g - 5 min

 

Drożdże:
US-05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 130
Styl: American IPA

OG zakładane ok. 15,6°Blg
FG zakładane ok. 4,1°Blg
Szacowane IBU 77
Barwa 7 SRM
Wielkość warki ok. 19 l

Zasyp:
Pilzneński - 5,25 kg

Bursztynowy - 250 g

Karmelowy 150 - 180 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

CTZ - 15,8 - 20 g - 90 min

Crystal - 4,9% - 30 g - 30 min

Centennial - 10,5% - 57 g - 15 min

 

Drożdże:
US-05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 131
Styl: APA

OG zakładane ok. 12,6°Blg
FG zakładane ok. 3,3°Blg
Szacowane IBU 48
Barwa 6 SRM
Wielkość warki ok. 20 l

Zasyp:
Pilzneński - 4,6 kg

Bursztynowy - 250 g

Karmelowy 150 - 180 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

CTZ - 15,8 - 14 g - 90 min

Crystal - 4,9% - 34 g - 15 min

SImcoe - 13,2% - 18 g - 10 min

Amarillo - 8,8% - 28 g - 5 min

 

Drożdże:
US-05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 132
Styl: APA

OG zakładane ok. 13,5°Blg
FG zakładane ok. 3,5°Blg
Szacowane IBU 52
Barwa 10 SRM
Wielkość warki ok. 20 l

Zasyp:
Pilzneński - 4,4 kg

Bursztynowy - 220 g

Karmelowy 300 - 200 g

Karmelowy 150 - 180 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

CTZ - 15,8% - 14 g - 60 min

SImcoe - 13,2% - 28 g - 15 min

SImcoe - 13,2% - 28 g - 5 min

 

Drożdże:
US-05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 133
Styl: APA

OG zakładane ok. 13,7°Blg
FG zakładane ok. 3,5°Blg
Szacowane IBU 50
Barwa 11 SRM
Wielkość warki ok. 20 l

Zasyp:
Pilzneński - 4,5 kg

Karmelowy 150 - 300 g

Karmelowy 300 - 200 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

CTZ - 15,8% - 14 g - 90 min

Chinook- 13% - 28 g - 15 min

Amarillo - 8,8% - 28 g - 5 min

 

Drożdże:
US-05

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, Fidel napisał:

Warka # 133
Styl: APA

OG zakładane ok. 13,7°Blg
FG zakładane ok. 3,5°Blg
Szacowane IBU 50
Barwa 11 SRM
Wielkość warki ok. 20 l

Zasyp:
Pilzneński - 4,5 kg

Karmelowy 150 - 300 g

Karmelowy 300 - 200 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

CTZ - 15,8% - 14 g - 90 min

Chinook- 13% - 28 g - 15 min

Amarillo - 8,8% - 28 g - 5 min

 

Drożdże:
US-05

Ludzie kochani...0.5kg karmelu w APA? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm... Się trochę zgubiłem... Możesz sobie to nazwać jakimkolwiek stylem... Apa z karmelem....? Amber z karmelem..jak lubisz

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 134
Styl: APA

OG zakładane ok. 12,5°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 28
Barwa 5 SRM
Wielkość warki ok. 50 l

Zasyp:
Pilzneński - 7,5 kg

Monachijski - 2,5 kg

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

CTZ - 15,8% - 30 g - 60 min

Amarillo - 8,8% - 30 g - 15 min

 

Drożdże:
US-05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Celem uzupełnienia... Warka 135 Pale ale na amerykańskich chmielach - 50 litrów, Warka 136 pale ale single hop Puławski - 50 litrów

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejno... #137 Saison na polskich chmielach i odkryciu sezonu z FM - 49 litrów.

                  #138 Grodziskie 60 litrów, trochę mocniejsze 9°Blg i 3,5% alko....

Jutro w planach Belgian IPA #139 ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#140 ordinary bitter.

Dzisiaj #141 pale ale na Oktawii, na goryczkę marynka.
Zasyp: pale ale, monachijski, karmel 250, płatki owsiane.
Drożdże wichrowe wzgórza czy jakoś tak... Gęstwa po poprzedniej warce.

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...