Jump to content
Fidel

Czerwone OKO

Recommended Posts

Warka # 105

Styl: American Pale Ale

OG zakładane ok. 13°Blg
FG zakładane ok. 3,5°Blg
Szacowane IBU 50
Barwa 8 SRM
Wielkość warki ok. 25 l

Zasyp:
Pilzneński - 5 kg

Karmelowy 150 - 500 gr

Pszeniczny - 400 gr

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

10 g - Magnum 10,8% - 60 min.

20 g - Bohemian 7,7% - 30 min.

25 g - Amarillo 9,5% - 30 min.

50 g - Cascade 6,8% - 10 - min.

50 g - Cascade 6,8% - 5 - min.

20 g - Amarillo 9,5% - 0 min.

 

Drożdże:

US-05

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 106

Styl: American Pale Ale

OG zakładane ok. 13°Blg
FG zakładane ok. 3,5°Blg
Szacowane IBU 45
Barwa 9,5 SRM
Wielkość warki ok. 25 l

Zasyp:
Pilzneński - 5 kg

Karmelowy 150 - 300 g

Monachijski - 300 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

10 g - Magnum 10,8% - 60 min.

20 g - Bohemian 7,7% - 30 min.

50 g - Centennial 9,4% - 10 - min.

50 g - Centennial 9,4% - 5 - min.

25 g - Amarillo 9,5% - 0 min.

 

Drożdże:

US-05 gęstwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

50 g - Halletrau Blanc 8,1% - 10 min.

Jak będzie już po, napisz proszę jak się sprawdził. Myślę żeby go kupić, a natknąłem się na różne opinie o poprzednich rocznikach.
Niestety w takiej ilości chmiel został zdominowany przez aromaty od drożdżowe... belgijskie drożdże jednak potrafią zdominować piwo na maksa. Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Niestety w takiej ilości chmiel został zdominowany przez aromaty od drożdżowe... belgijskie drożdże jednak potrafią zdominować piwo na maksa.

Dzięki za pamięć!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 107

Styl: American Pale Ale

OG zakładane ok. 11,7°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 36
Barwa 3 SRM
Wielkość warki ok. 25 l

Zasyp:
Pilzneński - 5 kg

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

20 g - Sybilla 4,5% - 60 min.

20 g - Sybilla 4,5% - 30 min.

20 g - Citra 12,7% - 15 - min.

20 g - Simcoe 13,2% - 10 - min.

 

Drożdże:

US-05 gęstwa


Warka #106 przelana na cichą i dodane po 30 g Simcoe i Citra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 108

Styl: Pale Ale

OG zakładane ok. 12°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 16
Barwa 5 SRM
Wielkość warki ok. 25 l

Zasyp:
Pilzneński - 5 kg

Karmelowy 150 - 215 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

50 g - Sybilla 4,5% - MH

50 g - Citra 12,7% - MH

20 g - Bohemian 7,7% FWH

 

Drożdże:

US-05 gęstwa

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 109

Styl: Belgian Pale Ale

OG zakładane ok. 12°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 25
Barwa 6 SRM
Wielkość warki ok. 25 l

Zasyp:
Pale ale - 4 kg

Monachijski - 500 g

Bursztynowy - 300 g

Karmelowy 30 - 200 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

40 g - EKG 4,5% - 60 min

40 g - Saaz 4% - 15 min

 

Drożdże:

FM Habit Opata - starter 1,2 l

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 110
Styl: Milk Stout

OG zakładane ok. 15,2°Blg
FG zakładane ok. 5,2°Blg
Szacowane IBU 22
Barwa 32 SRM
Wielkość warki ok. 24 l

Zasyp:
Pale ale - 3,5 kg
Palony jęczmień - 0,5 kg
Laktoza - 0,5 kg
Czekoladowy 400 - 375 g
Monachijski -375 g
Karmelowy 150 - 375 g
Płatki jęczmienne - 260 g
Płatki owsiane - 260 g

Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:
15 g - Magnum 13,5% - 60 min
35 g - EKG 4,5% - 10 min

Drożdże:
Irish Ale Yeast - gęstwa od Szwagrów, wielkie dzięki!

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 111
Styl: Saison

OG zakładane ok. 14,5°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 34
Barwa 5 SRM
Wielkość warki ok. 23 l

Zasyp:
Pilzneński - 3 kg
Monachijski - 1 kg
Wiedeński - 1 kg

Cukier - 0,5 kg

 

Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:
20 g - CTZ 12,5% - 60 min
15 g - Styrian Goldnigs 4,5% - 30 min

25 g - curacao - 15 min

30 g - Huell Mellon 6,3% - 10 min

Drożdże:
Habit Opata - gęstwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 112
Styl: Russian Imperial Stout

OG zakładane ok. 27,5°Blg
FG zakładane ok. 8°Blg
Szacowane IBU 120
Barwa 48 SRM
Wielkość warki ok. 20 l

Zasyp:
Pale Ale - 7,6 kg
Monachijski - 2,4 kg

Płatki żytnie - 0,6 kg

Jęczmień palony - 500 g
Karmelowy 150 - 450 g

Karmelowy 300 - 300 g

Carafa III - 200 g

Czekoladowy 400 - 150 g

 

Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

85 g - CTZ 12,5% - 90 min
50 g - Bohemie 7,7% - 60 min

50 g - Bohemie 7,7% - 30 min

60 g - Saaz  4 % - 15 min

 

Drożdże:
Irish Ale - gęstwa

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmieniłem zasyp i chmielenie.... nie wszystko znalazłem, co miałem w przepisie ;)

Gotuje na trzy gary - lidlowski i 2 po 5 litra na płycie.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 113
Styl: Irish Red Ale

 

OG zakładane ok. 12,4°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 22
Barwa 16,6 SRM
Wielkość warki ok. 23 l

Zasyp:
Pale Ale - 3,7 kg

Płatki Jęczmienne - 300 g
Jęczmień palony - 160 g

Cukier - 550 g

 

Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

28 g - EKG 4,5% - 60 min

18 g - EKG 4,5% - 20 min

50 g - EKG 4,5% - 5 min

 

Drożdże:
Irish Ale - gęstwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

FM Habit Opata - starter 1,2 l

Widzę, że trochę pracowałeś na tych drożdżach. Jakieś wnioski? zalecenia? Wysoko fermentować czy niżej, żeby nie dostać zbyt wiele fenoli?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie są zbyt fenolowe. Ja fermentowałem dość wysoko 24-25 stopni i jedyne co mogę powiedzieć to że ze startera piwo dość dawało piwnicą... już z gęstwy było lepiej, czyściej w zapachu gotowego piwa. Ogólnie polecam. Zrobię na nich witka i barelywine.

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 114
Styl: bezstylowiec

OG zakładane ok. 12°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 16
Barwa 3 SRM
Wielkość warki ok. 23 l

Zasyp:
Pilzneński - 2,5 kg

Płatki Owsiane - 1 kg

Płatki Pszenne - 0,6 kg

Płatki Jęczmenne - 0,5 kg

Pszenny - 400 g

 

Zacieranie:
60 min - 68°C

30 min - 72°C
->78°C

Chmielenie:

40 g - Saaz 4% - 60 min

Skórka pomarańczowa i kolendra 10 minut przed końcem

 

Drożdże:
Habit Opata - gęstwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 115
Styl: bezstylowiec

OG zakładane ok. 12,5°Blg
FG zakładane ok. 3,3°Blg
Szacowane IBU 28
Barwa 5,8 SRM
Wielkość warki ok. 24 l

Zasyp:
Pilzneński - 4 kg

Wędzony gruszą - 1 kg

Karmelowy 30 - 500 g

 

Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

20 g - Magnum 10,8 % - 60 min

40 g - Huell Mellon 6,3% 10 min

 

Drożdże:

Habit Opata - gęstwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 116

Styl: bezstylowiec

OG zakładane ok. 12,1°Blg
FG zakładane ok. 3,1°Blg
Szacowane IBU 25
Barwa 9 SRM
Wielkość warki ok. 26 l

Zasyp:
Pale ale  - 3 kg

Wędzony czereśnia- 1 kg

Pszeniczny - 1 kg

Karmelowy 300 - 230 g

 

Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

25 g - Halltrauer Blanc 8,1 % - 60 min

25 g - Halltrauer Blanc 8,1 % 10 min

 

Drożdże:

Habit Opata - gęstwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...