Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

-zakup dużej lodówki turystycznej (48 l) i wykonanie do niej nowego filtratora rurkowego zakończył poszukiwania mojego docelowego sprzętu do zacierania,

 

gdzie i co kupiłeś? znalazłem w wątku - nie było pytania

Edytowane przez cml
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Warka # 98 "What took you so long"
Styl: American Wheat

OG zakładane ok. 12,8°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 26
Barwa 5,2 SRM
Wielkość warki ok. 42 l

Zasyp:
Pilzneński - 4 kg

Pszeniczny - 4 kg

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:
24 g - Bravo 13,9% - 90 min.

15 g - Chinook 11% - 10 min.

30 g - Falconer's Flight  - 10,8% - 5 min.

30 g - Athanum - 4,8 % - 5 min.

 

Drożdże:

US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze coś każdy robi nietypowego ;) Us to dość neutralne drożdże wszystko można zrobić ;) Ja na 200 szykuje Fruit beer, a właściwie mocny dodatek mango, limonki i figi ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze o tym nie myślałem. Raczej nic mocnego, one mi bardzo powoli schodzą więc mam zapas.

Jakieś sugestie?

Dlaczego nic mocnego? setna warka jest raz na... chciałem napisać że raz w życiu, ale to w sumie raz na 100 warek, ale i tak można poszaleć. :D Jak już będziesz miał rozruszane US-05, to narzucającym się rozwiązaniem dla tego jubileuszowego warzenia jest jakaś Imperialna IPA tak przynajmniej ze 24-25Blg i jakieś 100-120IBU. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakby co, to polecam recepturę mojej setnej warki: http://www.piwo.org/topic/1539-stasiek-warzy/?p=185355. :) może nie było to 25°Blg, ale ok 23 też było ok. Naprawdę zacne było to piwo. :)

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka # 99 "Braki, odrzuty, produkty zastępcze"

Styl: brak

OG zakładane ok. 14,2°Blg
FG zakładane ok. 3,5°Blg
Szacowane IBU 28
Barwa 27 SRM
Wielkość warki ok. 42 l

Zasyp:
Pilzneński - 3,2 kg

Pszeniczny - 3 kg

Płatki owsiane - 1,6 kg

Pilzneński dziwny - 1,5 kg

Brown - 0,5 kg

Karmelowy 100 EBC - 400 g

Karmelowy 30 EBC - 220 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:

50 g - Chinook 11% - 60 min.

 

Drożdże:

US-05-gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.