Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

Warka # 90 "Megafantastic"

Styl: Belgian India Pale Ale

 

OG zakładane ok. 14°Blg

FG zakładane ok. 2,5°Blg

Szacowane IBU 75

Barwa 6,5 SRM

Wielkość warki ok. 38 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 5 kg

Płatki pszenne - 3 kg

Pilzneński dziwny - 1 kg

Karmelowy jasny - 450 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C

->78°C

 

Chmielenie:

40 g - Magnat - 12,5 % - FWH

20 g - Simcoe - 13,2 % - 30 min.

20 g - Chinook - 11 % - 30 min.

20 g - Pacific Jade - 14,8 % - 5 min.

20 g - Citra - 14,4 % - 5 min.

40 g - Simcoe - 13,2 % - 5 min.

40 g - Chinook - 11 % - 5 min.

 

Drożdże:

Odkrycie sezonu - gęstwa

 

Miało być White IPA ale po dodaniu 1 kg dziwnego pilzneńskiego kolor jest bursztynowo - miedziany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeden z fermentorów z warki #88 zakegowany z 50 g cukru, dodatkowo 6 butelek po 0,5 litra z 3 g cukru na butelkę. Z degustacją poczekam tydzień.

Został jeszcze drugi fermentor, który pójdzie w butelki. Jutro hardocorowe warzenie, będzie się działo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 91 "Sad battery no more"

Styl: Russian Imperial Stout

 

OG zakładane ok. 27,5°Blg

FG zakładane ok. 6°Blg

Szacowane IBU 72

Barwa 43 SRM

Wielkość warki ok. 23 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 7 kg

Wędzony Whiskey - 2 kg

Płatki owsiane - 1,6 kg

Brown - 1 kg

Amber - 0,5 kg

Crystal - 0,5 kg

Palony jęczmień - 200 g

Carafa III - 100 g

 

Zacieranie:

60 min - 65°C

->72°C

 

Chmielenie:

55 g - Nothern Brewer - 7,5 % - 60 min.

20 g - Perle - 7 % - 60 min.

25 g - Golding 5 % - 30 min.

35 g - Wiliamette - 5,5 % - 15 min.

 

Dodatki:

Cukier Dark Muscovado - 500 g

Papryczki Chipotle - 30 g

 

Drożdże:

Super High Gravity - gęstwa od Szwagrów - dzięki !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to po robocie :)

RIS chłodzi się na tarasie, wyszło około 25 litrów o gęstości 26,5°Blg, ale to wszystko co było w garze, więc sporo odpadnie na osady.

Stout po Risie - 15 litrów o gęstości 10°Blg już zadane gęstwą Ajriszów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Druga część warki #88 zabutelkowana z syropem z 130 g cukru. Łącznie 47 butelek.

Warka #85 po leżakowaniu z 25 g płatków moczonych w calvadosie, została zabutelkowana z 100 g cukru - 53 butelki 0,33 i 6 butelek 0,5 l.

Zmęczyłem się ...

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 92 "Nothing as it seems"
Styl: American Pale Ale

OG zakładane ok. 12,5°Blg
FG zakładane ok. 3,2°Blg
Szacowane IBU 45
Barwa 11 SRM
Wielkość warki ok. 48 l

Zasyp:
Pilzneński - 7,5 kg
Płatki pszenne błyskawiczne - 1,8 kg
Pilzneński dziwny - 700 g

Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:
20 g - Iunga - 10 % FWH

20 g - Perle - 5,5 % FWH

20 g - Chinook 11% - 30 min

30 g - Chinook 11% - 10 min
70 g - Amarillo - 9,2 % - 10 min
30 g - Simcoe - 13,2 % - 10 min

 

Drożdże:
Denny's Favorite 50 - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 93 "Without you I'm nothing"
Styl: American Pale Ale

OG zakładane ok. 12°Blg
FG zakładane ok. 3°Blg
Szacowane IBU 33
Barwa 7 SRM
Wielkość warki ok. 38 l

Zasyp:
Pilzneński - 7 kg
Karmel 30 EBC - 300 g

Karmel 60 EBC - 300 g

Karmel 100 EBC - 300 g

Zacieranie:
60 min - 68°C
->78°C

Chmielenie:
20 g - Magnat - 12,5 % - 60 min

50 g - Chinook 11% - 5 min

50 g - Palisade 6,1% - 5 min

 

Drożdże:
Denny's Favorite 50 - gęstwa

US-05 - gęstwa

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.