Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, muszę posprzątać... o bałagan Ci chodzi?

Pewnie Tomkowi chodzi o to, że można jeszcze po dwie skrzynki wrzucić na słupek. :)

Co do kegów gorąco zachęcam.

Potrzeba;

kolumna lub kran z końcówkami 150-300zł

węże piwne 4-5zł/mb

złączki (gaz i piwo) do kega 50-60 zł/kpl

butla CO2 6kg 150 zł

Wiele rzeczy oferuje kolega Wesoły. W ten sposób można uzyskać taki efekt. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miejsce to mam, cały pokój zaanektowałem na potrzeby piwowarskie, ale...... 2 termosy ze styropianu, puste butelki w skrzynkach, pełne butelki w skrzynkach, słody, sprzęt, balon z winem i.... deska do prasowania - musiałem iść na pewne ustępstwa.

 

Zgoda - co do kegów - myślałem o tym - ale moja żona o tym nie myślała. Niestety i tak jest wyrozumiała, że toleruje moje hobby.

Poza tym - kegi to koszty - same kegi plus, nie wiem co, przewody, jakiś kran, butla co2 itp. Napisz mi z doświadczenia, za ile by się to dało zamknąć, ile trzeba wydać żeby zacząć z kegami?

Załączam małe materiały poglądowe. Widok panoramiczny ;)

 

Piękne zdjęcia ;)

 

Powiem tak, czy piwowar ma duże pomieszczenie czy małe i tak zawsze zajmie je całe. Ja mniej więcej taką ilość gratów jak masz w pokoju mieszczę w kotłowni o wymiarach 2,1m x 2,1m = 4,4m2 (w kotłowni zlew, zasobnik z wodą ciepła, piec wisi na ścianie). Około 15 kontenerów z butelkami, 6 wiader, kociołek, fermentacja, słody, masa innych gratów - kwestia upakowania, regały nad głową, nad zlewem, na parapecie, półki koło pieca itp. - każdy kont wykorzystany i przemyślany. Co prawda kegi już tam nie wejdą ... chyba ;) mam co do nich już pewne plany.

 

Zrobiłbym zdjęcie ale w taki małym pomieszczeniu musiałbym się zawiesić na suficie i pożyczyć obiektyw rybie oko ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie pantoflarzem, tylko partnerem. Wielki szacun dla Twojej małżonki i wszystkich współmałżonków Piwowarów, którzy nie popierając, tolerują nasze hobby i bałagan. Oczywiście idealna para to ona i on to piwowarzy, ale ideały to raczej w bajkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cześć :)

Będę bardzo zdziwiony jak ci fermentacja stanie na 3,5 blg :cool:

Stanęło mi na 3,4°Blg. Tzn. pomiar wykazał 4 ale korekta temperatury - 0,6. Przygotowuję się właśnie do butelkowania - 160 g cukru na 23 litry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 25 czyli Witbier idzie dziś do butelek. Odfermentowała do 5°Blg, Brewtarget pokazywał 4,8 z korektą na temperaturę tyle będzie. 22 litry we flaszki z syropem z 170 g cukru - planowane nagazowanie 2,8.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dopiero dziś znalazłem chwilę aby zabutelkować warkę # 24 - pils z syropem z 170 g cukru - planowane nagazowanie 2,8 - wyszło 52 butelki 0,5 litra.

Dokonałem też szybkiego podsumowania butelek w browarze - zostały mi dwie pełne skrzynki 0,5 litra i jedna skrzynka 0,33 litra. Czyli na jedną warkę ;(. Najgorszy problem to - jakie piwo zrobić ??? Sugestie mile widziane, mam gęstwę dolniaków (w34/70) i notthingam danstar, resztę wb-06, słodów mnogość, chmieli również.

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 27 Munchen

Styl: Monachijskie Jasne

 

OG zakładane ok. 11,5°Blg

FG zakładane ok. 2,5°Blg

Szacowane IBU 20

Barwa 7 EBC

 

Wielkość warki ok. 25 l

 

Zasyp:

Pilzneński- 5 kg

 

Zacieranie:

30' 63°C

40' 72°C

 

Chmielenie:

12g - Marynka 7,8% 60 min

15g - Spalt 6,4% 30 min

12g - Spalt 6,4% 20 min

 

Drożdże:

W34/70 gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka # 28 Owsiane 2.0

Styl: Stout Owsiany

 

OG zakładane ok. 15°Blg

FG zakładane ok. 3,5°Blg

Szacowane IBU 32

Barwa 56 EBC

 

Wielkość warki ok. 24 l

 

Zasyp:

Pilzneński- 5 kg

Płatki owsiane - 0,9 kg

Carafa - 0,2 kg

Jęczmień palony - 0,2 kg

Strzegomski karmelowy ciemny - 0,1 kg

 

Zacieranie:

90' 68-66°C

 

Chmielenie:

40g - Marynka 7,8% 60 min

40g - Hesbrucker 3,5% 10 min

 

Drożdże:

Danstar Nottingham gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 29 Saison

Styl: Saison

 

OG zakładane ok. 15°Blg

FG zakładane ok. 3°Blg

Szacowane IBU 28

Barwa 17 EBC

 

Wielkość warki ok. 20 l

 

Zasyp:

Pilzneński- 3 kg

Monachijski - 1 kg

Pszeniczny - 0,5 kg

Cararoma - 0,2 kg

Carahell - 0,2 kg

Zakwaszający - 0,1 kg

 

Zacieranie:

45' 63°C

20' 72°C

 

Chmielenie:

21g - Brewers Gold 7% 60 min

7g - Citra 12,2% 20 min

14g - Citra 12,2% 10 min

7g - Cascade 6,2% 5 min

0,3 kg cukru - 0 min

 

Drożdże:

Wyeast Belgian Saison - starter z saszetki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło trochę ponad 20 l o gęstości ok. 15,5°Blg.

Brzeczka o temperaturze około 29°C została wieczorem wlana do balona szklanego z litrowym starterem podkarmionym jeszcze w trakcie warzenia brzeczką przednią (przegotowana i ostudzoną). Dziś rano piana była już w całym gąsiorze, bulka aż miło.

Jeśli saison się ładnie przefermentuje, to na tych drożdżach chciałbym zrobić coś na kształt belgian IPA. Ostatnio smakowałem Wildemana z browaru Flying Dog i jestem oczarowany tym piwem.

http://flyingdogales...e Pack/Wildeman

Jeśli ktoś ma jakieś podpowiedzi jak się zabrać do takiego czegoś - proszę o podpowiedzi. Z amerykańskich chmieli dysponuję Chinook, Citra i Cascade.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przed chwilą warka # 27 wylądowała w prysznicu. Za długo się nią nie zajmowałem i jakiś kwas się przyplątał ;(.

Z pocieszających wieści - w weekend byłem w Niemczech i przytargałem dwie skrzynki różnych piw. Między innymi alta i koźlaki, w tym doppelbocka.

Zawsze to jakieś pocieszenie. Szczególnie, że jak się wypije, to jeszcze będą skrzynki i butelki :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 30 Amerykańskie

Styl: American Pale Ale

 

OG zakładane ok. 13°Blg

FG zakładane ok. 2,5°Blg

Szacowane IBU 40

Barwa 13 EBC

 

Wielkość warki ok. 20 l

 

Zasyp:

Pilzneński- 4 kg

Pszeniczny - 0,5 kg

Cararoma - 0,1 kg

 

Zacieranie:

60' 67-66°C

 

Chmielenie:

18 g - Chinook - 12% - 60 min

14 g - Perle - 8,2% - 30 min

28 g - Cascade 6,2% 5 min

 

Drożdże:

Danstar Nottingham - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.