Jump to content
Sign in to follow this  
maxhot

Mętnienie piwa po chmieleniu.

Recommended Posts

Jak w temacie po filtracji wszystko ok warka klarowna po chmieleniu metny rudawy kolor.Co się dzieje,czy to normalne bo nie wiem co robić dodam że to druga warka z rzędu taki efekt.Piwo jakie dzisiaj ważyłem to Irish Red IRA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może oznaczać brak przełomu, czyli niedostateczne strącenie białek podczas gotowania. Robi mi się coś takiego od czasu do czasu, ale piwo wychodzi dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak w temacie po filtracji wszystko ok warka klarowna po chmieleniu metny rudawy kolor.Co się dzieje,czy to normalne bo nie wiem co robić dodam że to druga warka z rzędu taki efekt.Piwo jakie dzisiaj ważyłem to Irish Red IRA.

Zjawisko to nazywa się przełom. Poczytaj na forum i dowiesz się, ze możesz się cieszyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To może oznaczać brak przełomu, czyli niedostateczne strącenie białek podczas gotowania. Robi mi się coś takiego od czasu do czasu, ale piwo wychodzi dobre.
Zjawisko to nazywa się przełom. Poczytaj na forum i dowiesz się, ze możesz się cieszyć.

I bądź tu mądry. Jeden widzi przełom, drugi wprost przeciwnie. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytałem czyli jest ok,widziałem fotki piwowarów z tego forum pokazali jaki przelom miała ich warka piwo było klarowne .Moje piwo jest strasznie mętne to się na cichej wyklaruje ?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też miałem przypadki właśnie, że po filtracji brzeczka była klarowna a po gotowaniu z chmielem i ostygnięciu mętna. Ale po cichej piwo rzeczywiście się świetnie wyklarowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No miałem coś w tym stylu.. ale się wyklarowało :D

 

edit:

Teraz doczytałem, że robisz górną fermentację. Mi się to klarowało w przypadku dolniaków (8C na cichej przez 2 - 3 tygodnie). Nie wiem czy też się wyklaruje w temperaturze pokojowej.

Edited by somek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przełom masz podczas gotowania, a nie po chmieleniu. :D

 

Niektórzy nawet przed!

A czym się różni gotowanie od chmielenia, w kwestii przełomu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
to że jest gotowanie nie znaczy ze chmielimy, tak samo jak chmielimy to nie znaczy że gotujemy :D

A czytałeś całe to zdanie czy tylko jego pierwszą część?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przełom masz podczas gotowania' date=' a nie po chmieleniu. :D

 

Niektórzy nawet przed![/quote']

A czym się różni gotowanie od chmielenia, w kwestii przełomu?

Podręcznikowo przełom powinien pojawić się przed chmieleniem.

 

W świetle pojawienia się izomeryzowanego ekstraktu w sklepach można sobie wyobrazić sytuację, że nawet w domu całe gotowanie odbędzie się bez chmielu, ekstrakt zostanie dodany do zimnej brzeczki, lub nawet do leżakującego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
to że jest gotowanie nie znaczy ze chmielimy' date=' tak samo jak chmielimy to nie znaczy że gotujemy :D[/quote']

A czytałeś całe to zdanie czy tylko jego pierwszą część?

to teraz na serio w takim razie:

 

Jeśli chodzi o przełom to może on być bez chmielu, jak robiłem warkę brzeczki to gotowałem ją 15 minut a w garze miałem śliczne kłaki bez chmielu. Dlatego dobrze jest pogotować chwilę brzeczkę bez chmielu i dopiero go dodać. Chmiel też pomaga w tworzeniu przełomu dzięki garbnikom, ale te występują w brzeczce też z jęczmienia, dlatego może być przełom bez chmielu, ale jest to zależne od temperatury, pH i sposobu wysładzania. Z resztą to już było na forum wałkowane

 

@Zgoda a jak działa maszyna piwosza? mieszasz proszek z wodą (fermentujesz) i wychodzi piwo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
to że jest gotowanie nie znaczy ze chmielimy' date=' tak samo jak chmielimy to nie znaczy że gotujemy :)[/quote']

A czytałeś całe to zdanie czy tylko jego pierwszą część?

to teraz na serio w takim razie:

 

Jeśli chodzi o przełom to może on być bez chmielu' date=' jak robiłem warkę brzeczki to gotowałem ją 15 minut a w garze miałem śliczne kłaki bez chmielu. Dlatego dobrze jest pogotować chwilę brzeczkę bez chmielu i dopiero go dodać. Chmiel też pomaga w tworzeniu przełomu dzięki garbnikom, ale te występują w brzeczce też z jęczmienia, dlatego może być przełom bez chmielu, ale jest to zależne od temperatury, pH i sposobu wysładzania. Z resztą to już było na forum wałkowane

No i na serio bardzo ładnie to opisałeś. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.