Skocz do zawartości

natlenienie brzeczki podczas rozlewu na fermentację cichą.....


cyjarz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak jak w temacie. Wczoraj przelewałem Stouta Owsianego na fermentacje cichą. Niestety zagapiłem się, zamyśliłem i podczas przelewania porządnie piwko natleniłem. Na powierzchni zrobiła się piana. Czy będzie miło to jakiś negatywny wpływ na piwo? pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja raz specjalnie część piwa na cichą przelewałem z wiadra do wiadra , drugą cześć lewarowałem wężykiem . Taki eksperyment . Po kilku miesiącach w piwie nie wyczuwam różnicy , które piwo jak było przelewane . Teraz piwo lewaruję na cicha i z cichej do butelkowania przy użyciu węża silikonowego o średnicy wewnętrznej 15 mm . Wg mnie jest ok .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.