Jump to content
Sign in to follow this  
cyjarz

natlenienie brzeczki podczas rozlewu na fermentację cichą.....

Recommended Posts

Witam, tak jak w temacie. Wczoraj przelewałem Stouta Owsianego na fermentacje cichą. Niestety zagapiłem się, zamyśliłem i podczas przelewania porządnie piwko natleniłem. Na powierzchni zrobiła się piana. Czy będzie miło to jakiś negatywny wpływ na piwo? pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zapewne tak, ale subtelny. W Stoucie z pewnością go nie zauważysz.

Nie żebym był czepialski ale drugim zdaniem zaprzeczyłeś pierwsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coderowi chyba chodziło o to że do utlenienia pewnie doszło ale w tym gatunku poprzez dominujące nuty palone nie będzie to tak wyczuwalne jak np. w pilsie. Tak to rozumiem i z tą teoria się zgadzam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja raz specjalnie część piwa na cichą przelewałem z wiadra do wiadra , drugą cześć lewarowałem wężykiem . Taki eksperyment . Po kilku miesiącach w piwie nie wyczuwam różnicy , które piwo jak było przelewane . Teraz piwo lewaruję na cicha i z cichej do butelkowania przy użyciu węża silikonowego o średnicy wewnętrznej 15 mm . Wg mnie jest ok .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Cyjarz nie sadze że pojawienie się piany na piwie zlewanym na cichą jest objawem natlenienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.