Jump to content
scooby_brew

Piwo pszenne

Recommended Posts

Slod Pale Ale - 6 lb (2.7 kg)

Slod pszenny - 6 lb. (2.7 kg)

Slod monachijski - 1/2 lb (0.23 kg)

Slod Crystal - 1/2 lb (0.23 kg)

 

Hallertauer - 1 oz (28 gr) 60 min

Cascade - 1/2 oz (14 gr) 15 min

Cascade - 1/2 oz (14 gr) 5 min

 

Drozdze plynne: White Labs American Hefeweisen WLP 320

 

Waraka: 5 gal (18.9 l)

SG: 1.057

Efficiency 60%

Jest to moje "domowe" piwo pszenne, ktore warze bardzo czesto. Czasami jednego dnia warze nowa warke, w tym samym czasie wczesniejsza warka z fermentatora idzie do kega lub butelek.

Skladniki sa ustawione, aby przy wydajnosci 60% uzyskac gestosc 1.057, czyli nieznacznie powyzej gornej granicy dla tego stylu piwa.

Piwo doskonale smakuje bez dodadkow, lub tez mozesz:

1. do butelkowania lub w fermentacji spokojnej mozesz uzyc miodu lub syropu drzewa klonowego

2. czasami dodaje ekstrakt smakowy - 0.5-1 oz (14-28 gr) (taki, ktory dodaje sie zwykle do pieczenia ciasta): pomaranczowy, truskawkowy, malinowy itp.

 

Jest to moje ulubione piwo letnie, smakuje doslonale podczas cieplej pogody, pasuje tez idealnie z jedzeniem meksykanskim.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.