Skocz do zawartości

American IPA by konraD


KonraD

Rekomendowane odpowiedzi

Stasiu ale wylot z cichej idzie prosto do butelki, więc może lepiej na wlot?

Gdzieś ktoś pisał, że się przypychało na wlocie, dlatego też ja zastosowałem na wylot. Zadziałało. Ale czemu od razu do butelki? Do fermentora z kranikiem +roztwór glukozy a dopiero stamtąd do butelek. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stasiu ale wylot z cichej idzie prosto do butelki' date=' więc może lepiej na wlot?[/quote']

Gdzieś ktoś pisał, że się przypychało na wlocie, dlatego też ja zastosowałem na wylot. Zadziałało. Ale czemu od razu do butelki? Do fermentora z kranikiem +roztwór glukozy a dopiero stamtąd do butelek. :ble:

Dokładnie tak i tylko tak. Siatka na wlocie się szybko zapycha. Ktoś jeszcze kiedyś próbował stelaż z drutu robić, żeby trzymać siatkę z dala od wlotu, ale moim zdaniem to niepotrzebne kombinowanie i większe ryzyko infekcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam udalo mi sie wkoncu stworzyc nowa wersje przepisu na IPA , prosze o kolejna ocene receptury:) pozdrawiam

 

zasyp:

Pale ale - 5kg

carared- 0.600kg

caragold-0.250

caraamber-0.100

 

Chmiel:

chinook - 50g (60min)

cascade- 20g (15min)

amarillo- 20g (10min)

citra- 15g (10min)

 

oraz na zimno : 20 g Citra 7 dni przed koncem.

 

drozdze: Safale US-05 Dry Yeast

 

przypuszczalne OG:1.058

FG:1.016

 

kolor 16 EBC

goryczka :59 IBU

alkochol: 5.6%

 

wyszlo mi cos takiego wiec prosiłbym o ocene:) pozdrawiam ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

powiem szczerze ze chcialbym uzyskac dosyc rozpoznawalny posmak owocowy ... niewiem czemu ale jakos przypadlo mi to do gustu no i oczywiscie widoczna goryczka jest dosyc istotna:)

jak chcesz owocowe to amarillo chyba jest najbardziej intensywny,testowałem pare i amarillo jak na razie najbardziej owocowy(cytrusowy).

 

a, jeszcze jedno,nie wiem czy coś daje chmielenie stopniowe(to z mniejszymi czasami)moim zdaniem wystarczy raz dać na goryczkę i później na zimno,jeżeli to amarillo to przykryje wszystko inne.

Edytowane przez dziedzicpruski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam udalo mi sie wkoncu stworzyc nowa wersje przepisu na IPA , prosze o kolejna ocene receptury:) pozdrawiam

 

zasyp:

Pale ale - 5kg

carared- 0.600kg

caragold-0.250

caraamber-0.100

 

Chmiel:

chinook - 50g (60min)

cascade- 20g (15min)

amarillo- 20g (10min)

citra- 15g (10min)

 

oraz na zimno : 20 g Citra 7 dni przed koncem.

 

drozdze: Safale US-05 Dry Yeast

 

przypuszczalne OG:1.058

FG:1.016

 

kolor 16 EBC

goryczka :59 IBU

alkochol: 5.6%

 

wyszlo mi cos takiego wiec prosiłbym o ocene:) pozdrawiam :)

ja bym zmniejszyl kolor o 3 lub 4 stopnie srm.

zwiekszyl bym ilosc pale ale malt tak aby OG bylo 1.065 (wiem ze masz slaba wydajnosc, wiec zwiekszenie ilosci tego slodu by BARDZO pomoglo).

ja bym osobiscie zrobil takie chmielenie uzywajac te chmiele:

 

60min - chinook (tyle syp zeby ci wyszlo tak z 25-30 IBU, jak ci pasuje)

15min - cascade (zeby wyszlo z 10 IBU)

10min - amarillo (zeby wyszlo z 10 IBU)

10min - chinook (zeby piwo nie bylo zbyt jednostronne. tak zeby wyszlo 10 IBU)

1min - czyli tuz przed wywaczeniem palnika dajesz citre. tak z 20g. (z tego ci wyjdzie pewnie tak 1 lub 2 IBU)

 

suma IBU: 56 - 62 IBU

 

ja osobiscie bym dal na zimno 25g chinooka i 15g amarillo. zajebiscie sie komponuja te dwa chmiele w tej proporcji.

przez tego chinooka piwo bedzie bardziej rzeskie. chinook w dodatku to wlasciwosci cytrusowych jest sosnowaty. fajnie sie bedzie to komponowalo.

ogolnie cale chmielenie jest pod IPe cytrusowa a dodatek chinooka to zwiekszy tresciwosc.

 

cascade- cytrus, grejpfrut, kwiecisty

amarillo- Cytrus przez duze C

citra- cytrus, ale taki bardziej owoc tropikalny. troszke da sie wyczyc jakiegos mango czy cos takiego

chinook- jak by to okreslic? 30% cytrus, 50% sosna, 20% ziolowy? trudno jest go okreslic. ale zajebiscie pasuje z bardziej cytrusowatymi chmielami.

 

kiedy to bedziesz warzyl?? ja pewnie bede dopiero na wole na swieta. ;);):beer:

 

Edit: moja ipa miala kolor 8.8 srm. i bedzie taka pomarajczowa.

zbyt duza ilosc slodow karmelowatch moze odebrac od smaku chmielu.

IPA to ma byc chmiel.....i troszke wody :D:lol::):beer::beer:

 

edit2: aha, ty podales kolor w EBC, ja myslalem ze w SRM. w takim razie jest ok.

Edytowane przez BrowarmistrzNY
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam udalo mi sie wkoncu stworzyc nowa wersje przepisu na IPA , prosze o kolejna ocene receptury:) pozdrawiam

 

zasyp:

Pale ale - 5kg

carared- 0.600kg

caragold-0.250

caraamber-0.100

 

Chmiel:

chinook - 50g (60min)

cascade- 20g (15min)

amarillo- 20g (10min)

citra- 15g (10min)

 

oraz na zimno : 20 g Citra 7 dni przed koncem.

 

drozdze: Safale US-05 Dry Yeast

 

przypuszczalne OG:1.058

FG:1.016

 

kolor 16 EBC

goryczka :59 IBU

alkochol: 5.6%

 

wyszlo mi cos takiego wiec prosiłbym o ocene:) pozdrawiam :D

Podobnie jak w pierwszej recepturze masz tu za dużo chmieli goryczkowych i za dużo słodów karamelowych. Wychodzi ci tu grubo ponad 100 IBUs i to jest za wysoko. Także rozprować dawki chmielu bardziej, użyj chmiel na 45 min albo 30 min, to ci poprawi piwo smakowo. Zobacz moją pierwszą odpowiedź ile użyć chmieli aby otrzymać zbalansowany IPA.

 

Użyj tylko 5-10% słodów karamelowych, bo to ma być IPA a nie India Red Ale, więc np 0.3 kg samej carared ci wystarczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podobnie jak w pierwszej recepturze masz tu za dużo chmieli goryczkowych i za dużo słodów karamelowych. Wychodzi ci tu grubo ponad 100 IBUs i to jest za wysoko. Także rozprować dawki chmielu bardziej, użyj chmiel na 45 min albo 30 min, to ci poprawi piwo smakowo. Zobacz moją pierwszą odpowiedź ile użyć chmieli aby otrzymać zbalansowany IPA.

 

Użyj tylko 5-10% słodów karamelowych, bo to ma być IPA a nie India Red Ale, więc np 0.3 kg samej carared ci wystarczy.

zgadzam sie z iloscia slodu karmelowatego. maksymalnie 10% jest optymalnie.

 

a co do liczenia IBU to zalezy od danego kalkulatora i formuly przez ktora one licza.

ja uzywam tinseth.

jeszcze istnieje Rager i Garetz.

mi wyszlo 75IBU wedlug formuli tinseth z tego przepisu

zasyp:

Pale ale - 5kg

carared- 0.600kg

caragold-0.250

caraamber-0.100

 

Chmiel:

chinook - 50g (60min)

cascade- 20g (15min)

amarillo- 20g (10min)

citra- 15g (10min)

 

nie wiem na ile litrow to bedzie.

jesli 20L to mi wychodzi OG: 1.065

color: 9.5 srm

75IBU

 

ten przepis ma z 17% slodow karmelowych

 

moze lepiej tak zrobic (na 20litrow) wedlug wydajnosci 70%:

-5.5kg pale 92.4%

-0.25kg caragold 9ebc 4.2%

-0.20kg crystal 145ebc -to bardziej pasuje do tego stylu. jest to slod angielski. mozna kupic w 'twoj browar' 3.4%

 

-25g Amarillo 10.7% (szyszka) na 60min

-25g Amarillo 10.7% (szyszka) na 15min

-25g Simcoe 12.2% (granulat) na 10min

-25g Amarillo 10.7% (szyszka) na 5min

-25g Simcoe 12.2% (granulat) na sucho na 7 dni

-25g Amarillo 10.7% (szyszka) na sucho na 7 dni

 

-1 opakowanie safale us-05

 

OG: 1.065

Color: 9.2

IBU: 60

wybieralem surowce tak abys kupil w jednym sklepie a nie zamawial z kilku. twoj browar nie ma chinooka, ale mozna go latwo zastapic Simcoe-em. amarillo jest w szyszce bo wiem, ze chciales sprobowac uzuc szyszek.

 

edit: tak wybieralem ilosci chmielu zeby ci nic nie zostalo. zebys wszystko uzyl.

suma: 100g amarillo i 50g simcoe

Edytowane przez BrowarmistrzNY
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmiel:

chinook - 50g (60min)

cascade- 20g (15min)

amarillo- 20g (10min)

citra- 15g (10min)

 

nie wiem na ile litrow to bedzie.

jesli 20L to mi wychodzi OG: 1.065

color: 9.5 srm

75IBU

Mnie ProMash podaje 116 IBU z tej receptury, ProMash używa kalkulatora Rager. Ja wymyśliłem coś takiego z tych słodów i chmieli (ewentualnie bym poradził użyć słodu karamelowego albo crystal zamiast caraAmber dla bardziej autentycznego rezultatu):

 

KonraD's IPA

 

A ProMash Recipe Report

 

Recipe Specifics

----------------

 

Batch Size (L): 20.00 Wort Size (L): 20.00

Total Grain (kg): 6.50

Anticipated OG: 1.063 Plato: 15.48

Anticipated SRM: 7.6

Anticipated IBU: 63.0

Brewhouse Efficiency: 65 %

Wort Boil Time: 60 Minutes

 

 

Grain/Extract/Sugar

 

% Amount Name Origin Potential SRM

-----------------------------------------------------------------------------

92.3 6.00 kg. Pale Malt(2-row) America 1.036 2

7.7 0.50 kg. CarAmber France 1.034 30

 

Potential represented as SG per pound per gallon.

 

 

Hops

 

Amount Name Form Alpha IBU Boil Time

-----------------------------------------------------------------------------

25.00 g. Chinook Pellet 13.00 50.1 60 min.

25.00 g. Cascade Pellet 5.00 6.5 20 min.

25.00 g. Amarillo Gold Pellet 10.00 6.4 5 min.

25.00 g. Citra Whole 11.00 0.0 Dry Hop

 

 

Yeast

-----

 

Fermentis US-05 Safale

BTW, zauważ że OG = 1.063, IBU = 63 :/

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie ProMash podaje 116 IBU z tej receptury, ProMash używa kalkulatora Rager. Ja wymyśliłem coś takiego z tych słodów i chmieli (ewentualnie bym poradził użyć słodu karamelowego albo crystal zamiast caraAmber dla bardziej autentycznego rezultatu):

Tinseth i Rager sie sporo roznia. w sumie nie wazne co sie uzywa. wazne zeby zawsze to samo uzywac i wtedy to tylko kwestia receptury.

 

a tak apropo, to jaki masz brewhouse efficiency?

widzialem, ze fly-sparge-ujesz na paru twoich fotach.

 

ja mam 70% i chcial bym zwiekszyc do 75-80% (nie wiecej).

jak narazie to 'first runnings' wlewam do kega w ktorym sie gotuje i za pomoca 'sight gauge-a' widze ile 'sparge water' musze wlac do kega w ktorym zacielam.

czyli batch sparge ale tylko raz 'sparge-uje'

 

zastanawiam sie nad fly sparging...

 

edit: o i jeszcze jedo pytanie:

widzialem, na jakies focie, ze tez uzywasz te worki do farb do gotowania chmielu. sypiesz tam granulat? przechodzi granulat przez nie??

jak narazie to tylko szyszki uzywam bo sie boje, ze mi granulat przejdzie przez ten worek i zatka mi 'therminatora'.

Edytowane przez BrowarmistrzNY
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podjąlem ponowna probe stworzenia receptury ... borykam sie z brakiem doświadczenia a chcialbym by to IPA wyszlo jak najlepsze wiec prosze o kolejne rady ;)

 

zasyp:

Pale ALe -5kg

Carared- 0.500kg

cara gold - 0.200kg

 

chmielenie:

 

Chinook- 40g 60'

Amarillo - 20g 45'

Citra - 15g 10'

cascade- 20g 1'

 

na zimno: citra- 15g i amarillo 15g na 7 dni przed koncem

 

 

drożdze: safale US-05

 

dane z kalkulatora:

 

Original Gravity

1.056

(1.050 to 1.058)

Final Gravity

1.015

(1.013 to 1.016)

Color

7° SRM / 14° EBC

(Gold to Copper)

 

Bitterness

57.1 IBU / 22 HBU

Edytowane przez KonraD
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Skoro mowa o AIPA, to co powiecie to takiej recepturze (na bazie receptury Staśka S42). Planowane 23l 16°Blg.

  • Pale Ale 4,20 kg
  • Monachijski 0,60 kg
  • Pszeniczny 0,40 kg
  • Carapils 0,10 kg
  • Special B 0,20 kg
  • Crystal 150 0,20 kg

Chmielenie:

  • Simcoe 13,1% 20g - do brzeczki przedniej zaraz po filtracji
  • Simcoe 13,1% 20g - 60'
  • Citra 12,2% 20g - 30'
  • Citra 12,2% 10g - 5'
  • Cascade 6,2% 10g - 5'
  • Cascade 6,2% 20g - 0'

Co ewentualnie zmienić w chmieleniu? Z amerykańskich mam do dyspozycji powyższe chmiele (Simcoe, Citra, Cascade), z innych mam jeszcze Target, Fuggle, Saaz, Styrian golding, Northern brewer .

Czy chmiel dodany do brzeczki przedniej liczyć tak, jakby był gotowany przez 60', czy dłuższy okres czasu kiedy brzeczka jeszcze nie wrze (większa utylizacja a-kwasów)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.