Skocz do zawartości

lol :)


coder

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

jesteś okrutny

 

cytujesz - nawet nie wyrywasz z kontekstu - nie komentujesz a i tak twoje okrucieństwo jest godne Nerona

 

Lubię to!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.piwo.org/...240#entry316041

Skoro już jesteśmy temacie... bo trudno by nie :P

Dawno temu miałem piwo, do którego nadmiernie zaglądałem... i coś jeszcze mi w nim nie pasowało, ale nie pamiętam już co... coś jeszcze przed zadaniem drożdży...

Ostatecznie piwo fermentowało wzorcowo jeśli chodzi o wygląd, czas fermentacji i pianę. Ale już przy przelewaniu na cichą było wyraźnie kwaśne.

Po cichej też nie było widać żadnych oznak zakażenia, a kwach się powiększył, przypominał ogórki kiszone.

Piwo ostatecznie i tak trafiło do butelek... to było w kwietniu... teraz wydaje się jakby kwach się ułożył i zaczął przypominać typowego sklepowego lambika... tylko bardziej kwaśnego i jednak nie do końca ułożonego jeszcze...

 

Nie chcę pytać czym to mogło być spowodowane, bo wiem... ciekawość i zaglądanie

 

Martwi mnie odrobinę, że od tamtej pory wszystkie moje piwa są przegazowane (daję 100-140g sacharozy na 20-22l piwa, zależnie od stylu)

Niby cały sprzęt po tamtym płukałem w NaOH, ale może zbyt rozcieńczonym... jak bardzo rozcieńczonym? nie pamiętam, to było wieki temu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat wątku:

"100% peated ale" czyli torf w piwie

 

Post taki:

Mam pytanie odnośnie piwa "torfowego", a mianowicie o zastosowanie syropu klonowego. Na pewno wzmocni piwo, ale czy zostawi jakieś posmaki?

Jest to 100% torf, ale mam taki zasyp:

 

2,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) 33,6 %

2,00 kg Wędzony torfem (12,0 EBC) 33,6 %

1,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) 16,8 %

0,50 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) 8,4 %

0,20 kg Karmelowy 150 (100,0 EBC) 3,4 %

0,25 kg Syrop klonowy (80EBC tu tylko oszacowane) do gotowania na 5 min.

 

Chmielenie 20g Magnum 12,5%AA 41IBU.

Receptura na 12l, 30EBC, 24°BLG

 

ale o coo chodzi? :lol:

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spieranie się o rozmiary kobiecych piersi jest jak wybieranie spomiędzy Kingfishera, Fostersa, Carlsberga i Budweisera.

Mężczyźni mogą mieć swoje preferencje, jednak będą chwytać to co dostępne.

http://9gag.com/gag/aZWRMD3

 

https://www.youtube.com/watch?v=V7Y1tCoGekQ !!!

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat wątku:

"100% peated ale" czyli torf w piwie

 

Post taki:

Mam pytanie odnośnie piwa "torfowego", a mianowicie o zastosowanie syropu klonowego. Na pewno wzmocni piwo, ale czy zostawi jakieś posmaki?

Jest to 100% torf, ale mam taki zasyp:

 

2,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) 33,6 %

2,00 kg Wędzony torfem (12,0 EBC) 33,6 %

1,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) 16,8 %

0,50 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) 8,4 %

0,20 kg Karmelowy 150 (100,0 EBC) 3,4 %

0,25 kg Syrop klonowy (80EBC tu tylko oszacowane) do gotowania na 5 min.

 

Chmielenie 20g Magnum 12,5%AA 41IBU.

Receptura na 12l, 30EBC, 24°BLG

 

ale o coo chodzi? :lol:

Zobacz dwa posty niżej, to będzie wiedział skąd to "ale".

A swoją drogę ciekawe czy Ty nigdy nie zrobiłeś błędu pisząc posta?

Edytowane przez keisan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety niewiem kto co myśli ale, wiem kto co pisze. Sugerujesz że zanim napiszesz sprostowanie

(:dwa posty niżej)

to mam wiedzieć co masz na myśli? Odpowiedzialność za słowa jest w tych czasach nie na topie! Wybacz ale moja szklana kula jest na przeglądzie i nie mogę wiedzieć co chciałeś przekazać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.