Skocz do zawartości

lol :)


coder

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

buahahaha: "W trakcie fermentacji dodawałem ekstrakty i cukier - bez rozcieńczania i rozpuszczania.

Niestety efekt nie jest zbyt optymistyczny...

Może dałem za dużo pożywki, może za wolno dodoawałem kolejne ekstrakty, może starter był słaby.

Ostatnie dodanie cukru zwiększyło ekstrakt z 11 na 17°BLG... a po 3 tygodniach zeszło tylko do 25°BLG..."

 

"Dalsze pomiary wykazały, że to najpewniej był błąd w pomiarach, podczas podgrzewania wprost do termometru uniósł się rozgrzany przy dnie słód i zafałszował wyniki. Oczywiście ta część słodu, która się uniosła najpewniej straciła swoje enzymy, ale przedłużone zacieranie powinno załatwić sprawę i enzymy z reszty słodu rozłożą skrobię."

 

"przerwa scukszająca"

Edytowane przez Mariusz_CH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.