Jump to content

Pytanie przed rozpoczęciem


kylow
 Share

Recommended Posts

witam,

 

mam oto takie pytanie. Jaki zapach ma fermentujace piwo w fermentatorze. Pytam bo chciałem zacząć warzyć w domciu ale nie wiem czy nie zostane zlinczowany przez współlokatorów. Czy zapach jest intensywny? jakiego rodzaju to zapach?

czy obecne upały mogą mniec negatywny wpływ na fermentowanie?

Link to comment
Share on other sites

no to coraz blizej jestem decyzji o rozpoczeciu przygody w warzeniem:) a co z temperaturami. a co jak się nie ma piwnicy. czy temperatura pokojowa na piwo lezakujace bedzie miala bardzo zly wpływ. piwa dolnej fermentacji to chyba na pewno wyklucza?

Link to comment
Share on other sites

no to coraz blizej jestem decyzji o rozpoczeciu przygody w warzeniem:) a co z temperaturami. a co jak się nie ma piwnicy. czy temperatura pokojowa na piwo lezakujace bedzie miala bardzo zly wpływ. piwa dolnej fermentacji to chyba na pewno wyklucza?

W pokoju możesz piwo trzymać, piwnicy przecież nie wykombinujesz :smilies: Wiadomo, fajnie byłoby mieć temperatury książkowe.

Po prostu spróbuj a "będzie Pan zadowolony" :(

Link to comment
Share on other sites

Zapach fermentującej brzeczki nie jest intensywny, więc tak jak napisał Elroy nikt Cię nie zlinczuje :smilies: Dużo bardziej intensywne zapachy wydzielają się podczas warzenia, ale jak dla mnie są one bardzo przyjemne :cool2:. Co do upałów to jednak ryzyko zakażenia wzrasta wraz ze wzrostem temperatury, poza tym musisz wybrać gatunek piwa, który można fermentować w wyższych temperaturach ja np. teraz warzę dubble, triple, witbiery, gdyż przynajmniej wg. mnie wysoka temperatura fermentacji im nie szkodzi.

Link to comment
Share on other sites

Zapach fermentującej brzeczki nie jest intensywny' date='[/quote']

kurcze, ale jednak jakis jest :(

pewnie że jest, ale przy zamkniętym fermentorze praktycznie niewyczuwalny :smilies: Ja też czasami miałam fermentory w sypialni i wierz mi że nic nie było czuć :)

Link to comment
Share on other sites

Zapach fermentującej brzeczki nie jest intensywny' date='[/quote']

kurcze' date=' ale jednak jakis jest :([/quote']

pewnie że jest, ale przy zamkniętym fermentorze praktycznie niewyczuwalny :smilies: Ja też czasami miałam fermentory w sypialni i wierz mi że nic nie było czuć :)

moje pierwsze trzy warki fermentowały 20 cm od łóżka. :) nie ma się czego bać :) tak na moje oczywiście

Link to comment
Share on other sites

Jesli do brewkitu zamiast extraktu doda się cukru do fermentacji (tak jak pisze biowin w zestawach coopersa) to zapach jest bardzo intensywny i wyczuwalny wręcz siarkowodór. Tak czy inaczej mi to osobiście nie przeszkadza?.a wręcz przeciwnie. Może wymyślą kiedyś wodę toaletową o zapachu fermentującej brzeczki, słodowym lub chmielenia ?.to by był hit sezonu ! :smilies::(:) a żonie bym kupił pod choinke chmielowy kremik pod oczy :):):)

Edited by thobeta
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.