Skocz do zawartości

Kilka pytań przed pierwszą warką


BasTek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Na dniach mam zamiar zacząć warzyć piwo i w związku z tym mam kilka pytań, oczywiście na razie będę korzystał z brewkitów (na początek):

1. W czym lepiej warzyć (chodzi o jakość i smak piwa) plastikowy fermentator czy szklany balon,

2. Czy dawać brzęczkę na cichą fermentację czy nie (jakie są tego późniejsze skutki w smaku),

3. Jakie ekstrakty wybrać żeby otrzymać piwo jasne podobne do żywca czy lecha (chodzi mi o brewkity i ekstrakty słodowe w puszce i suche)

4. W którym sklepie internetowym jest tanio i dobrze

 

za odpowiedzi na te pytania będę bardzo wdzięczy

 

pozdrawiam,

BasTek

Edytowane przez BasTek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. W czym lepiej warzyć (chodzi o jakość i smak piwa) plastikowy fermentator czy szklany balon,

2. Czy dawać brzęczkę na cichą fermentację czy nie (jakie są tego późniejsze skutki w smaku),

3. Jakie ekstrakty wybrać żeby otrzymać piwo jasne podobne do żywca czy lecha (chodzi mi o brewkity i ekstrakty słodowe w puszce i suche)

4. W którym sklepie internetowym jest tanio i dobrze

1 - brew kity właściwie tylko fermentujesz (warzy się w garnku piwa ze słodów) plastik vs. szkło moim zdaniem bez różnicy. Z pewnością plastikowego wiadra nie stłuczesz :)

2 - młode piwo po fermentacji możesz dać na cichą, będzie klarowniejsze.

3 - :|:):):) ... rozumiem, jasne z pianką. Jeśli chodzi o brew kity to np Coopers European Lager lub Draught

Draught.gifcoopers_european_lager_201_thumb.jpg

 

4 - sprawdź sam... wolny rynek.

Edytowane przez coelian
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

Wszystko było już opisane,więc wystarczy poszukać

Na szybko mogę Ci odpowiedzieć:

1. Smaku i różnicy nie ma, natomiast zdecydowanie wygodniej w fermentatorze

2. Zdecydowanie jest to zalecane

3. Żywca to raczej w domu nie zrobisz chyba, że Ci coś nie wyjdzie :)

4. Osobiście polecam http://www.homebrewing.pl

No i szukaj, czytaj...

Powodzenie przy pierwszej warce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3. Żywca to raczej w domu nie zrobisz chyba, że Ci coś nie wyjdzie :)

Piękne i będzie za to plus :)

 

Co do balonu i fermentatora - ten ostatni wygodniejszy (łatwiej umyć). Różnic smakowych nie będzie.

Co do puchy - zacieraie jest lepsze :|

Co do uwagi Przemyssa - na początku wydaje się, że "dobre" sklepowe piwo to niedościgniony wzór i ideał. Klarowność (być może) to jedyna przewaga koncerniaków... Jak uwarzysz pierwsze piwo (i wypijesz) to będziesz wiedział czemu... na początku trudno uwierzyć, lae to nasze piwa mają smak, aromat i "to coś"....

 

Powodzenia!

:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na dniach mam zamiar zacząć ważyć piwo

Ile kg.? :)

Jejski przecież jeszcze nie zważył to skąd ma wiedzieć ile.

Nie będzie musiał, na puszkach ma napisane ile ważą :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jak się wszyscy czepiają to ja też. A co.

2. Czy dawać brzęczkę na cichą fermentację czy nie (jakie są tego późniejsze skutki w smaku),

To jest brzEczka, a nie brzęczka. Częsty błąd.

A fermentacja cicha wpływa na klarowność piwa no i często jeszcze piwo dofermentuje na niej - mniejsza szansa na granaty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.