Jump to content
Sign in to follow this  
BasTek

Kilka pytań przed pierwszą warką

Recommended Posts

Witam,

 

Na dniach mam zamiar zacząć warzyć piwo i w związku z tym mam kilka pytań, oczywiście na razie będę korzystał z brewkitów (na początek):

1. W czym lepiej warzyć (chodzi o jakość i smak piwa) plastikowy fermentator czy szklany balon,

2. Czy dawać brzęczkę na cichą fermentację czy nie (jakie są tego późniejsze skutki w smaku),

3. Jakie ekstrakty wybrać żeby otrzymać piwo jasne podobne do żywca czy lecha (chodzi mi o brewkity i ekstrakty słodowe w puszce i suche)

4. W którym sklepie internetowym jest tanio i dobrze

 

za odpowiedzi na te pytania będę bardzo wdzięczy

 

pozdrawiam,

BasTek

Edited by BasTek

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. W czym lepiej warzyć (chodzi o jakość i smak piwa) plastikowy fermentator czy szklany balon,

2. Czy dawać brzęczkę na cichą fermentację czy nie (jakie są tego późniejsze skutki w smaku),

3. Jakie ekstrakty wybrać żeby otrzymać piwo jasne podobne do żywca czy lecha (chodzi mi o brewkity i ekstrakty słodowe w puszce i suche)

4. W którym sklepie internetowym jest tanio i dobrze

1 - brew kity właściwie tylko fermentujesz (warzy się w garnku piwa ze słodów) plastik vs. szkło moim zdaniem bez różnicy. Z pewnością plastikowego wiadra nie stłuczesz :)

2 - młode piwo po fermentacji możesz dać na cichą, będzie klarowniejsze.

3 - :|:):):) ... rozumiem, jasne z pianką. Jeśli chodzi o brew kity to np Coopers European Lager lub Draught

Draught.gifcoopers_european_lager_201_thumb.jpg

 

4 - sprawdź sam... wolny rynek.

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj,

Wszystko było już opisane,więc wystarczy poszukać

Na szybko mogę Ci odpowiedzieć:

1. Smaku i różnicy nie ma, natomiast zdecydowanie wygodniej w fermentatorze

2. Zdecydowanie jest to zalecane

3. Żywca to raczej w domu nie zrobisz chyba, że Ci coś nie wyjdzie :)

4. Osobiście polecam http://www.homebrewing.pl

No i szukaj, czytaj...

Powodzenie przy pierwszej warce

Share this post


Link to post
Share on other sites
3. Żywca to raczej w domu nie zrobisz chyba, że Ci coś nie wyjdzie :)

Piękne i będzie za to plus :)

 

Co do balonu i fermentatora - ten ostatni wygodniejszy (łatwiej umyć). Różnic smakowych nie będzie.

Co do puchy - zacieraie jest lepsze :|

Co do uwagi Przemyssa - na początku wydaje się, że "dobre" sklepowe piwo to niedościgniony wzór i ideał. Klarowność (być może) to jedyna przewaga koncerniaków... Jak uwarzysz pierwsze piwo (i wypijesz) to będziesz wiedział czemu... na początku trudno uwierzyć, lae to nasze piwa mają smak, aromat i "to coś"....

 

Powodzenia!

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na dniach mam zamiar zacząć ważyć piwo

Ile kg.? :)

Jejski przecież jeszcze nie zważył to skąd ma wiedzieć ile.

Nie będzie musiał, na puszkach ma napisane ile ważą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Wczoraj w Trójce słyszałem pytanie konkursowe: czy pisownia "warzyć" jest prawidłowa... no, jakoś tak...:)

Tak było nawet krótkie dyktando w tym temacie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jak się wszyscy czepiają to ja też. A co.

2. Czy dawać brzęczkę na cichą fermentację czy nie (jakie są tego późniejsze skutki w smaku),

To jest brzEczka, a nie brzęczka. Częsty błąd.

A fermentacja cicha wpływa na klarowność piwa no i często jeszcze piwo dofermentuje na niej - mniejsza szansa na granaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.