Skocz do zawartości

drożdże safale us-5- fermentacja


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

kupiłem zestaw IPA, z ww drożdżami. Wszystko wykonałem przepisowo, fermentacja odbywa się w przedziale temperaturowym 20-25. Wystartowała niesamowicie, gruba powłoka, właściwie kożuch drożdży na powierzchni. I taki stan utrzymuje się już piątą dobę, kiedy przy innych moich warkach powierzchnia piwa zaczynała się pod koniec burzliwej klarować. Jeszcze czegoś takiego w mojej krótkiej karierze piwowarskiej nie widziałem, więc mnie lekka panika ogarnia. Nie wiem, czy coś idzie nie tak, czy mam się tym nie przejmować, bo te drożdże tak mają? Mam się po prostu przebić przez tek kożuch przebić wężykiem i robić dekantację, czy jeszcze czekać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopiszę się tutaj mam problem z fermentacją drożdże suche.Nastawiłem na fermentację dwie warki Belgian Pale Ale

(Safbrew T-58),Brown ale (Safale S-04).Fermentacja rozpoczeła się burzliwie po 18 godzinach piana znikła teraz widać na powierzchni lekkie pienienie.Drożdże zostały uwodnione wszystko jak trzeba,pytanie co jest nie taki i czy taka fermentacja jest normalna co można jeszcze zrobić ?.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopiszę się tutaj mam problem z fermentacją drożdże suche.Nastawiłem na fermentację dwie warki Belgian Pale Ale

(Safbrew T-58),Brown ale (Safale S-04).Fermentacja rozpoczeła się burzliwie po 18 godzinach piana znikła teraz widać na powierzchni lekkie pienienie.Drożdże zostały uwodnione wszystko jak trzeba,pytanie co jest nie taki i czy taka fermentacja jest normalna co można jeszcze zrobić ?.

Wcale nie masz problemu. Nic nie rób, nie zaglądaj, nie gmeraj, po 10 dniach fermentacji przelej na klarowanie i zapomnij ponownie na kolejne 2 tygodnie. Tylko pilnuj temperatury, żeby była w odpowiednim zakresie, a wszystko będzie git.

 

Natura ma swój własny terminarz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam,

ja z kolei miałem coś zupełnie odwrotnego: zadałem 22 l brzeczki 16 °Blg (AIPA) w temperaturze 23 °C właśnie drożdżami US-05 i dopiero po 24 h pojawiła się piana drożdżowa na powierzchni (piwo dobrze napowietrzone podczas cedzenia wychmielin - przelewanie przez sito z wys. 1 m), a same drożdże ruszyło po ok. 30 h. Po 12 godzinach pracy skończyły się widoczne oznaki fermentacji (brak wydzielanie CO2). Czy ktoś spotkał się z takim dziwnym zachowaniem tych drożdzy (wolny start i szybki koniec fazy gwałtownej)?

Dla porównania w warce robionej dzień później (Heffe-Weizen, 12,5 °Blg) drożdże WB-06 ruszyły po 6 godzinach i po 24 godzinach pracy dalej widoczne są wyraźnie oznaki fermentacji burzliwej.

 

Pozdrawiam,

Piotr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób jak napisał kolega powyżej - zostaw na tydzień. Po zabutelkowaniu proponuję poczekać 4-6 tygodni. Ja testowałem piwa na tych drożdżach i do 2-3 tygodniach po butelkowaniu piwo było słodkie (pomimo odfermentowania do 2-3 blg) w okresie 3-6 tygodni było mocno gorzkie, po 6 tygodniach było świetne.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Odkopię ;)

 

Robię na tych drożdżach AIPA i właśnie mam cały czas tę czapę, ale robiąc swoje pierwsze piwo IPA (też na US-05) takiej czapy już nie miałem. Zastanawiam się czemu podczas warzenia IPA czapa się nie uformowała.

 

Czapa (AIPA)

us05aipa.jpg

 

Brak czapy (IPA)

us05ipa.jpg

Edytowane przez Acid
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzeb tak dalej w tym piwie. A kto powiedział że drożdże za każdym razem zachowują się tak samo ?

 

Jak ktoś powiedział kiedyś drożdże to nie maszyny żeby zachowywały się w każdej warce identycznie

Edytowane przez rosek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam aż takiej praktyki jak coder, ale przynajmniej część mogę potwierdzić - pszeniczne mutują praktycznie w oczach. Z angielskich im bardziej wyszukane, tym szybciej mutują, proste i tradycyjne są dość odporne (Whitbread, Henley, Worthington).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.