Jump to content
Beuthener

drożdże safale us-5- fermentacja

Recommended Posts

Witam,

 

kupiłem zestaw IPA, z ww drożdżami. Wszystko wykonałem przepisowo, fermentacja odbywa się w przedziale temperaturowym 20-25. Wystartowała niesamowicie, gruba powłoka, właściwie kożuch drożdży na powierzchni. I taki stan utrzymuje się już piątą dobę, kiedy przy innych moich warkach powierzchnia piwa zaczynała się pod koniec burzliwej klarować. Jeszcze czegoś takiego w mojej krótkiej karierze piwowarskiej nie widziałem, więc mnie lekka panika ogarnia. Nie wiem, czy coś idzie nie tak, czy mam się tym nie przejmować, bo te drożdże tak mają? Mam się po prostu przebić przez tek kożuch przebić wężykiem i robić dekantację, czy jeszcze czekać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak napisał bielok. Zerknij na mój post, bo ostatnio przeciągnąłem burzliwą na US-05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uff, dzięki za pomoc. Rzeczywiście, było to już omawiane. A już się bałem, bo ten kożuch wygląda groźnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopiszę się tutaj mam problem z fermentacją drożdże suche.Nastawiłem na fermentację dwie warki Belgian Pale Ale

(Safbrew T-58),Brown ale (Safale S-04).Fermentacja rozpoczeła się burzliwie po 18 godzinach piana znikła teraz widać na powierzchni lekkie pienienie.Drożdże zostały uwodnione wszystko jak trzeba,pytanie co jest nie taki i czy taka fermentacja jest normalna co można jeszcze zrobić ?.

Share this post


Link to post
Share on other sites
czy taka fermentacja jest normalna co można jeszcze zrobić ?.

Oczywiście nie mierzyłeś gęstości?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dopiszę się tutaj mam problem z fermentacją drożdże suche.Nastawiłem na fermentację dwie warki Belgian Pale Ale

(Safbrew T-58),Brown ale (Safale S-04).Fermentacja rozpoczeła się burzliwie po 18 godzinach piana znikła teraz widać na powierzchni lekkie pienienie.Drożdże zostały uwodnione wszystko jak trzeba,pytanie co jest nie taki i czy taka fermentacja jest normalna co można jeszcze zrobić ?.

Wcale nie masz problemu. Nic nie rób, nie zaglądaj, nie gmeraj, po 10 dniach fermentacji przelej na klarowanie i zapomnij ponownie na kolejne 2 tygodnie. Tylko pilnuj temperatury, żeby była w odpowiednim zakresie, a wszystko będzie git.

 

Natura ma swój własny terminarz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

ja z kolei miałem coś zupełnie odwrotnego: zadałem 22 l brzeczki 16 °Blg (AIPA) w temperaturze 23 °C właśnie drożdżami US-05 i dopiero po 24 h pojawiła się piana drożdżowa na powierzchni (piwo dobrze napowietrzone podczas cedzenia wychmielin - przelewanie przez sito z wys. 1 m), a same drożdże ruszyło po ok. 30 h. Po 12 godzinach pracy skończyły się widoczne oznaki fermentacji (brak wydzielanie CO2). Czy ktoś spotkał się z takim dziwnym zachowaniem tych drożdzy (wolny start i szybki koniec fazy gwałtownej)?

Dla porównania w warce robionej dzień później (Heffe-Weizen, 12,5 °Blg) drożdże WB-06 ruszyły po 6 godzinach i po 24 godzinach pracy dalej widoczne są wyraźnie oznaki fermentacji burzliwej.

 

Pozdrawiam,

Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może i moja tak miały ale do górniaków przez tydzień nie zaglądam ( chyba że wykipią ) a dolniaki i przez miesiąc sa w zapomnieniu

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób jak napisał kolega powyżej - zostaw na tydzień. Po zabutelkowaniu proponuję poczekać 4-6 tygodni. Ja testowałem piwa na tych drożdżach i do 2-3 tygodniach po butelkowaniu piwo było słodkie (pomimo odfermentowania do 2-3 blg) w okresie 3-6 tygodni było mocno gorzkie, po 6 tygodniach było świetne.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopię ;)

 

Robię na tych drożdżach AIPA i właśnie mam cały czas tę czapę, ale robiąc swoje pierwsze piwo IPA (też na US-05) takiej czapy już nie miałem. Zastanawiam się czemu podczas warzenia IPA czapa się nie uformowała.

 

Czapa (AIPA)

us05aipa.jpg

 

Brak czapy (IPA)

us05ipa.jpg

Edited by Acid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grzeb tak dalej w tym piwie. A kto powiedział że drożdże za każdym razem zachowują się tak samo ?

 

Jak ktoś powiedział kiedyś drożdże to nie maszyny żeby zachowywały się w każdej warce identycznie

Edited by rosek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi one raz opadają na dno a raz nie i nie wiem od czego to zależy. Nigdy nie przejmuję się tym czy jest czy nie ma piany... Mierzę poprostu Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie zawsze na wierzchu - ale tylko 4 warki na nich. Mam na tych drożdżach dziwny posmak, ale znika po jakimś czasie, taki lekko winny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy od szczepu. Jedne szybko mutują, inne można praktycznie bez końca.

Też mnie to zaintrygowało... Jeśli możesz napisz które są bardzo odporne a na które trzeba uważać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Solidność i odporność drożdży układa się mniej więcej tak (w kolejności malejącej w dół):

 

amerykańskie

belgijskjie

angielskie

lagerowe

pszeniczne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam aż takiej praktyki jak coder, ale przynajmniej część mogę potwierdzić - pszeniczne mutują praktycznie w oczach. Z angielskich im bardziej wyszukane, tym szybciej mutują, proste i tradycyjne są dość odporne (Whitbread, Henley, Worthington).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.