Skocz do zawartości

Stout na Wyeast 2565 Kölsch


Wesoly

Rekomendowane odpowiedzi

W stoutach i tak "ejlowość" jest dość schowana za spaleniznę i goryczkę, więc wg. mnie jak najbardziej koelschowe drożdże się nadadzą. Chyba nawet sam będę musiał takiego zrobić, bo mam poważne obawy co do witalności drożdży zadanych do dzisiejszego stouta...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie znam za bardzo tych drożdży, ale wydaje mi się że pójdą bardziej w kierunku szwarca niż stouta. Ja preferuję stouty bardziej złagodzone i mniej odfermentowane i właśnie z ale'ową nutą. Zawsze możesz podzielić brzeczkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże koelshowe dają specyficzne "jabłkowe" posmaki. Wydaje mi się, że do stouta nie będą pasować, ale jak jesteś odważny, to próbuj. Może akurat uda ci się osiągnąć jakiś ciekawy efekt. W końcu większość genialnych wynalazków powstała przypadkiem ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmm, jabłkowych posmaków nigdy nie zauważyłem w swoich Koelschach, mimo iż kilkanaście razy je warzyłem. Co do głębokości odfermentowania, zatrę bardziej na słodko i będzie git. W piwnicy jest jeszcze Stout na London ESB, będzie do porównania :)

 

Wg producenta odfermentowanie:

Koelsch 73% - 77%

Irish Ale 71% - 75%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.