Jump to content
Sign in to follow this  
Wesoly

Stout na Wyeast 2565 Kölsch

Recommended Posts

W stoutach i tak "ejlowość" jest dość schowana za spaleniznę i goryczkę, więc wg. mnie jak najbardziej koelschowe drożdże się nadadzą. Chyba nawet sam będę musiał takiego zrobić, bo mam poważne obawy co do witalności drożdży zadanych do dzisiejszego stouta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie znam za bardzo tych drożdży, ale wydaje mi się że pójdą bardziej w kierunku szwarca niż stouta. Ja preferuję stouty bardziej złagodzone i mniej odfermentowane i właśnie z ale'ową nutą. Zawsze możesz podzielić brzeczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdże bardzo głęboko odfermentowują i dają posmaki raczej nie dla stoutów. Lepiej uwarz alta bardziej się nadają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże koelshowe dają specyficzne "jabłkowe" posmaki. Wydaje mi się, że do stouta nie będą pasować, ale jak jesteś odważny, to próbuj. Może akurat uda ci się osiągnąć jakiś ciekawy efekt. W końcu większość genialnych wynalazków powstała przypadkiem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm, jabłkowych posmaków nigdy nie zauważyłem w swoich Koelschach, mimo iż kilkanaście razy je warzyłem. Co do głębokości odfermentowania, zatrę bardziej na słodko i będzie git. W piwnicy jest jeszcze Stout na London ESB, będzie do porównania :)

 

Wg producenta odfermentowanie:

Koelsch 73% - 77%

Irish Ale 71% - 75%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.