Jump to content
Sign in to follow this  
dorgoth

Kombinacja brewkita z chilli - pytanie

Recommended Posts

Witam! Cały czas pędzę sobie piwa z brewkitów Coopers. Ostatnio widziałem reklamę jakiegoś lokalnego częstochowskiego browaru który waży piwo z chilli. Moje pytanie jest takie, czy można kombinować z brewkitami i chilli żeby uzyskać takie piwko (jestem miłośnikiem ostrości mam swoją mała hodowlę palących papryczek). Jeśli da się zrobić taką kombinację to w jakiej postaci i na jakim etapie przygotowania brzeczki nalezy dodać chilli. może np. przy rozpuszczaniu ekstraktu z wodą dodać kilka łyżek mielonej chili ?? Macie jakieś doświadczenia z takich kombinacji:)? Pozdrawiam serdecznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kolega scooby_brew robił zacierane piwo z chipotle - poszukaj opisu, może coś Cię zainspiruje.

zacierane, w takim przypadku jest więcej możliwości ingerencji w smak piwa jak przy brewkicie. Chipotle to wędzona Jalapeno myślę że odpada w moim przypadku bo może bardzo szybko zakazić brzeczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Coopers przewiduje "doprawianie" ich piw różnymi dodatkami.

Jest np przepis na Dark Ale z cynamonem - (2 łyżeczki rozpuścić w fermentorze razem z sur.do fermentacji - reszta procedury normalna).

Jest też przepis na Canadian Blonde aromatyzowane mrożonymi jagodami (500g Frozen Berries - of your choice). Po jednym dniu fermentacji dodaje się je w woreczku do fermentora i pozostawia na 10 dni burzliwej.

 

Zastanaiam się jak Ty możesz to zrobić. Ja bym dodał do fermentacji burzliwej posiekane papryczki. Albo.... wygotować chilli w litrze wody i taki wywar dodać do fermentora (i to wydaje się mi bezpieczniejsze)

 

p.s. chilli scoobiego

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok to sytuacja mniej więcej wyjaśniona, dzięki śliczne za sugestie :D

Myślę że wyciag z kilku papryk dodany do brzeczki na burzliwą fermentację zrobi robotę. Brewkit - Lager powinien być do tego celu dobry. Jeszcze jedno pytanie nasuneło mi się w tej chwili. Producent brewkitów Coopers umieszcza informację że maksymalnie mozna dodać 1kg cukru w celu uzyskania 5,2% alkoholu, czy można dodać więcej cukru w celu zmiany smaku na bardziej słodszy???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na słodszy nie, ponieważ zostanie przerobiony przez drożdże na CO2 i alkohol. Możesz smak większą ilością cukru zmienić na gorszy :D

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie. Drożdże będą przerabiać każdy cukier na alkohol, dopóki nie zabije ich stężenie - a giną dopiero przy ok. 10 - 12%. Dosładzać można tylko czymś, czego drożdże nie żrą - w praktyce słodziki.

 

edit: Olo pierwszy :D

Edited by TomX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pod koniec gotowania możesz dodać laktozy lub do butelkowania słodzik ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprostowanie, dodaj laktozy do fermentatora lub słodziku wczsie butelkowania ;):D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.