Jump to content
Sign in to follow this  
Zbyszek T

Miodowe - na górniakach czy dolniakach?

Recommended Posts

Poradźcie

 

Szykuje się do nastawienia miodowego piwka - 50% brzeczki piwnej - 50% miodowej.

Zawsze robiłem na górniakach, ale tegoroczna pogoda pozwoliłaby jeszcze na dolniaki.

Mam do wyboru S-23 albo S-04 i dla każdych odpowiednie warunki.

 

Zawsze piłem tylko górniaki miodowe, a teraz się zastanawiam.

 

Jak myślicie, które piwo byłoby lepsze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuje coś w tym stylu:

 

Pilzneński 1kg

Monachijski 3 kg

Karmelowy 1 kg

Płatki owsiane 0.4 kg

 

Miód wielokwiat 6 kg

 

Tak na 12 BLG, chmielenie na 20-25 IBU, dosładzane na końcu słodzikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Planuje coś w tym stylu:

 

Pilzneński 1kg

Monachijski 3 kg

Karmelowy 1 kg

Płatki owsiane 0.4 kg

 

Miód wielokwiat 6 kg

 

Tak na 12 BLG, chmielenie na 20-25 IBU, dosładzane na końcu słodzikiem.

a może zamiast takiej ilości wielokwiatowego dać o połowę mniej,ale za to gryczany...

ja w lutym warzyłem z takich surowców:

 

-sł. pilzneński 5kg

-sł. zakwaszający 0,25kg

-płatki owsiane 0,4kg

- miód gryczany 1.7kg

 

-marynka

-lubelski

-saflager s-23

 

przy przelewaniu na cichą zapach miodu był dość wyraźny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.