Jump to content
Sign in to follow this  
tenebri

Jaki ocenacie taki przepis?

Recommended Posts

Witam wszystkich!

W piątek zamierzam pobawić się w zacieranie piwka wielozbożowego.

Przeglądałem Wasze przepisy i wymyśliłem sobie coś takiego:

2kg wiedeński

1kg monachijski

0,5kg pilzneński

0,5kg pszeniczny

0,4 płatki żytnie błyskawiczne

0,25 płatki owsiane błyskawiczne

0,3 płatki ryżowe błyskawiczne

0,3 kasza gryczana

Wyjdzie z tego jakiś ciekawy smak? Duże będą problemy z filtracja i wysładzaniem takiego składu?:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście zmniejszyłbym ilość wiedeńskiego na rzecz pilzneńskiego - przy sporym zasypie surowców nie słodowanych (pamiętaj, żeby je skleikować!) przyda się więcej siły enzymatycznej, a w tej dziedzinie pilzneński rządzi :) Poza tym ogólnie zmniejszyłbym zasyp o jakieś 0,5 - 0,7 kg, chyba, że zależy Ci na większym niż standardowe wybiciu lub dużej mocy. Ja bym zrobił tak:

 

1kg wiedeński

0,5kg monachijski

1,5kg pilzneński

0,5kg pszeniczny

0,4 płatki żytnie błyskawiczne

0,25 płatki owsiane błyskawiczne

0,3 płatki ryżowe błyskawiczne (to bym nawet wywalił, uważam, że ryż nic ciekawego do piwa nie wnosi. Za to jakby zamiast tego dać kaszę jaglaną...)

0,3 kasza gryczana

 

Pamiętaj o wykonaniu próby jodowej - czas zacierania pewnie będzie musiał być dłuższy niż standardowo.

 

Jak zamierzasz chmielić?

Edited by TomX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za wniesione poprawki, to dopiero moja 8 warka (w tym większość jeszcze leżakuje) więc nie mam jeszcze obeznania co jaki słód wnosi do piwa. Rozumiem, że płatki błyskawiczne nie trzeba kleikować... co innego to kasza gryczana. Wstawiłem płatki ryżowe ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć jaglanych. Z tego co wyczytałem na forum to niby ryż rozjaśnia piwko. No ale jak niby smakowo dużo nie dają to chyba nie ma sensu ich dawać.

Zacieranie podpatrzone u Ciebie:

15' 55°C

45' 63°C

20' 73°C

Chmielić chciałem 60min: 15g magnum i na ostanie 15min 20g Spalt Spalter.

Gęstwa po pszenicznym drożdże wb-o6

Edited by tenebri

Share this post


Link to post
Share on other sites

A kasze gryczaną kupić prażoną czy zwykłą? Która bardziej będzie pasowała? Z tego co czytałem to przed skleikowaniem lepiej ją ześrutować, zgadza się?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śrutowanie obowiązkowo. Ja używałem jasnej, ale wielu używa prażonej - Twoja wola co wybierzesz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomoc. Przed chwilą zlałem pszeniczniaka ciemnego na cichą, odzyskałem gęstwę aby ją w piątek wykorzystać, ale teraz się zastanawiam. Zapach jest niby normalny drożdżowy ale ciut inny, czy to związane jest z tym, że z piwa ciemnego?

Edited by tenebri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety internet nie przekazuje zapachów, żeby ocenić :) Jeżeli ostatnie piwo wyszło na tej gęstwie dobre to raczej można jej użyć. Ktoś kiedyś pisał, że dobrym sposobem na sprawdzenie sterylności gęstwy jest zostawić trochę w sterylnym pojemniku na 2 - 3 dni. Jeżeli jest zakażona coś pewnie na niej wyrośnie - jakaś błonka bakteryjna, nalot etc. Ja nigdy tego nie próbowałem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już kiedyś w tv pokazywali, że japończycy testują zapachowe telewizory wiec może kiedyś wsadzając nos do modemu będzie można poczuć zapach drożdży:).

Spoko wiadomo, że na odległość nikt takiej rzecz nie doradzi, jestem tylko ciekaw czy to czasem ten słód czekoladowy nie zmienił tak zapachu, bo gęstwa ma ciemniejszą barwę. Do piątku się zobaczy, jak co to mam całą saszetkę s-33:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No barwę to oczywiście że gęstwa po ciemniaku ma ciemniejszą :) Co do zapachu nie wiem, szczerze mówiąc nie za często wącham drożdże :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe zgadza się jest wiele więcej ciekawszych zapachów:) Dobra czas zabrać się za śrutowanie słodów:) Dziś jedyna wolna chwila aby to zrobić przed piątkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biała kasza gryczana jest delikatniejsza w smaku, przypomina trochę niesłodowaną pszenicę. Palona kasza daje mocny aromat i smak (trochę orzechowy, ziemisty), łatwo dominuje w piwie. Płatki gryczane są trochę mniej orzechowe, ale też łatwo wychodzą na wierzch.

 

Jak ma tam być wiele zrównoważonych smaczków, to ja bym w ogóle paloną gryczaną odpuścił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeszukałem całe miasto i nigdzie nie znalazłem białej kaszy gryczanej, wszędzie prażona. Użyje więc tylko 200g, znalazłem za to kasze jaglaną, mam jej 400g.

Składniki do piwa prezentują się wiec następująco:

1kg wiedeński

0,5kg monachijski

1,5kg pilzneński

0,5kg pszeniczny

0,4 płatki żytnie błyskawiczne

0,25 płatki owsiane błyskawiczne

0,4 kasza jaglana

0,2 kasza gryczana prażona

 

Teraz pytanie odnośnie kleikowania kasz, mogę jaglaną i gryczaną (ześrutowane) razem skleikować? Wystarczy 20min w 100C?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.