Skocz do zawartości

Nie za szybko fermentuje???


Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie średnio mam chłodniejsze pomieszczenie :|

Do piwnicy nie wyniosę (mam zbyt wścibskich sąsiadów) a na zewnątrz jeszcze zbyt chłodno i za duże wahania temp

To będziesz musiał z tym żyć :P . Piwo będzie może bardziej owocowe . Jak chcesz rozwiązać problem temp w przyszłości ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przyszłości (raczej tej dalszej) mam w planach budowę więc małe pomieszczenie specjalnie na hobby się znajdzie (będzie musiało):P

 

A skąd te owocowe posmaki? szybkosc fermentacji powoduje się ich pojawianie? (w sumie S-04 dobrze pracują w szerokim zakresie - nawet do 24-25°C)

Za wiki

Temperatura zadania drożdży i fermentacji

 

Każde drożdże mają swój ulubiony zakres temperatur, podany przez producenta (a zwykle można go jeszcze przekroczyć o parę stopni w każda stronę). Te same drożdże w różnych temperaturach dadzą znacznie różniące się pomiędzy sobą piwa. Np. drożdże górnej fermentacji w temperaturach poniżej 20* (16-18*) dadzą produkt czystszy, z mniejszą ilością estrów i fenoli, w 20-21* dadzą rozsądny profil estrowo-owocowy, w 24-25* dadzą sporo fenoli, gumy balonowej, palącego alkoholu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.