Jump to content
Sign in to follow this  
marcin.a.paluch

Nie za szybko fermentuje???

Recommended Posts

Safale S-04 zadane wczoraj o 21, fermentacja ruszyła na pełnym gazie po 7 godz.

Dziś o 19 blg zeszło z 14 do 8, nie za szybko? Fakt że fermentacja jest na maksa burzliwa :):), ale taka prędkość??

Może cuś nie tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites
No właśnie średnio mam chłodniejsze pomieszczenie :|

Do piwnicy nie wyniosę (mam zbyt wścibskich sąsiadów) a na zewnątrz jeszcze zbyt chłodno i za duże wahania temp

To będziesz musiał z tym żyć :P . Piwo będzie może bardziej owocowe . Jak chcesz rozwiązać problem temp w przyszłości ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przyszłości (raczej tej dalszej) mam w planach budowę więc małe pomieszczenie specjalnie na hobby się znajdzie (będzie musiało):P

 

A skąd te owocowe posmaki? szybkosc fermentacji powoduje się ich pojawianie? (w sumie S-04 dobrze pracują w szerokim zakresie - nawet do 24-25°C)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W przyszłości (raczej tej dalszej) mam w planach budowę więc małe pomieszczenie specjalnie na hobby się znajdzie (będzie musiało):P

 

A skąd te owocowe posmaki? szybkosc fermentacji powoduje się ich pojawianie? (w sumie S-04 dobrze pracują w szerokim zakresie - nawet do 24-25°C)

Za wiki

Temperatura zadania drożdży i fermentacji

 

Każde drożdże mają swój ulubiony zakres temperatur, podany przez producenta (a zwykle można go jeszcze przekroczyć o parę stopni w każda stronę). Te same drożdże w różnych temperaturach dadzą znacznie różniące się pomiędzy sobą piwa. Np. drożdże górnej fermentacji w temperaturach poniżej 20* (16-18*) dadzą produkt czystszy, z mniejszą ilością estrów i fenoli, w 20-21* dadzą rozsądny profil estrowo-owocowy, w 24-25* dadzą sporo fenoli, gumy balonowej, palącego alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze można wstawić fermentator do wanny lub brodzika , owinąć koszulką bawełnianą i chłodzić co jakiś czas zimną wodą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak btw , to strasznie gorąco macie w mieszkaniach widzę. Staram się ( nie ze względu na piwo.. chociaż może hehe :P ) , żeby temp nie przekraczała 20°C. Pewnie przyzwyczajenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę swoje pytanie pod ten wątek. Obecnie w fermentatorze mam piwo pszeniczne Coopersa. Fermentuje już 11 dzień, woda w rurce ciągle bulgocze. 3 dni temu cukromierz wskazał 2blg. Butelkować czy czekać bo może rozsadzać butelki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc sprawdź dzisiaj Blg , jeśli się nie zmieniło , to butelkuj. A że w rurce ruch jest , bardzo możliwe , CO2 nadal się ulatnia mimo , że już po fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.