Skocz do zawartości

czy te drożdże są martwe??


Rekomendowane odpowiedzi

te drożdże to belgian strong ale.

byly na wydlużonej burzliwej 13 dni. (I warka dla tych drożdzy)

zamierzałem je przeplukać i pozostawic do nastepnego warzenia ale nie wiem czy jest sens. (mają dosyć ciemny kolor).

Sa trochę ciemne, ale nie dyskfalifikująco. Możesz użyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najprostszym kryterium czy drożdze sie nadają, jest ich zapach. Przy starszych gęstwach lepiej zrobić starter. Do miesiąca w lodówce powinno być wszystko ok. Oczywiście ryzyko, że coś pójdzie nie tak, jest zawsze. Najstarsza gęstwa jaką używałem miała rok i 4 miesiące, drożdże ruszyły ładnie ale na końcu fermentacja była bardzo powolna, co skończyło sie przegfazowaniem w butelkach po jakimś czasie.

Edytowane przez Hasintus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.