Jump to content
Sign in to follow this  
walery2277

czy te drożdże są martwe??

Recommended Posts

Mógłbyś chociaż napisać co to za szczep...zbyły się na dole ale to nie oznacza że są "martwe", do użycia jak najbardziej się nadają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

te drożdże to belgian strong ale.

byly na wydlużonej burzliwej 13 dni. (I warka dla tych drożdzy)

zamierzałem je przeplukać i pozostawic do nastepnego warzenia ale nie wiem czy jest sens. (mają dosyć ciemny kolor).

Edited by walery2277

Share this post


Link to post
Share on other sites
te drożdże to belgian strong ale.

byly na wydlużonej burzliwej 13 dni. (I warka dla tych drożdzy)

zamierzałem je przeplukać i pozostawic do nastepnego warzenia ale nie wiem czy jest sens. (mają dosyć ciemny kolor).

Sa trochę ciemne, ale nie dyskfalifikująco. Możesz użyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprostszym kryterium czy drożdze sie nadają, jest ich zapach. Przy starszych gęstwach lepiej zrobić starter. Do miesiąca w lodówce powinno być wszystko ok. Oczywiście ryzyko, że coś pójdzie nie tak, jest zawsze. Najstarsza gęstwa jaką używałem miała rok i 4 miesiące, drożdże ruszyły ładnie ale na końcu fermentacja była bardzo powolna, co skończyło sie przegfazowaniem w butelkach po jakimś czasie.

Edited by Hasintus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.