Skocz do zawartości

Coopers - Real Ale - Drożdże i temperatura.


Rekomendowane odpowiedzi

24h od zadania drożdży. Zero reakcji. Powoli zaczynam sie martwic.

1 - jeśli "nie bulka" to odlej wody z rurki fermentacyjnej, powinno być tylko troszeczkę

by CO2 dało radę przepchnąć wodę.

2 - jest piana i "kołnierz" (widać go bez zaglądania do środka) na ściance fermentora?

3 - jaka jest tam temperatura - przypuszczam, że drożdże mogą mieć za zimo.

Więcej na ten temat temperatury w tym wątku..

Edytowane przez coelian
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24h od zadania drożdży. Zero reakcji. Powoli zaczynam sie martwic.

1 - jeśli "nie bulka" to odlej wody z rurki fermentacyjnej' date=' powinno być tylko troszeczkę

by CO2 dało radę przepchnąć wodę.

2 - jest piana i "kołnierz" (widać go bez zaglądania do środka) na ściance fermentora?

3 - jaka jest tam temperatura - przypuszczam, że drożdże mogą mieć za zimo.

Więcej na ten temat temperatury w tym wątku..

Nie ma piany. Temperatura 22 ale jak zadalem była 20. Nie wiem czy nie za zimno było.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak temp. w pomieszczeniu jest 22°C to poinno ruszyć.

Poruszaj trochę fermentorem by zawartoścą troszkę zameszać, postaw obok butelkę z gorącą wodą i owiń kocem/ręcznikiem.

Edytowane przez coelian
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.