Jump to content
Sign in to follow this  
mkarol89

Coopers - Real Ale - Drożdże i temperatura.

Recommended Posts

Witam. Zabrałem się za moją pierwszą warke.

 

Moje pytanie o temperature zadania drożdży. Zadałem w 20*. Po jakim czasie powinny pojawić się widoczne objawy pracy drożdży??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może w ogóle nie być widać, takie rzeczy też się zdarzają.

 

W razie wątpliwości utop areometr i będziesz wiedział czy fermentują. Ale na razie daj im spokój na tydzień - dwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na puszcze ( pod plastikowym wieczkiem ) z Coopersa powinna być instrukcja , min. podane jest jakie powinno być Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No więc jeśli dodałeś dokładnie taką ilość wody jak w instrukcji , to taka powinna wyjść jaką masz. Tu nie ma za bardzo nad czym kombinować.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites
24h od zadania drożdży. Zero reakcji. Powoli zaczynam sie martwic.

1 - jeśli "nie bulka" to odlej wody z rurki fermentacyjnej, powinno być tylko troszeczkę

by CO2 dało radę przepchnąć wodę.

2 - jest piana i "kołnierz" (widać go bez zaglądania do środka) na ściance fermentora?

3 - jaka jest tam temperatura - przypuszczam, że drożdże mogą mieć za zimo.

Więcej na ten temat temperatury w tym wątku..

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites
24h od zadania drożdży. Zero reakcji. Powoli zaczynam sie martwic.

1 - jeśli "nie bulka" to odlej wody z rurki fermentacyjnej' date=' powinno być tylko troszeczkę

by CO2 dało radę przepchnąć wodę.

2 - jest piana i "kołnierz" (widać go bez zaglądania do środka) na ściance fermentora?

3 - jaka jest tam temperatura - przypuszczam, że drożdże mogą mieć za zimo.

Więcej na ten temat temperatury w tym wątku..

Nie ma piany. Temperatura 22 ale jak zadalem była 20. Nie wiem czy nie za zimno było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak temp. w pomieszczeniu jest 22°C to poinno ruszyć.

Poruszaj trochę fermentorem by zawartoścą troszkę zameszać, postaw obok butelkę z gorącą wodą i owiń kocem/ręcznikiem.

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.