Jump to content
Sign in to follow this  
zoltek

Żółtek warzy w ZG!

Recommended Posts

Witam!

Uwarzyłem już kilka warek, wszystkie na zacieraniu i chciałbym się podzielić z wami z moimi notatkami oraz przemyśleniami na ich temat.

 

#1

Brown Ale /Mild zestaw

Słody

-Pale ale 2 kg

-monachijski (II) 0,4kg

-caramunich 1kg

-carafa -0,05kg

 

Chmiel: Fuggles-40g

Drożdże : S-04

(9blg-2blg)18L

 

 

#2

Sout Owsiany

(zestaw z BA) Podzieliłem warkę na 2 Porcje , to był taki mały eksperyment ,abym mógł porównać smak. Do jednej części (10L)dodałem 250 g Laktozy

Moim znajomym smakowło bardziej piwko z laktozą.

(12Blg)22L

 

 

#3

Kolońskie

Słody

-5kg Pilzneński

-200g pszeniczny

Chmiel

hallertau spalt select -60g

Drożdże- S-33

(11blg-5Blg)25L

 

 

#4

Bożonarodzeniowe

nie mam zapisanej receptury ale własna jakaś była :D

Pamiętam przyprawy:

-5 g cynamonu

-1,5 łyżeczki cukru waniliowego

- 3 ziarna ziela angielskiego

-4 goździki

-0,5 łyżeczki kardamonu

-10g Lubelski

+ 200 g cukru

Drożdże-T-58

(17,5 Blg- 5blg)17L

 

#5

Pilsner

Słody

-Bohemian Pilsner 5kg

-Carahell 250g

Chmiele:

-Sazz30g

-Marynka 35g

(14 Blg-3Blg) 20L Burzliwa 10 dni 9-10oC, cicha 14 dni 3-4oC refermentacja 140g/17L

Drożdże: saflager

 

#6

Ipa z BA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wcześniej przeoczyłem że zacząłeś od zacierania i za ten fakt plusikowe się oczywiście należy. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

#7

Pszeniczniak pod naciskiem ( dla fathera :) ) 23,5L

 

Słody

 

- Pilzneński 2kg

-Pszeniczny 3kg

-Carahell 250g

 

Chmiel:

 

-Lubelski 50g

 

Drożdże: WB-06

 

Zacieranie

 

- 45°C - 10 min

 

- 50°C - 15 min

 

- 63°C - 30 min

 

- 73°C - 40 min

 

 

Czas gotowania

 

80 minut

Chmielenie

 

Po 10min ? 25 g chmielu

 

Po 50min ? 15 g chmielu

 

Po 75min ? 10 g chmielu

 

To moja pierwsza pszenica i zacieranie wielo-etapowe ale podołałem:cool: . Drożdże szybko ruszyły po 2 godzinach.Temperatura fermentacji 22-24°C . Czas fermentacji 9 dni. Butelkowane w poniedziałek z dodatkiem 190g cukru. Wyszło 45 butelek. Ładny zapaszek, daje trochę bananami. :)

 

10°Blg ---------9 dni-------->4°Blg

Edited by zoltek

Share this post


Link to post
Share on other sites

#8

Kawowy Sweet Oatmeal Stout :) :) 25L

Ten sam zestaw z warki #2 lecz trochę przeze mnie zmodyfikowany :).

 

Zacieranie: (60min)-65°C

 

0min-jasne słody i płatki owsiane

 

po 20 min-wszystkie słody ciemne i palone

 

ostatnie 10 min----> 72°C ------>filtracja

 

Gotowanie 60 min

 

5min-15g Marynki

 

45min-10g Marynki

 

59min-100g kawy (świeżo mielona , w moim przypadku arabica)

 

+500g Laktoza

 

+200g Cukru trzcinowego

 

11,5°Blg

 

Dzisiaj nastawiona....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj Stout został przelany na cichą.

 

11,5°Blg ---------------10 dni-------->5,5

 

Na wierzchu piwa można było dostrzec osad, prawdopodobnie to pozostałości po kawie (chyba olejki ) :beer: . Dlatego nie wciągałem ich wężykiem :). Smak całkiem niezły, taki jak planowałem jest słodycz z laktozy i przyjemny zapach kawy. Goryczka jak dla mnie trochę za mała, ale może po pewnym czasie wyjdzie na wierzch :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.