Jump to content
Sign in to follow this  
denzel

Piwo z puchy pytanko

Recommended Posts

Witam, mam pytanko

Robiłem 2 warki z puchy, 1 z dodatkiem ekstraktu,a 2 z glukoza.

I w 1 fermentatorze piwo jest mętne (ale dobre) i jest widoczna fermentacja, a w 2 jest bardziej klarowne ale nie widać oznaki fermentacji.czy to jest normalne, tzn w obydwu jest piana. I teraz nie wiem co mam zrobić, czy zadać jeszcze raz drożdże czy poprostu wymieszać fermentator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie do końca rozumiem. To fermentuje czy nie? Piwa mogą wyglądać różnie jeśli były różne. Więcej szczegółów napisz. Jakie piwa, jakie drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiec tak

Pilzner ale zamieniłem drożdże na s 23 i dodałem chmielu saaz. Tylko do 1 fermentatora dodałem glukozy a do 2 słodu. i tam gdzie jest glukoza nie widać bulgotania i piwo jest bardziej klarowne.I 2 warki sa po ok 18L.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi o to ze zrobiłem 2 warki z puchy w tym samym czasie. Według instrukcji z gazety PIWOWAR czyli stuningowalem piwo. Tzn zamieniłem drożdże na dolnej fermentacji s23 oraz dodatkowo nachmielilem saazem. Jedyna różnica jest to ze do jednego fermentatora dodałem słód+glukozę (i tu jest wyraźne bulgotanie , a do 2 samą glukozę. I tu nie widać bulgotania. Wiec moje pytanie jest takie. Dlaczego te 2 piwa się różnią od siebie.Czy az takie wielkie znaczenie ma ze dodałem słodu? A cukromierz to uszkodził mi sie i muszę kupić nowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście podejrzewam, że fermentor z glukozą już skończył fermentację, zrób pomiar gęstości, lub po prostu spóbuj jak smakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chodzi o to ze zrobiłem 2 warki z puchy w tym samym czasie. Według instrukcji z gazety PIWOWAR czyli stuningowalem piwo. Tzn zamieniłem drożdże na dolnej fermentacji s23 oraz dodatkowo nachmielilem saazem. Jedyna różnica jest to ze do jednego fermentatora dodałem słód+glukozę (i tu jest wyraźne bulgotanie , a do 2 samą glukozę. I tu nie widać bulgotania. Wiec moje pytanie jest takie. Dlaczego te 2 piwa się różnią od siebie.Czy az takie wielkie znaczenie ma ze dodałem słodu? A cukromierz to uszkodził mi sie i muszę kupić nowy.

W jakiej postaci dodałeś ten słód i dodając chmiel gotowałeś ? Ile tej glukozy ?

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postępowałem zgodnie z instrukcja z PIWOWARa tj. słod+glukoza= 1 kg na 1-szą warkę i 1kg glukozy na 2-gą warkę. Chmieliłem część brzeczki w osobnym garnku a potem przelałem do pozostałości w fermentatorze (tak samo 2 fermentator)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Postępowałem zgodnie z instrukcja z PIWOWARa tj. słod+glukoza= 1 kg na 1-szą warkę i 1kg glukozy na 2-gą warkę. Chmieliłem część brzeczki w osobnym garnku a potem przelałem do pozostałości w fermentatorze (tak samo 2 fermentator)

Słód śrutowany ? Ile było tego chmielu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie chodzi o coś takiego

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6164815

i jeśli to rzeczywiście tego użyłeś to nie jest to słód, tylko sproszkowany ekstrakt słodowy, pewnie użyłeś tego produktu Muntonsa który jest pół na pół zmieszany z dekstrozą, poczytaj wiki bo wyraźnie operujesz pojęciami których nie znasz. Tak jak napisali, tylko aerometr da ci jasną odpowiedź co się dzieje z twoim piwem.

Pozdrawiam :)

Edited by Preis

Share this post


Link to post
Share on other sites
... jest widoczna fermentacja, ...w obydwu jest piana.

Czyli fermentuje... Po ok tygodniu fermentacji sprawdź cukromierzem i będziesz wiedział co jest.

W instukcji każdego kitu jest napisane do ilu powinno "zejść".

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak w instrukcji jest ...ale ja użyłem innych drożdży.

A jeśli chodzi o rzeczywiście pomyliłem sie, myślałem o jednym a pisałem o innym he he sorki.

Zakupiłem właśnie drugi cukromierz... zobaczymy co wyjdzie..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobisz dwa pomiary przez dwa dni. Jak pomiary będą takie same - przez dwa dni taki sam wynik - to znaczy, że fermentacja zakoczona. Nie da się powiedzieć, że z tymi czy tamtymi drożdżami zejdzie dokładnie do "ileś,ileś". Ale mniej więcej powinen być wynik jak producent sugeruje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po sprawdzeniu: 1 fermentator (ze ekstraktem) na starcie miało 12 blg, teraz ma 8,5.-Piwo jest mętne, słodkie i bulgocze.

2 fermentator (z glukoza) na początku było 13 blg, teraz 8,5 - Piwo jest klarowne, bardzo słodkie i nie bulgocze.

Wygląda to ze w 1 fermentatorze drożdże buszują w piwie , natomiast w 2 tak jak by leżały na dnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po sprawdzeniu: 1 fermentator (ze ekstraktem) na starcie miało 12 blg, teraz ma 8,5.-Piwo jest mętne, słodkie i bulgocze.

2 fermentator (z glukoza) na początku było 13 blg, teraz 8,5 - Piwo jest klarowne, bardzo słodkie i nie bulgocze.

Wygląda to ze w 1 fermentatorze drożdże buszują w piwie , natomiast w 2 tak jak by leżały na dnie.

Blg spada - oznacz to że jest fermentacja . Napraw bulgotkę lub uszczelnij wieko

Share this post


Link to post
Share on other sites

no tak, ale w pierwszym fermentatorze piwo jest mętne,a w drugim juz klarowne.

w obu jest po 8,5 blg. Czy nie powinno byc jednakowe??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.