Jump to content

program Brewtarget - pomoc dla użytkowników


Recommended Posts

Ten program ma wiele błędów.

Dla mnie " Docelowa wielkość warki przed gotowaniem" to faktyczne wybicie. Zmieniając ten parametr, zmienia się gęstość początkowa. Zmieniając ilość litrów w "Docelowa wielkość warki" nie dzieje się nic. Nie wiem czy to kwestia tłumaczenia czy błędu w programie. Admiro zapewnie będzie wiedzieć więcej.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 527
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Witam, to mój pierwszy wpis na forum. Z powodu braku dobrego tutoriala do programu, postanowiłem nagrać takowy. Można go obejrzeć tutaj: https://youtu.be/vyK1ci0CdvI

Miałem podobny problem, wczoraj zupełnie przypadkowo udało się przestawić. Kliknij prawym przyciskiem myszy nad/w pobliżu napisu "Barwa". Rozwinie się menu z możliwością wyboru: Domyśnie/EBC/SRM. Podo

moja baza słodów w załączniku (karmelowych Weyermanna szukaj pod literką c a nie w :-) slody.xml

Posted Images

Ma pytanie co do gęstości początkowej, przed gotowaniem i końcowej. Wprowadziłem produkty do refermentacji było 4,8 kg słodów na Pale ale i program wyliczył mi jak na zdjęciu poniżej

w rzeczywistości było 22 l brzeczki do gotowania o 12,5blg a po gotowaniu uzyskałem 19L o 14,5 blg.

Co w takim razie znaczy gestość początkowa i gęstość przed gotowaniem w tym programie.

Nie ma co się zastanawiać, bo wtedy faktycznie jest coś z tym nie tak, tylko tak ustawiać parametry, aby docelowa=obliczona. Wtedy wszystko się zgadza i warka wychodzi dokładnie według obliczeń.

Link to post
Share on other sites

Ten program ma wiele błędów.

Dla mnie " Docelowa wielkość warki przed gotowaniem" to faktyczne wybicie. Zmieniając ten parametr, zmienia się gęstość początkowa. Zmieniając ilość litrów w "Docelowa wielkość warki" nie dzieje się nic. Nie wiem czy to kwestia tłumaczenia czy błędu w programie. Admiro zapewnie będzie wiedzieć więcej.

 

W programie opisy są prawidłowe.

Zmiana "Docelowa wielkość warki przed gotowaniem" zmienia "Gęstość przed gotowaniem"

Zmiana "Docelowa wielkość warki" zmienia "Gęstość początkowa"

 

Układając formułę najprościej jest liczyć od "tyłu" wybrać sprzęt, wpisać składniki i zacieranie.

Na końcu użyć Pomocnika zacierania dla ustalenia ilości wody.

Program wtedy obliczy prawidłową wartość Docelowej ilości warki i innych parametrów. (Jeżeli Docelowa wielkość warki różni się od tego co chcemy osiągnąć trzeba poprawić wartosć wielkości przed gotowaniem i przeliczyć Pomocnikiem zacierania)

 

Po zmianach w składnikach również trzeba użyć Pomocnika zacierania ponownie,

Link to post
Share on other sites

zapytam jeszcze o wydajność bo według wzoru

(ilość brzeczki w litrach*gęstość w Blg)x1,05 / zasyp w kg, czyli 22*12,581,05/4,8 to daje wydajność około 61%.

Czytałem wczesniej na forum że program liczy według innego wzoru, więc czy to jest prawidłowo, bo zmieniając parametr wydajności mogę zmienić gęstość przed gotowaniem, oraz dlaczego gestość przed gotowaniem jest większa niż po gotowaniu?

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Mam problem - zarówno ten program jak i strona http://www.brewtoad.com/ przelicza mi na 20 L te słody:

- Słód pszeniczny 1,30 kg

- Słód wędzony 0,70 kg

- Słód pilzneński 0,50 kg

 

na ekstrakt początkowy 6,5 stopnia Plato, przy wydajności 70%, podczas gdy sklep, który sprzedaje taki zestaw zarzeka się, że wyjdzie 20 L piwa 8 stopni Plato. Próbuję różnych kombinacji nie zmieniających składu słodów i za ch***ę nie potrafię tego zmienić. Dokupić surowca czy ryzykować, że jednak wyjdzie ta 8-ka mimo obliczeń programu?

Edited by Mesive
Link to post
Share on other sites

ja bym uzyskał 8 Blg z tej ilości słodów - wydajność 90% wg brewtarget

jeżeli masz wątpliwości to zwiększ ilość słodów o np. 10-15% w razie czego otrzymasz więcej brzeczki...

a jeżeli nie chcesz dokupować słodów to kontroluj Blg podczas wysładzania (oczywiście Blg zebranej brzeczki)

Edited by longmen
Link to post
Share on other sites

90%... no proszę... Czyli mam dobre ustawienia i nie da rady, żeby wg programu przy wydajności 70% i tych słodach uzyskać 20 L o 8 Blg? Nurtuje mnie to, gdyż przy wcześniejszej warce wyliczył mi, że wyjdzie mi 20 L Red Ale 11 Blg, a wyszło 13 Blg po pomiarze, więc coś mi tu w tym programie nie pasuje...

Link to post
Share on other sites

w programie jest wszystko OK. Wydajność sam wpisujesz taką jak uzyskujesz na swoim sprzęcie - jak wpiszesz 90% to będzie więcej Blg.

Jak widać uzyskujesz więcej niż 70% (przypadek z Red Ale). Im piwa o wyższym Blg ty wydajność mniejsza.

Wpisz do programu składniki na Red Ale i zmieniaj wydajność dla 20L żeby uzyskać 13 Blg - przekonasz się ile zyskałeś.

Edited by longmen
Link to post
Share on other sites

Obliczyłem wydajność niezależnie (ze wzoru podanego na forum) i wychodzi 67%. Moim zdaniem ten program coś źle liczy - dlatego chciałem sprawdzić czy inni użytkownicy też spotykają się z takimi sytuacjami.

Link to post
Share on other sites

Dziękuję bardzo - pewnie o to właśnie chodzi... Zobaczę przy jakiej wydajności program stwierdzi, że piwo ma takie Blg jak mi wyszło w rzeczywistości i taką wydajność w programie ustawię na stałe.

Link to post
Share on other sites

wydajność na stałe nigdy nie będzie taka sama - mi wychodzi przy ok 12 Blg wydajność ok 90% ale już przy 16 Blg tylko 80% (słody jęczmienne). Przy słodach pszenicznych wydajność jest jeszcze mniejsza.

Sam będziesz wiedział na bazie swoich doświadczeń jaka wydajność masz przy swoich zasypach, grubości śrutowania, rodzajach słodu i zakładanym Blg. Powodzenia.

Sorry za zboczenie z tematu wątku.....

Link to post
Share on other sites

Crashuje jak wprowadziłem recepturę na bazie słodów strzegomskich.

W jakim pliku siedzą receptury?

 

Plik:

database.sqlite

 

Możesz mi przesłać, sprawdzę jak się zachowuje pod linuxem.

Link to post
Share on other sites

Sprawdziłem i rzeczywiście wywalało błąd, ale tylko jak wprowadziłem słody strzegomskie i od razu przechodziłem do nowej receptury. Po dodaniu słodów i zamknięciu programu( z zachowaniem zmian), problem z Crashem programu ustąpił. Nie działa za to zapisywanie zmian po naciśnięciu ikonki zapisu, na szczęście działa zapis dokonanych zmian podczas zamykania programu.

 

edit.

Po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu nie mam już żadnych problemów z programem.

Edited by mateos
Link to post
Share on other sites

Jeśli używasz Mac OS lub Linux, nowo zainstalowany Brewtarget zapyta, czy chcesz dodać nowe receptury i składniki; naciśnij tak.

Jeśli korzystasz z systemu Windows, wyeksportuj wszelkie receptury, które chcesz zachować ze starej instalacji (do pliku xml), a następnie zaimportuj je w nowej wersji.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.