Skocz do zawartości

Piwa Selerson'a


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 017

 

Piwo Świąteczne (25.11.12r)

 

Słody:

- pilzneński 5kg;

- monachijski 0,7kg;

- specjal B 0,3kg;

- jęczmień palony 150g;

- carafa III 100g;

- pszeniczny czekoladowy 250g;

 

Chmiele:

- marynka 16g;

- lubelski 44g;

 

Drożdże:

- Safbrew T-58

 

Inne dodatki:

- goździki 4g;

- cynamon 4g;

- gałka muszkatołowa 6g;

- wanilia 3g;

- imbir 3g;

- ziele angielskie 3g;

 

Zacieranie:

- 64oC przez 30'

- 72oC przez 45', słody palone dodałem 10' przed końcem przerwy dekstrynowej;

- 78oC mashout do wysładzania poszło ok 11l wody;

 

Warzenie:

- na początku marynka 14g lubelskiego

- w 45' 30g lubelskiego i przyprawy.

 

Wyszło 16oBlg w 21l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 2 tygodnie później...

Dziś malina zlana do butelek, od fermentowała do 2oBlg to re-fermentacji użyłem 200ml soku malinowego Herbapol to dało ok 160g cukru na 25l piwa. Posmak malin wyraźny ale piwo nie jest zbyt słodkie :)

Świąteczne dalej stoi na 6oBlg, może po świętach pójdzie do butelek, ma fajne korzenne nuty z dominującą nutą cynamonu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

WARKA 018

 

 

Belgijska blondynka(27.01.2013r)

 

Słody:

- pilzneński 4,5kg;

- carapils 0,5kg;

- pszeniczny jasny 05,kg;

 

Chmiel:

- marynka 35g(zbiór własny 2012);

 

Drożdże:

- Wyeast 3787 Trappist High Gravity(gęstwa);

 

Inne dodatki:

- 0,5kg cukru lekko z karmelizowanego;

- mech irlandzki 5g;

 

Zacieranie:

- 10' w 52oC;

- 20' w 62oC;

- 50' w 68oC;

- 30' w 72oC;

- 78oC mashout i filtracja do wysładzania 12l

 

Warzenie:

- w 0' marynka;

- w 50' cukier i mech irlandzki;

Wyszło 15oBlg na 22l brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 019

 

Jasna Pszeniczka (07.02.2013r)

 

Słody:

- pszeniczny 2,0kg;

- pilzneński 2,5kg;

 

Chmiel;

- marynka 45g;

 

Drożdże:

- WB-06;

 

Zacieranie:

- 50' w 63oC;

- 40' w 72oC;

- 78oC mashout i filtracja do wysładzania ok 10l;

 

Wrzenie:

- w 0' 45g chmielu;

Wyszło 10,5oBlg na 22l brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czuć zapach i delikatne posmaki miodu ale nie są ona nachalne, a tym bardziej piwo nie jest słodkie jak to ze sklepu. :)

Niedługo mam w planach miodowe na miodzie gryczanym który ma bardzo mocny i charakterystyczny zapach i smak i ciekaw jestem jak on się piwu udzieli?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie bardzo ciekawi smak piwa gdyż miód gryczany ma bardzo charakterystyczny smak i nie każdy go lubi, sam za nim średnio przepadam, ale pozostałe moje miodowe mi smakowały wiec i tego spróbuję co by miód się nie zepsuł :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 020

 

Czarne Pszeniczne III (24.02.2013)

 

Słody:

- pszeniczny jasny 2,5kg;

- pszeniczny ciemny 0,5kg;

- pszeniczny czekoladowy 0,7kg;

- pilzneński 2,3kg;

 

Drożdże:

- WB-06 (gęstwa);

 

Chmiel:

- Marynka 60g;

 

Zacieranie:

- 50' w 63oC;

- 45' w 72o C;

- podczas podgrzewania do 78oC dodany został słód czekoladowy;

- do filtracji poszło 12l wody;

 

Warzenie:

- w 0' dodano 40g chmielu;

- w 45' dodano 20g chmielu;

- w 60' koniec gotowania;

Wyszło 21l i 14oBlg.

Edytowane przez Selerson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

WARKA 021

 

Miodowe III (16.03.2103R)

 

Słody:

- pilzneński 4,5kg;

- melanoidynowy 0,72kg;

 

Chmiel:

- marynka 60g;

 

Drożdże:

- Safbrew S-33;

 

Dodatki:

- miód gryczany 1.0kg;

- miód wielokwiatowy 075kg;

 

Zacieranie:

- 64oC przez 1h;

- 72oC przez 30'

- 78oC mashout do filtracji użyto ok 12l wody

 

Ważenie:

- w 0' dodano chmiel;

- w 50' dodano miód( warzony wcześniej w 2l brzeczki i 1l wody);

- 60' koniec gotowania

Wyszło 17oBlg na 23l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

WARKA 022

 

Jasne (04.05.13r)

 

Słody:

- pilzneński 4,25kg;

- carapils 0,5kg;

 

Chmiel:

- marynka 50g;

 

Drożdże:

- gęstwa z Safbrew S-33;

 

Dodatki nie słodowe:

- kandyzowane skórki z cytrusów 130g;

- ekspresowe płatki owsiane 250g;

- mech irlandzki 5g;

 

Zacieranie:

- słody i płatki owsiane zadane w 57oC;

- 45' w 63oC;

- 30' w 72oC;

- 78oC mashout , do wysładzania poszło ok10l wody;

 

Warzenie:

- w 0' chmiel;

- w 50' skórki i mech;

- 60' koniec gotowania;

Wyszło 13oBlg 22l brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

WARKA 023

 

Mleczny Stout (15.06.13r)

 

Słody:

- pale ale 5,0kg;

- caramunich 0,3kg;

- carahell 0,3kg;

- carafa I 0,2kg;

- carafa II 0,2kg;

- pszeniczny czekoladowy 0,1kg;

 

Chmiel:

- Fuggle 35g;

- Marynka 35g;

 

Drożdże:-

Safale S-04;

 

Inne dodatki:

- laktoza 0,5kg;

- płatki owsiane 0,5kg;

 

Zacieranie:

- w 60oC zasyp słodów jasnych i karmelowych;

- 1h w 63oC;

- 40' w 72oC;

- podczas podgrzewania do mashout'u dodałem palone słody, do wysładzania poszło ok 11l wody

 

Warzenie:

- w 0' dodałem Marynkę;

- w 45' dodałem Fuggle i laktozę;

- w 60' koniec gotowania, wyszło 16oBlg na 20l brzeczki.

Edytowane przez Selerson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 024

 

Jasne pszeniczne (16.06.13r)

 

Słody:

- pilzneński 2,0kg;

- jasny pszeniczny 2,0kg;

- ciemny pszeniczny 1,0kg;

 

Chmiel:

- Marynka 30g;

- Fuggle 30g;

 

Drożdże:

- Pszeniczne Mauribrew Weiss Y1433

 

Zacieranie:

- zasyp słodów w 58oC;

- 1h w 63oC;

- 20' w 72oC;'

- 77oC mashout do wysłodzenia 11l wody;

 

Warzenie:

- w 0' marynka:

- w 45' fuggle;

- w 60' koniec gotowania, wyszło 13oBlg na 22l brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

WARKA 025

 

Jasna Pszeniczka IV (16.11.13r)

 

Słody:

- pszeniczny jasny 3,0kg;

- pilzneński 2,0kg;

 

Chmiele:

- marynka 50g(zeszło roczna);

- lubelski 25g(z tego rocznego zbioru);

 

Drożdże:

- S-33;

 

Zacieranie:

- słody zadane do wody o temp 57oC;

- 60' w 64oC;

- 20' w 72oC;

- mashout, do wysładzania poszło ok 10l wody;

 

Gotowanie:

- w 0' dałem Marynkę całą;

- w 45' lubelski;

- w 60' wyszło 10oBlg na 26l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

WARKA 026

Piwo a'la Imbirowe II (19.12.13r)

 

Słody:

- pilzneński 5,5kg;

- carahell 0.3kg;

- caramunich II 0,2kg;

 

Chmiele:

- marynka 30g;

- lubelski 15g;

 

Drożdże:- S-33;

 

Dodatki:

- świeży imbir 200g;

- mech irlandzki 5g;

 

Zacieranie:

- słody zadane w temp. 65oC

- 45' w 63oC;

- 30' w 72oC;

- 78oC mashout i filtracja do wysładzania poszło 10l wody;

 

Warzenie:

- w 0' dodałem Marynkę;

- w 45' lubelski;

- 50' imbir i mech irlandzki;

- 60' koniec gotowania;

Efekt końcowy 26l i 13oBlg.

Edytowane przez Selerson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.