Jump to content
Sign in to follow this  
fagot

Własny chmielnik

Recommended Posts

Dzień dobry.

Właśnie stałem sie posesjonatem i chciałbym założyć własny chmielnik. Czy ktoś z Was może mi odstąpić kilka sztobrów? Czy to już pora na sadzenie czy raczej poczekać do kwietnia?? Proszę o radę. Kiedyś można było kupić sztobry chmielowe w BA ale w tym roku jakoś cicho :)

Pozdrawiam Paweł.

Edited by fagot

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zeszłym roku sztobry zaczęli wysyłać dopiero tuż przed weekendem majowym. W tym roku zima też trochę potrzymała więc sądzę, że akcja sztobry zacznie się późno (w zeszłym roku 19-20 kwietnia).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chcesz sztobry ? napisz ile i jakie , wiosną podeślę , pokryjesz tylko koszt przesyłki .

A jakie posiadasz ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wszystkie popularne , Magnum , Marynka , Lubelski , Perle może znalazł bym Żatec .

W takim razie, jeśli można, odezwę się wiosną.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na stronie BA wrzucili dzisiaj rozpiskę Akcji Sztobry.

Mógłbyś podlinkować? Bo nijak tego znaleźć nie mogę :)

Zobacz na datę cytowanego postu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Znalazłem u siebie w okolic, niestety zaraz przy ruchliwej drodze chmiel. Czy możnaby coś z tego zrobić ? Widzę ładne szyszeczki jednak za nic w świecie nie chciałbym go w swoim piwie - te wszystkie spaliny...

 

Ale może jednak dałoby jakoś przesadzić go na działkę? Pobrać jakieś pędy czy co? Nie mam zupełnie pojęcia na ten temat więc zwracam sie z pytaniem do was czy mogę ten fakt jakoś wykorzystać - dziko rosnący chmiel w okolicy ;-)

 

Jak widać nie warzę za duzo- dopiero 3 warki i częstotliwość pewnie raz na dwa miesiące.

Edited by Rasle

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam. Znalazłem u siebie w okolic, niestety zaraz przy ruchliwej drodze chmiel. Czy możnaby coś z tego zrobić ? Widzę ładne szyszeczki jednak za nic w świecie nie chciałbym go w swoim piwie - te wszystkie spaliny...

 

Ale może jednak dałoby jakoś przesadzić go na działkę? Pobrać jakieś pędy czy co? Nie mam zupełnie pojęcia na ten temat więc zwracam sie z pytaniem do was czy mogę ten fakt jakoś wykorzystać - dziko rosnący chmiel w okolicy ;-)

 

Jak widać nie warzę za duzo- dopiero 3 warki i częstotliwość pewnie raz na dwa miesiące.

Dziki chmiel może być potencjalnie ciekawy, acz bardziej jako doświadczenie poznawcze niż w kategorii doznania smakowe, musiałby być wielokrotnie zwiększony w recepturze z uwagi na niski poziom alfa-kwasów. To jak dzikie jabłka w stosunku do współczesnych odmian.

Przesadzać nie warto, chyba że w celach ogrodniczo-botanicznych li tylko. Dla eksperymentu znajdziesz dużo dziko rosnącego, zaś jego zastosowanie ograniczy się do pojedynczego eksperymentu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam. Znalazłem u siebie w okolic, niestety zaraz przy ruchliwej drodze chmiel. Czy możnaby coś z tego zrobić ? Widzę ładne szyszeczki jednak za nic w świecie nie chciałbym go w swoim piwie - te wszystkie spaliny...

 

Ale może jednak dałoby jakoś przesadzić go na działkę? Pobrać jakieś pędy czy co? Nie mam zupełnie pojęcia na ten temat więc zwracam sie z pytaniem do was czy mogę ten fakt jakoś wykorzystać - dziko rosnący chmiel w okolicy ;-)

 

Jak widać nie warzę za duzo- dopiero 3 warki i częstotliwość pewnie raz na dwa miesiące.

Dziki chmiel jest nieprzydatny do robienia piwa, ma bardzo mało alfakwasów, łatwo go rozpoznać szyszki małe z rzadko osadzonymi płatkami. Natykając się na chmiel z dorodnymi szyszkami, oznacza to że "uciekł" z jakiejś plantacji, sam w zeszłym roku w czasie grzybobrania napotkałem taki chmiel - później okazało się, że kiedyś w okolicy były plantacje chmielu. W ramach eksperymentu można taki chmiel rozmnożyć - w kwietniu przesadzić karpę korzeniową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie rośnie dziki chmiel z dorodnymi dużymi szyszkami, raczej żadnej plantacji chmielu nie było. Chyba że w okresie działalności Browaru Gambrinus i Korona był założony jakiś chmielnik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.