Skocz do zawartości

Wyeast 3763-PC Roeselare Ale Blend?


Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli blend jest przystosowany do działania w zakresie Temperature Range 65-85°F (18-30°C) to teoretycznie nie ma  przeciwwskazań do puszczenia tego w np 25C. Mam jednak wątpliwości do takiej fermentacji (sam do tej pory dawałem zawsze blendy na wtórna) bo czy po ruszeniu Sacharomyces w 25-30C nie natworzą one czegoś co później nie będzie moglo byc zredukowane - myślę o np alkoholach wyższych ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może tak być. Alkoholowość to jest główna przeszkoda, której bretty mogą potem nie zredukować. Bo estry to żaden problem. Ja bym zaczął niżej pierwsze kilka dni, potem można puścić. Oczywiście przy fermentacji samym blendem, na wtórną to już bez znaczenia. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.