Jump to content
Sign in to follow this  
dennis

woda - wpływ jej parametrów na proces warzenia

Recommended Posts

Ha, tylko że pH wody polecane do zacieranie jest w zakresie ~5,5 natomiast woda z wodociągu ma pH 7...

Herbacie pewnie to pH różnicy nie robi, a zacierowi? :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przeczytałeś tę stronę na wiki?

 

Możesz sobie zakwasić jak chcesz - dowolnym kwasem spożywczym.

Oczywiście, że mogę sobie manewrować pH w jedną czy druga stronę (dodając kwasu lub zasady) - pytanie do doświadczonych, którzy przerabiali temat czy warto się tak bawić? I czy tak naprawdę służy to czemukolwiek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na poczatek możesz sobie podarować wszelkie manewry z wodą, ale w ogólności owszem, jest to przydatne - w wiki jest to dobrze opisane.

 

pH wody nie przejmuj się - ważne jest pH zacieru, a to zupełnie co innego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na poczatek możesz sobie podarować wszelkie manewry z wodą, ale w ogólności owszem, jest to przydatne - w wiki jest to dobrze opisane.

 

pH wody nie przejmuj się - ważne jest pH zacieru, a to zupełnie co innego.

Poczytałem viki, ksiażki Lehra i Millera i już to i owo wiem ;)

Otóż, warszawska woda z wodociągu centralnego jest dla piwowara całkiem ok, zawartości wapnia, magnezu, siarczanów i chlorków jest na średnim, akceptowalnym poziomie ;)

pH wody do zacierania na poziomie 7 również jest ok. Jedyne co Miller w książce sugeruje to posiadanie wody do wysładzania o pH max 5,7 :rolleyes:

Ciekawe czy podgrzana czy też zagotowana i ostudzona woda do temp wysładzania będzie miała odpowiednie pH? Jak się szczęśliwie wyposażę w odpowiedni papierek będę mógł to sprawdzić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dennis zacznij w końcu używać wyszukiwarki i wiki ;) Otwierasz po raz kolejny nowy wątek powielając już istniejące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna warka na koncie i takie problemy? ;) Jak będziesz przy 50tej to zacznij się bawić z wodą, teraz naucz się zacierać i dobrze wysładzać. Przerost formy nad treścią.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jedna warka na koncie i takie problemy? ;) Jak będziesz przy 50tej to zacznij się bawić z wodą, teraz naucz się zacierać i dobrze wysładzać. Przerost formy nad treścią.

To nie jest żaden problem a chęć poszerzenia wiedzy i rozwianie pewnych wątpliwości.

Dużo czytam i zbieram wiedzę - nie chcę niczego robić na pałę i czuja tylko świadomie znać pewne mechanizmy i zależności między nimi ;)

Nie wiem czy będę się bawił z wodą ale o pewnych jej aspektach już wiem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zrób kilka warek na normalnej wodzie a dopiero później na kombinowanej. Wtedy będziesz miał mozliwość porównania. Inaczej bedziesz sobie wmawiał, że coś się polepsza. Najlepiej robić jasne piwa, wtedy czuć różnice.

Share this post


Link to post
Share on other sites
zrób kilka warek na normalnej wodzie a dopiero później na kombinowanej. Wtedy będziesz miał mozliwość porównania. Inaczej bedziesz sobie wmawiał, że coś się polepsza. Najlepiej robić jasne piwa, wtedy czuć różnice.

Taki właśnie jest plan ;)

Ale najpierw trzeba zebrać wiedzę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
zrób kilka warek na normalnej wodzie a dopiero później na kombinowanej. Wtedy będziesz miał mozliwość porównania. Inaczej bedziesz sobie wmawiał, że coś się polepsza. Najlepiej robić jasne piwa, wtedy czuć różnice.

Prawdę mówiąc ja różnicy jeszcze nie czuję - w jasnych piwach zakwaszam zacier i zawsze wodę do wysładzania. Robię to "dla porządku", bo tak radzą bardziej doświadczeni.

 

A na poszerzenie wiedzy -> http://braukaiser.com/wiki/index.php/An_Overview_of_pH i następne artykuły w serii, w szczególności -> http://braukaiser.com/wiki/index.php/Mash_pH_control .

Share this post


Link to post
Share on other sites

na poczatek zaczolem warzyc na wodzie ze studni wlasnej piwo mialo dziwny smak teraz warze na oligocence ale mysle ze badanie wody mozna zrobic na herbacie klarownosc i smak a jak sie naucze to bede prubowal z ph i innymi parametrami :beer: kranówa raczej nie nadaje sie do piwa wina .napoje te traca smak kolor i sa z reguły metnne u mnie na wlasnej wodzie trudno jest rozpoznac jake to piwo a smak maja bardzo podobny:(

Share this post


Link to post
Share on other sites
kranówa raczej nie nadaje sie do piwa wina .napoje te traca smak kolor i sa z reguły metnne u mnie na wlasnej wodzie trudno jest rozpoznac jake to piwo a smak maja bardzo podobny:(

skąd wiesz, że kranówka się nie nadaje skoro z niej niekorzystasz bo masz własną studnię? :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

wode czerpalem ze studni wlasnej i dla mnie jest to kranówa jezeli woda jest z ujecia miejskiego i masz je w domu to moze byc dobra ale sadze po obserwacjach ze nie jest latwo dobrac wode aby piwo mialo smak dobry ja bede uzywal wody oligocensakiej a nastepnie sprawdze ta z dystrybutorow stawianych w firmach

najwazniejsze ze sprawdzilem jakie znaczenie ma woda przyklad ten sam gat piwa chmiel marynka w jednym 35g a w drugim 30 na oligocence dalem 30g a prostuje wlosy tam bylo 35 na ,mojej wodzie chmiel jest wyczuwalny do kozlaka bylo 25g i trafilem tak jak bylo zamierzone (oligocenka)a zeby to zrozumiec trzeba poeksperymentowac kazdy z nas musi sie wiele uczyc na swojch i cudzych bledach a nastepnie s;prawdzac to w praktyce tak tez jest z woda jedna sie nadaje inna nadaje sie do mycia samochody ale to my decydujemy ktora wezimiemy do piwa kazdy z nas ma prawo wyboru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiele osób robi piwo na wodzie z miejskiego wodociągu. Wiele nawet nie mierzy pH zacieru, co najwyżej lekko zakwasza wodę do wysładzania. A niektórzy nawet tego nie robią.

 

Moim zdaniem woda to jest ostatnia rzecz, którą trzeba się martwić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czasem woda ze studni to straszny syf,śmierdzi zgniłym jajem czy innym żurem .tubylcy pewnie tego nie czują,ale da kogoś nie nawykłego jest to porażka kompletna,na takiej wodzie nic nie wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.