Jump to content
elroy

Kalkulatory

Recommended Posts

hej ;)

 

Mam prośbę do Was wszystkich :)

 

Zaświtał mi pomysł, żeby na stronach piwo.org zorganizować w polskiej wersji wszystkie ważne kalkulatory piwowarskie. Często pojawiają się linki do zachodnich stron - nie widzę powodów, aby dobrze i profesjonalnie zbudowane nie miały pojawić się u nas. Polacy nie gęsi :)

 

W związku z tym:

 

Jakie napisać i udostępnić ?

 

ps: projekt na te wakacje, więc mamy czas. Chcę to jednak na prawdę dobrze przygotować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem kalkulator stworzony z myślą o winiarstwie, ale także i nam się przyda część opcji w nim zawartych. Wg mnie najcenniejszą cechą tego kalkulatora, jest to, że posiada niemalże wszystkie potrzebne mi (z wyjątkiem nagazowania) opcje. Nie trzeba korzystać z kilku, by przekonwertować sobie anglo-amerykańskie receptury.

 

sgbrix.jpg

 

Górna zakładka Conversions udostępnia nam zakładki poniżej w których, jak widać na załączonym obrazku, można pozmieniać sobie masy, objętości, temperatury. Jest to także jedyny kalkulator jaki udało mi się znaleźć przeliczający skalę specific gravity na skalę Brixa/Ballinga. Skala Plato, choć bardzo zbliżona, jednak minimalnie różni się.

 

watervolume.jpg

 

Kolejna ciekawa opcja to możliwość obliczenia korekty gęstości nastawu początkowego. Jak widać na załączonym obrazku, przez dodatek wody, w celu rozcieńczenia zbyt gęstej brzeczki. Lub....

 

koncentrat.jpg

 

zagęszczeniu zbyt słabej brzeczki za pomocą ekstraktu w płynie. Wartość 64 Brix przyjąłem opierając się na wypowiedzi pana AS z forum Browamatora

Odpowiednikiem 1,2 kg cukru byłoby ~2,3 kg syropu słodowego (syrop zawiera przeciętnie 80% suchej masy, z czego z kolei tylko 65-70% to materiał fermentowalny)

przyjąłem jednak, że 80% to materiał fermentowalny, a tak zdaje się jest zarówno w przypadku ekstraktów WESa i Coopersa.

Kalkulator wymaga pluginu Javy do działania. Na stronie znajdują się także Calculation Details gdzie autor podaje wzory, a nawet źródła wzorów jakimi posłużył się do stworzenia tego kalkulatora. Autorowi należy się bardzo duże piwo.

 

Link do FermCalc

 

http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/fermcalc_applet.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może kalkulator do obliczania ilości surowca do refermentacji? Ja np. nie umiem się połapać do końca w tym z zachodniej strony. Może to głupie dla nie których, ale mi cuda wychodzą czasem :D

 

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10539609#tag

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może kalkulator do obliczania ilości surowca do refermentacji? Ja np. nie umiem się połapać do końca w tym z zachodniej strony. Może to głupie dla nie których, ale mi cuda wychodzą czasem :D

 

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10539609#tag

Wpisujesz ilość litrów z L na końcu (21L) i temperaturę z C na końcu (18C)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może kalkulator do obliczania ilości surowca do refermentacji? Ja np. nie umiem się połapać do końca w tym z zachodniej strony. Może to głupie dla nie których' date=' ale mi cuda wychodzą czasem :D

 

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10539609#tag[/quote']

Wpisujesz ilość litrów z L na końcu (21L) i temperaturę z C na końcu (18C)?

"Enter the desired volumes of CO2" A tutaj co wpisuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może kalkulator do obliczania ilości surowca do refermentacji? Ja np. nie umiem się połapać do końca w tym z zachodniej strony. Może to głupie dla nie których' date=' ale mi cuda wychodzą czasem :(

 

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10539609#tag[/quote']

Wpisujesz ilość litrów z L na końcu (21L) i temperaturę z C na końcu (18C)?

"Enter the desired volumes of CO2" A tutaj co wpisuje?

Jaką chcesz wartość CO2. Powyżej masz style z przedziałami. Wybierasz przeciętna, albo skrajną. Z weissbierem bym radził nie przesadzać. :D

1 vol, to piwo prawie odgazowane,

2,5 vol to piwo średnio mocno zgazowane,

>3 może już wylatywać z butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wpisujesz ilość litrów z L na końcu (21L) i temperaturę z C na końcu (18C)?

"Enter the desired volumes of CO2" A tutaj co wpisuje?

Jaką chcesz wartość CO2. Powyżej masz style z przedziałami. Wybierasz przeciętna' date=' albo skrajną. Z weissbierem bym radził nie przesadzać. :(

1 vol, to piwo prawie odgazowane,

2,5 vol to piwo średnio mocno zgazowane,

>3 może już wylatywać z butelki.[/quote']

Ok. Dzięki za wyjaśnienie. Pozdrawiam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalkulator nagazowania znalazłem też tutaj:

http://www.collectionsoft.com/mybrewcollection/bp0.html

Od tego na hbd różni się tym, że jednostki (pojemność, temperatura, waga) podaje się w oddzielnym polu.

 

A przy okazji kalkulatorów, na tej samej stronie jest jeszcze korekta temperaturowa brzeczki.

 

Tak więc żeby nie być OT: oba te kalkulatory można ew. spolszczyć i umieścić na piwo.org. Hmm... spolszczenie polegało by właściwie na zmianie domyślnych jednostek. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Było jeszcze kilka innych, ale coś stronka nie działa za dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo ja coś źle robię, albo każdy z poniższych kalkulatorów liczy inaczej.

 

http://www.collectionsoft.com/mybrewcollection/bp0.html

 

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?12149825#tag

 

Liczyłem dla dunkelweizena, na najniższy dopuszczalny dla stylu czyli 3,6 co2. Ta sama temperatura, ta sama waga, ten sam surowiec i stopień jego odfermentowania. Pierwszy kalkulator każe dać 180 gramy, drugi 220. Różnica dość znaczna, gram na butelce. I komu tu cholera wierzyć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten na hbd ma jakies problemy z weizenami - to juz pare osób tu zauważyło. Dla weizen, dunkel powinno byc 2,5-2,9 vol CO2.

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak mnie jeszcze jedna wątpliwość naszła. Temperaturę to podawać spożycia, przechowywania czy może w momencie zadawania surowca do refermentacji? Wbrew pozorom to daje dość sporą różnicę, tak do pół gra,a na butelce

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak mnie jeszcze jedna wątpliwość naszła. Temperaturę to podawać spożycia, przechowywania czy może w momencie zadawania surowca do refermentacji? Wbrew pozorom to daje dość sporą różnicę, tak do pół gra,a na butelce

W momencie zadawania surowca do refermentacji. Konkretnie chodzi o temp piwa po cichej. Im niższa tym więcej rozpuszczonego CO2 w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Liczyłem dla dunkelweizena, na najniższy dopuszczalny dla stylu czyli 3,6 co2. Ta sama temperatura, ta sama waga, ten sam surowiec i stopień jego odfermentowania. Pierwszy kalkulator każe dać 180 gramy, drugi 220. Różnica dość znaczna, gram na butelce. I komu tu cholera wierzyć

Jednak coś źle robisz...

Byłem pewien że zanim wrzuciłem info o tym drugim kalkulatorze to je porównałem i wskazywały tak samo...

No i wczoraj się naprawdę zdziwiłem gdy zobaczyłem różnicę - bo wynik oczywiście dostałem taki sam jak wyżej.

A w czym jest problem?

W tym, że liczbę dziesiętną trzeba w obu tych kalkulatorach wpisać po kropce a nie po przecinku! Kalkulator na hbd się wykłada gdy zauważy przecinek, a ten drugi nie zgłasza błędu, ale obcina wszystko co po przecinku i liczy dla całości.

Stąd różnice. :beer:

 

A zresztą, kiedyś nie było kalkulatorów i piwa się nagazowywały... :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może mi się wyświetla jakiś inny kalkulator:D . Jak dam przecinek wywala mi błąd. Z kropką liczy tak jak opisywałem - zupełnie inaczej niż ten pierwszy. Znacznie bogaciej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten na hbd wywala błąd przy przecinku, a tym drugim wpisz najpierw 3 i zrób calculate, a potem 3,7 i znów calculate. Wynik ten sam nieprawdaż? A potem wpisz 3.7. Wynik inny. :beer:

No chyba, że mi się rzeczywiście jakimś cudem ładuje inny kalkulator. Ale testowałem na IE i FF i jest tak samo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O.K. już się dogadaliśmy. Ja je numerowałem w kolejności podanych przeze mnie linków. Nieporozumienie więc powstało w ustaleniu który jest pierwszy a który drugi. Teraz twoje wytłumaczenie doskonale pasuje a ja czuję się wyszkolony. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponieważ już kilku osobom pomagałem w obliczeniach objętości rezerwy do refermentacji postanowiłem zrobić kalkulator do takich obliczeń. Można go pobrać stąd: http://www.chemia.polsl.pl/~jkocurek/p/referm.zip

Aby z niego skorzystać trzeba znać ilość cukru (sacharozy, ilość glukozy należy podzielić przez 1,15) potrzebną do refermentacji (do obliczenia za pomocą jednego z wcześniej podanych kalkulatorów), gęstości brzeczki nastawnej, po fermentacji oraz rezerwy w °Blg (domyślnie jest taka jak brzeczki nastawnej). Dane należy wpisać w białe pola stosując przecinek do oddzielenia części całkowitej od dziesiętnej

Proszę o uwagi i raporty dotyczące ewentualnych buggów.

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie rewelacja. Przyznam że przydało by się jeszcze stopień nagazowania wg danego stylu to już by było full wypas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dla mnie rewelacja. Przyznam że przydało by się jeszcze stopień nagazowania wg danego stylu to już by było full wypas.

Byłby. Póki co można korzystać z kalkulatorów na stronach www. IMO są bardzo dobre, a brakowało tylko przeliczenia na rezerwę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.