Jump to content

Zymoferm - Nowe drożdże piwowarskie


Recommended Posts

  • Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Właśnie zamówiłem drożdże do białego barana, warkę planuję za 2 tygodnie.

 

Mario mógłbyś wstawić jakąś przykładową recepturę na tego białego barana? Przede wszystkim interesuję mnie zacieranie.

Zacieranie:zasyp 40°C ,20 minut 50°C ,60 minut 64°C ,15 minut 73°C ,10 minut 78 °C .

Do tego długie,intensywne gotowanie gotowanie minim. 90 minut ( ja gotowałem 120 minut)

Chmielenie: aromatyczny ( przy pierwszej warce 52g Lubelski szyszka całość w 50 minucie gotowania)

( przy drugiej 45g Lomik granulat: 35g w 45 min. i 10 g na 10 minut przed

końcem gotowania)

 

Jacer.To tylko z grzeczności:) A kiedy promować to piwo jak nie na WWP?

Link to post
Share on other sites

Mario a przepis wziąłeś z jakiegos konkretnego źródła czy jest to twoja autorska recepetura? Ja znalazłem gdzieś na jakiejś niemieckiej stronie taki przepis:

 

Weißer Schöps:

4.000 g Helles Weizenmalz

1.000 g Pilsener Malz

 

goryczka 20 BE ( czy to IBU? )

 

i właśnie nie miałem zacierania dlatego się pytałem :D Jak wyglądał twój zasyp?

Link to post
Share on other sites
Uchylę rąbka tajemnicy:

baran i keolsch ( na Zymoferm) będą do degustacji na WWP.

(jest zgoda organizatorki).Zapraszam

A ja mam w planie przyjechać z 2 kegami tylko nie ustalałem z Marusią jakimi :D

jak to bedzie na tych WWP? to bedzie moj pierwszy konkurs wiec nie za bardzo sobie wyobrazam jak to bedzie wygladalo. wiem, ze 7-ego bedzie konkurs piwowarow domowych.

ty te kegi swoje bierzesz na ten dzien?

moja ipa na ten konkurs sie gazuje w kegu w lodowce teraz. za jakies 2 tygodnie zbutelkuje z kega. nie wiem czy mi gazu starczy w butli zeby sie do konca nagazowalo i wypchalo do butelek :o (juz jest na czerwonym, po tygodniu gazowania).

 

wezme ze soba troche butelek (czyli ile maksymalnie wejdzie w torbe) na ten konkurs zeby na wzajem z innymi piwowarami sie degustowac i zbierac opinie co to polepszenia itd.

 

zalaczam zdjecie. mozecie mi powiedziec czy dociagnie do konca z tym gazowaniem?

info:

-gazuje juz tydzien

-cisnienie to 0.9 bar (na zdjeciu jest prawie 1 bo zwiekszylem bo bylo jakies 8.5. za bardzo zwiekszylem i po zrobieniu zdjecia zmniejszylem)

-ekwiwalent 0.9 bar to 13psi lub 89 kPa

-gazowane w temperaturze 6C lub 41F

 

sorry za off-topic-a ale nie chcialo mi sie zakladac nowego tematu na takie pytanie.

Link to post
Share on other sites
jak to bedzie na tych WWP? to bedzie moj pierwszy konkurs wiec nie za bardzo sobie wyobrazam jak to bedzie wygladalo. wiem, ze 7-ego bedzie konkurs piwowarow domowych.

ty te kegi swoje bierzesz na ten dzien?

moja ipa na ten konkurs sie gazuje w kegu w lodowce teraz. za jakies 2 tygodnie zbutelkuje z kega. nie wiem czy mi gazu starczy w butli zeby sie do konca nagazowalo i wypchalo do butelek :o (juz jest na czerwonym, po tygodniu gazowania).

 

wezme ze soba troche butelek (czyli ile maksymalnie wejdzie w torbe) na ten konkurs zeby na wzajem z innymi piwowarami sie degustowac i zbierac opinie co to polepszenia itd.

 

zalaczam zdjecie. mozecie mi powiedziec czy dociagnie do konca z tym gazowaniem?

info:

-gazuje juz tydzien

-cisnienie to 0.9 bar (na zdjeciu jest prawie 1 bo zwiekszylem bo bylo jakies 8.5. za bardzo zwiekszylem i po zrobieniu zdjecia zmniejszylem)

-ekwiwalent 0.9 bar to 13psi lub 89 kPa

-gazowane w temperaturze 6C lub 41F

 

sorry za off-topic-a ale nie chcialo mi sie zakladac nowego tematu na takie pytanie.

Na poprzednich WWP wyglądało to tak , konkurs na który wysyłasz piwa do Macieja . Jury obraduje gdzieś tam zamku i wybiera laureatów . W tym czasie piwowarzy spotykają sie w podziemiach zamku i wystawiają się ze swoimi piwami do degustacji. Były chyba 3 stanowiska gdzie lano piwa z kegów , ustawiały się tam kolejki nie tylko piwowarów lecz i ludzi odwiedzających warsztaty ;).Oczywiście piwowarzy dyskutowali o swoich piwach oraz wymieniali sie doświadczeniami i piwami .Nie lepiej było przeprowadzić refermentacje w butelkach niż przelewać z kega do butelek ?

ps co jest na czerwonym po tygodniu gazowania ?

Edited by anteks
Link to post
Share on other sites
Na poprzednich WWP wyglądało to tak , konkurs na który wysyłasz piwa do Macieja . Jury obraduje gdzieś tam zamku i wybiera laureatów . W tym czasie piwowarzy spotykają sie w podziemiach zamku i wystawiają się ze swoimi piwami do degustacji. Były chyba 3 stanowiska gdzie lano piwa z kegów , ustawiały się tam kolejki nie tylko piwowarów lecz i ludzi odwiedzających warsztaty ;).Oczywiście piwowarzy dyskutowali o swoich piwach oraz wymieniali sie doświadczeniami i piwami .Nie lepiej było przeprowadzić refermentacje w butelkach niż przelewać z kega do butelek ?

ps co jest na czerwonym po tygodniu gazowania ?

chce zeby bylo bez osadow. nigdy tego jeszcze nie robilem i bede chcial widziec jak mi to pojdzie.

 

wskazowka na tym barometrze jest na czerwonym polu (ta wskazowka ktora pokazuje ile gazu zostalo w butli).

Link to post
Share on other sites
chce zeby bylo bez osadow. nigdy tego jeszcze nie robilem i bede chcial widziec jak mi to pojdzie.

 

wskazowka na tym barometrze jest na czerwonym polu (ta wskazowka ktora pokazuje ile gazu zostalo w butli).

Zrobisz cichą to będzie bez osadów , a tak piwo przelewane do butelek straci na nagazowaniu

Ale jaki związek ma nagazowanie z czerwonym polem ?

Link to post
Share on other sites
Zrobisz cichą to będzie bez osadów , a tak piwo przelewane do butelek straci na nagazowaniu

Ale jaki związek ma nagazowanie z czerwonym polem ?

chcialem wiedziec czy mam wystarczajaca ilosc CO2 w butli zeby mi tego kega nagazowalo do konca i piwo wypchalo. juz sie powoli konczy i nie wiem czy starczy.

 

nie mam czasu na cicha. piwo warzylem 3 tygonie temu. i po 2 tygoniach (czyli tydzien temu zkegowalem). zanim by wyeast 1056 opad to co najmniej tydzien cichej.

a temperatura gazowania (czyli 5C) to znacznie przyspieszy.

 

a co do butelkowania:

kliknij tak na polowe filmika jesli sterylizacji nie chcesz ogladac

tylko musze jeszcze wykombinowac taki korek. jesli wiesz gdzie takie cos zalatwic to bym byl wdzieczny :)

:D:beer:;)

Edited by BrowarmistrzNY
Link to post
Share on other sites
chcialem wiedziec czy mam wystarczajaca ilosc CO2 w butli zeby mi tego kega nagazowalo do konca i piwo wypchalo. juz sie powoli konczy i nie wiem czy starczy.

 

nie mam czasu na cicha. piwo warzylem 3 tygonie temu. i po 2 tygoniach (czyli tydzien temu zkegowalem). zanim by wyeast 1056 opad to co najmniej tydzien cichej.

a temperatura gazowania (czyli 5C) to znacznie przyspieszy.

Manometr po lewej wskazuje ciśnienie w butli , jest leszcze jakieś 40 atmosfer. Jeśli chesz widzieć ile jest co2 w butli to ją zważ

edyta

O napełnianiu butelek z kega gdzieś było lecz nie moge poszukać

Edited by anteks
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Starter był napowietrzony, dodatkowo mieszałem co jakiś czas. Generalnie moja procedura do tej pory się sprawdzała, to jest pierwszy raz gdzie drożdże odmówiły całkowicie współpracy :okey: Na szczęście kolega bimbelt mnie poratował gęstwą wajhenstefanów :(

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Moje Zymoferm Z034-2-36 Weissbier II zadane bezpośrednio do brzeczki po 48h nawet nie drgnęły .Temp fermentacji 19c ,drożdże z ważnym terminem przydatności .

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.