Jump to content
Sign in to follow this  
mario

Zymoferm - Nowe drożdże piwowarskie

Recommended Posts

Na niemieckim rynku pojawiły się nowe, płynne drożdże piwowarskie -Zymoferm,

sygnowane przez znanego niemieckiego piwowara Klausa Klinga.

Jak twierdzi sam Klas Kling jest to odpowiedź na wciąż drożejące produkty wiodących firm.

Faktycznie cena 3,90 euro za fiolkę (na ca 25l) jest interesująca;)

Szczególnie bogata jest oferta do piw pszenicznych.Podobno wyśmienite piwa na nich wychodzą.

Na dniach mam otrzymać(poprzez Kolegę mieszkającego w Niemczech)

zamówione drożdże do pszeniczniaków: "wrocławskie" jasne i ciemne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na niemieckim rynku pojawiły się nowe, płynne drożdże piwowarskie -Zymoferm,

sygnowane przez znanego niemieckiego piwowara Klausa Klinga.

Jak twierdzi sam Klas Kling jest to odpowiedź na wciąż drożejące produkty wiodących firm.

Faktycznie cena 3,90 euro za fiolkę (na ca 25l) jest interesująca;)

Szczególnie bogata jest oferta do piw pszenicznych.Podobno wyśmienite piwa na nich wychodzą.

Na dniach mam otrzymać(poprzez Kolegę mieszkającego w Niemczech)

zamówione drożdże do pszeniczniaków: "wrocławskie" jasne i ciemne.

No to teraz, który sklep pierwszy, ten lepszy. Pierwsza partia na pewno się sprzeda. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pobieżny przegląd sklepów wykazuje, że drożdże piwowarskie Zymoferm są chwilowo dostępne wyłącznie w Niemczech (+ winiarskie we Włoszech).

 

Cieszę się, że pojawiła się konkurencja europejska. Łatwiej jest z Niemiec przewieźć drożdże do Polski w kontrolowanych warunkach, niż z US of A. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekawe czy je sam je wyizolował?
Firmenname: Brau-Partner, Klaus Kling

Anschrift: Neckargartacher Str. 47

PLZ/Ort: D -74080 Heilbronn

Tel: +49 71 31 / 4 53 53

Fax: +49 71 31 / 4 15 60

 

Umsatzsteuer-ID: 144978648

Geschäftsführer: Klaus Kling

Verantwortlich i. S. d. MDStV: Klaus Kling

Datenschutzbeauftragter: Klaus Kling

Jugendschutzbeauftragter: Klaus Kling

Nie sądzę, by robił to osobiście, ale wydaje się, że we wszystkim maczał palce, a nie tylko "użyczył nazwiska".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z informacji banku drożdży Weihenstephan:

 

Saccharomyces ludwigii is a special yeast that is used in breweries, that is then used when only a small amount of the wort sugar should be fermented. This is a weak-fermenting style. The maltose and the maltotriose cannot be fermented. From the wort sugars only glucose, fructose and the sucrose is then fermented.

Share this post


Link to post
Share on other sites

drożdże bez maltazy rzeczywiście w brzeczce nie poszaleją... ale takie piwo musi mieć niski blg bo inaczej będzie nie do picie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekawe czy je sam je wyizolował?
Firmenname: Brau-Partner' date=' Klaus Kling

Anschrift: Neckargartacher Str. 47

PLZ/Ort: D -74080 Heilbronn

Tel: +49 71 31 / 4 53 53

Fax: +49 71 31 / 4 15 60

 

Umsatzsteuer-ID: 144978648

Geschäftsführer: Klaus Kling

Verantwortlich i. S. d. MDStV: Klaus Kling

Datenschutzbeauftragter: Klaus Kling

Jugendschutzbeauftragter: Klaus Kling[/quote']

Nie sądzę, by robił to osobiście, ale wydaje się, że we wszystkim maczał palce, a nie tylko "użyczył nazwiska".

Oj Kolego , nie wiedzieć kim jest Klaus Kling w domowym piwowarstwie::)

http://www.empik.com/bier-selbst-gebraut-kling-klaus,2351498,ksiazka-p?utm_content=2351498&utm_medium=productfeed&utm_source=alejka&sprzedawca=07135126&bid=10001&option=ppempik

Zanim przeczytałem Dylkowskiego czy Millera, to właśnie od niego nauczyłem się wiele( no, była

również jeszcze publikacja Z.Fałata)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i Zymoferm się pojawiły w centrumpiwowarstwa

 

Wieści Piwowarskie - z ostatniej chwili

 

Wydanie # 15 (3)

8. kwietnia 2011

 

Czołem!

 

Przybywamy z pilnymi informacjami:

 

 

Duopol złamany! Nowość w Polsce! Drożdże płynne Zymoferm!

 

Prosto z niemieckiego banku drożdży, z którego dotychczas

korzystali tylko piwowarzy komercyjni, dotarły do nas płynne

drożdże Zymoferm w fiolkach 40ml - idealne porcje na 20-25l brzeczki.

Bliskość wytwórcy pozwoliła na zaproponowanie bardzo atrakcyjnej

ceny - tylko 16,15zł za fiolkę.

Duży wybór drożdży dolnej i górnej fermentacji

http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/kategorie/drozdze

Edited by szczepan29

Share this post


Link to post
Share on other sites

fakt, bardzo ciekawy wybór, szczególnie lagerów w rozsądnej cenie.

16 zł za płynne to koszt podobny do suchych. Ciekawe jak z praktycznością.

Może już miał ktoś z tymi drożdżami przyjemność ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dotychczas popełniłem 5 warek na tych drożdżach:

2 x" wrocławski biały baran", 2x koelsch i raz alt.

Polecam .Naprawdę warto spróbować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie zamówiłem drożdże do białego barana, warkę planuję za 2 tygodnie.

 

Mario mógłbyś wstawić jakąś przykładową recepturę na tego białego barana? Przede wszystkim interesuję mnie zacieranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uchylę rąbka tajemnicy:

baran i keolsch ( na Zymoferm) będą do degustacji na WWP.

(jest zgoda organizatorki).Zapraszam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.