Jump to content
Sign in to follow this  
walery2277

pytanko

Recommended Posts

z 12,5 blg po 8 dniach odbulgotało do 5. trzymać na burzliwej czy przelewać na cichą?

starter 2 litrowy na 31l piwa. może jeszcze nie przerobiło?

drożdze belgian strong ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chętnie policzę ci oczekiwaną teoretyczną gęstość końcową piwa.

Niestety, nie obędzie się bez fatygowania ciebie....

 

1. Jakie piwo robiłeś?

2. Składniki?

3. Schemat zacierania?

4. Czy udało ci się zacieranie zgodnie ze schematem zacierania?

5. W jakim celu stosujesz rurkę do fermentacji burzliwej? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym trzymał. Za 3 dni sprawdź czy BLG spadło, jeśli nie to przelewaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

belgian pale ale.

2 rzerwy 64 (20min) i 72 (45 min) stopnie C.

gotowanie: 1 godzina

wszystko zgodnie z planem.

słody

pale ale 3,5

monachijski 1,5

karabelge 0,35

abbey malt 0,35

Share this post


Link to post
Share on other sites

o teraz zauważyłem że mój krajan :) mi te drożdże dość leniwie pracowały, poczekaj jeszcze kilka dni i wtedy przelej na cichą. Jak mierzyłeś blg to jak wyglądała powierzchnia? była jeszcze piana czy tylko trochę drożdży pływających po powierzchni?

Share this post


Link to post
Share on other sites
rurki nie stosuję

A to skąd "odbulgotało"? :)

 

Broszę bardzo:

 

Gęstość końcowa (przewidywana) 3,1°Blg

Piwo zacierane bardziej na słodko niż wytrawnie, więc moim zdaniem powinno zejść do nie więcej niż 4°Blg.

 

Osiągnięta wydajność efektywna 83% - bardzo ładna.

 

Zawsze można sobie łatwo policzyć takie dane, ręcznie lub za pomocą programu piwowarskiego (są darmowe). Po jakiejś ilości warek będziesz to wiedział z grubsza z doświadczenia (ja na razie wiem tylko z grubsza :) ).

 

Jak używasz jak ja (niestety stłukłem porządny) badziewnego aerometru z biowinu sprawdź sobie jego wskazanie w 20°C ma mieć 0°Blg - te cholery lubią się rozkalibrować.

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki bardzo. z grubsza wiem jak ma być. ale to bardzo z grubsza. odbulgało w sensie odfermentowało. poczekam jeszcze z przelewem parę dni. moze starter byl nie dość mocny i nie przerobiwszy wszystkiego. i nie bądź taki skromny. po ponad 50 warkach wie się to i owo.:) sprawdze bulgomierz przed przelewem na cichą.

w piwnicy zrobiona porcja begiana ale na innych drożdzach. nie wiem czy wytrzyma próbę czasu.rodzina zaczyna sie dobierać.....a brakuje mu z 1,5 miesiąca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.