Jump to content
Sign in to follow this  
marcin.a.paluch

Pierwsze zacieranie

Recommended Posts

Plan na przyszły weekend:

 

4,5 Pilzneński jasny

 

Jednotemperaturowo

 

40g magnum szyszki 0'

40g magnum szyszki 45'

 

myśle o troche przedłużonym chmieleniu - 80 min

 

Pierwsza warka zacierana - nie chcę przekombinować,

 

da się to wypić???

 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Takie jasne piwka lepiej chmielic np. lubelskim?

Marynka,Lubelski

40g magnum szyszki 0'

40g magnum szyszki 45'

Wg Beer Toolsa ibu 108

15g na początku i 10g na koniec

edit 108 przy 60' gotowania

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie wydłużanie gotowania nie ma sensu - standardowa godzina daje dobre efekty, a skądś mi się w głowie kołacze że za długo gotowany chmiel powoduje w piwie nieprzyjemne, ściągające posmaki (taka tępa gorycz - chyba taniny?). Poza tym według mnie świetne efekty aromatyczne daje chmielenie na ostatnie 10 minut - po 35 minutach mało aromatu zostało by w brzeczce.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Według mnie wydłużanie gotowania nie ma sensu - standardowa godzina daje dobre efekty, a skądś mi się w głowie kołacze że za długo gotowany chmiel powoduje w piwie nieprzyjemne, ściągające posmaki (taka tępa gorycz - chyba taniny?). Poza tym według mnie świetne efekty aromatyczne daje chmielenie na ostatnie 10 minut - po 35 minutach mało aromatu zostało by w brzeczce.

To chyba przy wysładzaniu zbyt gorącą wodą

Share this post


Link to post
Share on other sites
Według mnie wydłużanie gotowania nie ma sensu - standardowa godzina daje dobre efekty' date=' a [b']skądś mi się w głowie kołacze że za długo gotowany chmiel powoduje w piwie nieprzyjemne, ściągające posmaki (taka tępa gorycz - chyba taniny?)[/b]. Poza tym według mnie świetne efekty aromatyczne daje chmielenie na ostatnie 10 minut - po 35 minutach mało aromatu zostało by w brzeczce.

To chyba przy wysładzaniu zbyt gorącą wodą

Z chmielu wynik jest podobny, ale musi być go sporo, mnie się zdarzało przy co najmniej 60-70g na 20l i trzymaniu w gorącym (>80°C) przez 3 godziny lub dłużej. Nie wiem jak smakują taniny z młóta, ale temat z chmielem poznałem dokładnie przez kilkanaście warek zanim nie podłączyłem chłodnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Według mnie wydłużanie gotowania nie ma sensu - standardowa godzina daje dobre efekty' date=' a [b']skądś mi się w głowie kołacze że za długo gotowany chmiel powoduje w piwie nieprzyjemne' date=' ściągające posmaki (taka tępa gorycz - chyba taniny?)[/b']. Poza tym według mnie świetne efekty aromatyczne daje chmielenie na ostatnie 10 minut - po 35 minutach mało aromatu zostało by w brzeczce.

To chyba przy wysładzaniu zbyt gorącą wodą

Z chmielu wynik jest podobny, ale musi być go sporo, mnie się zdarzało przy co najmniej 60-70g na 20l i trzymaniu w gorącym (>80°C) przez 3 godziny lub dłużej. Nie wiem jak smakują taniny z młóta, ale temat z chmielem poznałem dokładnie przez kilkanaście warek zanim nie podłączyłem chłodnicy.

Jeśli chmiel trzymasz w gorącej brzeczce (>80°C) przez 3 godziny to masz dodatkowe dłuuuuugie chmielenie i z tego ta goryczka

Share this post


Link to post
Share on other sites

20g na 60 minut, zakładając że ma ok. 9.5% a-k i masz 25l brzeczki przed gotowaniem (na 20l piwa) - to daje ~24 IBU, czyli niezbyt mocną goryczkę w stylu polskiego lagera. Dodaj do tego 10g na 10 minut i skończysz z piwem ~28 IBU. Mnie taka goryczka pasuje nawet w dość wytrawnych jasnych piwach.

 

Jeżeli chcesz sobie na szybko coś przeliczyć a nie masz programu pod ręką (są darmowe, np. BrewTarget czy QBrew), to zajrzyj na stronkę http://beercalculus.hopville.com/recipe - można tam sobie "policzyć" całą recepturę. Są też kalkulatory do obliczania samej goryczki i Google umie je znaleźć pod hasłem "hop bitterness calculator".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc pierwsza warka

 

5kg pilzneńskiego

16,5l wody

 

70min - 66-70 stopni

 

po filtracji brzeczka 18blg

 

po wysładzaniu 24l - 13 blg

 

gotowanie 90min

 

chmiel magnum szyszka - 20g - 60 min

chmiel magnum szyszka - 15g - 10 min

 

Do fermentatora poszło 22l - 14 blg (miałbym może z litr/półtora więcej po odfiltrowaniu osadów)

 

Safale S-04 zadane do 22 stopni o 21.00 - rano radosne bulkanie ;):)

Edited by marcin.a.paluch

Share this post


Link to post
Share on other sites
po wysładzaniu 24l - 13 blg

 

gotowanie 90min

 

chmiel magnum szyszka - 20g - 60 min

chmiel magnum szyszka - 15g - 10 min

 

Do fermentatora poszło 22l - 14 blg (miałbym może z litr/półtora więcej po odfiltrowaniu osadów)

Miałeś 24l przed gotowaniem i po 1,5 godzinnym gotowaniu wlałeś 22l do fermentatora + jeszcze osady? :rolleyes: how?

Mi wychodzi, że po 90m gotowania (palnik kuchenki gazowej) przynajmniej 20% idzie w parę (i to przy przykrytym garze w 3/4)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodatek wody przed chmieleniem 2,5l - celowałem w 12-13 blg a i tak jest za wysoko.

 

Pierwsze pół godz gotowania na pełnym gazie bez przykrywy chmielenie z klapą 3/4

Edited by marcin.a.paluch

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śmiało możesz zlewać na cichą. Temperatura idealna ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź jeszcze raz blg, jeśli nadal takie samo to zlewaj na cichą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.