Jump to content

Dezynfekcja butelek i nie tylko


Prynt
 Share

Recommended Posts

Po małej przerwie robię nową warkę :) i nasunęło mi się takie pytanie: Jakiego środka używacie do dezynfekcji butelek?

 

Zwykle po prostu grzałem je w piekarniku, ale po 1 zajmuje to dużo czasu (a butelki i tak trzeba umyć przed włożeniem do piekarnika...), po drugie grzeje w kuchni co latem niezbyt miło wychodzi.

 

Szukam środka, którym mógłbym dezynfekować zarówno butelki, jak i fermentor. Nie musi być tani, ważne żeby był pewny i wydajny.

 

Dzięki. :)

 

EDIT: chodzi mi po prostu o informację, jakich środków konkretnie Wy używacie. ;)

Edited by Prynt
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 135
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Do wszystkiego używam dwutlenku chloru. Pozwolę sobie wkleić informację, którą kiedyś zamieszczałem na innym forum:

 

Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na nowy środek do dezynfekcji - dwutlenek chloru. Napotkałem szereg artykułów chwalących jego właściwości przy zastosowaniach w przemyśle spożywczym. Ma bardzo dobre właściwości bakteriobójcze przy bardzo krótkim czasie kontaktu (1-2 min), i co najważniejsze jest niestabilny - szybko rozkłada się na nieszkodliwe związki nie pozostawiając żadnych posmaków. Bardzo dobrze sprawdza się w browarnictwie, szczególnie przy dezynfekcji butelek - działa skutecznie, nie wymaga spłukiwania.

 

Dostępność

W Polsce trafiłem tylko na jedno źródło - sprzedaż wysyłkowa w firmie GSG:

http://www.clo2.pl/

email: gsgspzoo@neostrada.pl

Obsługa bardzo miła i sprawna, sprzedają ilości od 1L, dostawa kurierem w 1 dzień na ich koszt, płatność przy odbiorze - 1L 36.6 zł brutto.

 

Koszta

1 litr koncentratu kosztuje 36.6 zł. Rozcieńczamy 1:24, czyli otrzymamy z niego 25L roztworu roboczego, z którego uzyskamy 250L środka dezynfekującego (1:10), czyli więcej niż zdołamy zużyć w ciągu sezonu (20 warek = 25L dezynfekcji na warkę). Trwałość koncentratu wynosi 1 rok, czyli można przyjąć, że koszty dezynfekcji browaru wyniosą 36.6 zł na rok. To chyba więcej niż przy użyciu pirosiarczanu, którego wystarczy zapewne 1/2 - 1 kg na rok.

 

Użytkowanie

Używanie jest niestety bardziej skomplikowane i uciążliwe niż w przypadku produktów sypkich. Najpierw rozcieńczamy pewną ilość koncentratu 1:24, potem zakwaszamy ten roztwór roboczy kwasem spożywczym np. kwaskiem cytrynowym i zostawiamy na dobę. Roztwór roboczy aktywny mozna przechowywać pewien czas (2 miesiące?). Przed użyciem rozcieńczamy go 1:10.

Link to comment
Share on other sites

Stosuję chemipro oxi do butelek, naczytałem się dużo pozytywnych opinii na temat ClO2 i myślę nad zminą środka (ze względu na wydajność do ceny)

Do dezynfekcji fermentorów używam bielinki z gorącą wodą.

 

źródła:

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=75132

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=718127&postcount=85

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=720079&postcount=7

http://www.clo2.pl/

 

 

EDIT:

;)

Edited by GaGacek
Link to comment
Share on other sites

Ja do dezynfekcji butelek używam pirosiarczynu sodu, dezynfekuję za pomocą sterylizatora mechanicznego. Bardzo prosta metoda, niestety zapach jest okropny, poza tym zawsze mam jakieś obawy o pozostałości pirosiarczynu (brak konieczności płukania), ale póki co nie wyczuwam go w gotowym piwie, więc myślę, ze jest OK ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja też używam od kilku lat sposobu dori i w sumie zaliczyłem dwie wpadki (ale to przez wężyki - nie butelki).

Dla mnie jest to sposób wystarczający i osobiście nie mam zamiaru utrudniać sobie życia ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Do wszystkiego używam dwutlenku chloru. Pozwolę sobie wkleić informację, którą kiedyś zamieszczałem na innym forum:

 

Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na nowy środek do dezynfekcji - dwutlenek chloru. Napotkałem szereg artykułów chwalących jego właściwości przy zastosowaniach w przemyśle spożywczym. Ma bardzo dobre właściwości bakteriobójcze przy bardzo krótkim czasie kontaktu (1-2 min), i co najważniejsze jest niestabilny - szybko rozkłada się na nieszkodliwe związki nie pozostawiając żadnych posmaków. Bardzo dobrze sprawdza się w browarnictwie, szczególnie przy dezynfekcji butelek - działa skutecznie, nie wymaga spłukiwania.

 

Dostępność

W Polsce trafiłem tylko na jedno źródło - sprzedaż wysyłkowa w firmie GSG:

http://www.clo2.pl/

email: gsgspzoo@neostrada.pl

Obsługa bardzo miła i sprawna, sprzedają ilości od 1L, dostawa kurierem w 1 dzień na ich koszt, płatność przy odbiorze - 1L 36.6 zł brutto.

 

Koszta

1 litr koncentratu kosztuje 36.6 zł. Rozcieńczamy 1:24, czyli otrzymamy z niego 25L roztworu roboczego, z którego uzyskamy 250L środka dezynfekującego (1:10), czyli więcej niż zdołamy zużyć w ciągu sezonu (20 warek = 25L dezynfekcji na warkę). Trwałość koncentratu wynosi 1 rok, czyli można przyjąć, że koszty dezynfekcji browaru wyniosą 36.6 zł na rok. To chyba więcej niż przy użyciu pirosiarczanu, którego wystarczy zapewne 1/2 - 1 kg na rok.

 

Użytkowanie

Używanie jest niestety bardziej skomplikowane i uciążliwe niż w przypadku produktów sypkich. Najpierw rozcieńczamy pewną ilość koncentratu 1:24, potem zakwaszamy ten roztwór roboczy kwasem spożywczym np. kwaskiem cytrynowym i zostawiamy na dobę. Roztwór roboczy aktywny mozna przechowywać pewien czas (2 miesiące?). Przed użyciem rozcieńczamy go 1:10.

Zaopatrzyłem się 1l tegoż specyfiku i mam pewien problem. Mianowicie, ile rozcieńczonego (końcowego) preparatu jest potrzebne do umycia fermentora 30l? Wystarczy obmyć, ileś procent ma być zapełnione, czy w ogóle całe ma stać w preparacie?

 

Będę niezmiernie wdzięczny za szybką odpowiedź, gdyż czas jest dla mnie na chwilę obecną kluczowy. :D Dzięki.

Link to comment
Share on other sites

Zaopatrzyłem się 1l tegoż specyfiku i mam pewien problem. Mianowicie, ile rozcieńczonego (końcowego) preparatu jest potrzebne do umycia fermentora 30l? Wystarczy obmyć, ileś procent ma być zapełnione, czy w ogóle całe ma stać w preparacie?

Ok. 3L. Biorę 300 ml roboczego roztworu, dopełniam wodą do 3L w fermentorze i płuczę.

Link to comment
Share on other sites

Wielkie dzięki. Jaką to ma trwałość przed rozcieńczeniem 1:10? Zabutelkowałem żeby nie wyparowało. :D

 

EDIT: tak pytam, bo po rozcieńczeniu 1:10 ma ten chlor wyparować w ciągu minuty...

Edited by Prynt
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...
Witam

Odnośnie dwutlenku chloru - czy podczas jego używania nie wydzielają się żadne szkodliwe substancje lotne ?

Dezynfekowałem CLO2 w pomieszczeniu zamkniętym dwa razy w życiu: pierwszy i ostatni :beer: Wali chlorem że hej. Fakt, że jak się już rozłoży to ew. resztki mają neutralny profil smakowo-zapachowy, ale podczas odkażania zadbaj o wentylację.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 8 months later...
potem zakwaszamy ten roztwór roboczy kwasem spożywczym np. kwaskiem cytrynowym i zostawiamy na dobę. Roztwór roboczy aktywny mozna przechowywać pewien czas (2 miesiące?). Przed użyciem rozcieńczamy go 1:10.

Witaj,

 

zapytam i tu bo łatwiej odnaleźć później;

coder - nigdzie nie moge znaleźć - jaka ilośc kwasku do zakwaszenia?

 

pzdr

flood

Link to comment
Share on other sites

potem zakwaszamy ten roztwór roboczy kwasem spożywczym np. kwaskiem cytrynowym i zostawiamy na dobę. Roztwór roboczy aktywny mozna przechowywać pewien czas (2 miesiące?). Przed użyciem rozcieńczamy go 1:10.

Witaj' date='

 

zapytam i tu bo łatwiej odnaleźć później;

coder - nigdzie nie moge znaleźć - jaka ilośc kwasku do zakwaszenia?[/quote']

Ja zakwaszam kwasem mlekowym 50% 2ml/litr. Kiedys sprawdziłem pHmetrem, że to daje pH<4

Link to comment
Share on other sites

Witaj,

 

dopytam;

 

1. gdzie to kupić, i czemu nie cytrynowym?

2. 2ml/litr - przy założeniu jakiej ilosci rr? 1litr CLO2 i 24L wody, czy w innych proporcjach rozrabiasz?

 

z góry dzięki

 

pzdr

flood

Link to comment
Share on other sites

Witaj,

 

dopytam;

 

1. gdzie to kupić, i czemu nie cytrynowym?

2. 2ml/litr - przy założeniu jakiej ilosci rr? 1litr CLO2 i 24L wody, czy w innych proporcjach rozrabiasz?

Po prostu mam mlekowy pod ręką.

Tak, rozcieńczam 1:24, jednorazowo robię sobie 1 litr roztworu.

 

Oto co mi kiedys napisali:

" Można go także aktywować kwaskiem cytrynowym ( 250 g. na 1 litr clo2) spożywczym

- do kupienia w sklepie spożywczym."

 

to 250 g ty chyba na całe 25L roztworu...

Link to comment
Share on other sites

Mam już CLO2, od jakiegoś czasu.

 

Do 100ml dodałem 2,4L wody, i potem 7,5g kwasku.

 

tak mi wyszło z opisu który gdzies znalazłem; do 25 L rr - dodac 50-100g aktywatora ( wziąłem średnią).

 

Pytanie co mi wyszło...

 

pzdr

flood

Link to comment
Share on other sites

Mam już CLO2, od jakiegoś czasu.

 

Do 100ml dodałem 2,4L wody, i potem 7,5g kwasku.

 

tak mi wyszło z opisu który gdzies znalazłem; do 25 L rr - dodac 50-100g aktywatora ( wziąłem średnią).

 

Pytanie co mi wyszło...

 

pzdr

flood

Prawie dobrze. W instrukcji stoi żeby dodać na 25 litrów roztworu do aktywacji 150 ml kwasu fosforowego spożywczego (75%) lub 250 gram kwasku cytrynowego. Więc w twoim przypadku powinieneś dodać 25 gram kwasku. Też przygotowuję ClO2 jak ty. 100 ml stężonego uzupełniam 2,4 l wody i 25 gram kwasku. Potem do dezynfekcji używam roztworu 1:5-1:10. Jedyny mankament tego środka to niestety smród. Na szczęście bardzo szybko się neutralizuje.

Link to comment
Share on other sites

Prawie dobrze. W instrukcji stoi żeby dodać na 25 litrów roztworu do aktywacji 150 ml kwasu fosforowego spożywczego (75%) lub 250 gram kwasku cytrynowego. Więc w twoim przypadku powinieneś dodać 25 gram kwasku. Też przygotowuję ClO2 jak ty. 100 ml stężonego uzupełniam 2,4 l wody i 25 gram kwasku. Potem do dezynfekcji używam roztworu 1:5-1:10. Jedyny mankament tego środka to niestety smród. Na szczęście bardzo szybko się neutralizuje.

smród ? chyba że z kwasem fosforowym

Link to comment
Share on other sites

Czy do celów dezynfekcji w piwowarstwie można stosować roztwór bez dodatku aktywatora ?

 

Ponieważ nie miałem jak Coder kwasu mlekowego a na instrukcji umieszczonej na ClO2 było napisane że:

 

"

1. Litr stabilnego dwutlenku chloru wlać do 24 litrów wody lub odpowiednią porcję.

2. Do tak przygotowanego roztworu należy dodać ok 50-100 g aktywatora lub j.w.

3. Dokładnie wymieszać i szczelnie zamknąć pojemnik .

... "

 

... i użyłem roztworu jak w pkt. 1. Oczywiście rozcieńczyłem to jeszcze na 1:10. Czy to błąd ?

 

To "j.w. " jest dla mnie zagadką. Kiedy z a kiedy bez aktywatora ? Niestety o aktywatorze na opakowaniu nie znalazłem ani słowa więcej.

Link to comment
Share on other sites

Czy do celów dezynfekcji w piwowarstwie można stosować roztwór bez dodatku aktywatora ?

 

Ponieważ nie miałem jak Coder kwasu mlekowego a na instrukcji umieszczonej na ClO2 było napisane że:

 

"

1. Litr stabilnego dwutlenku chloru wlać do 24 litrów wody lub odpowiednią porcję.

2. Do tak przygotowanego roztworu należy dodać ok 50-100 g aktywatora lub j.w.

3. Dokładnie wymieszać i szczelnie zamknąć pojemnik .

... "

 

... i użyłem roztworu jak w pkt. 1. Oczywiście rozcieńczyłem to jeszcze na 1:10. Czy to błąd ?

 

To "j.w. " jest dla mnie zagadką. Kiedy z a kiedy bez aktywatora ? Niestety o aktywatorze na opakowaniu nie znalazłem ani słowa więcej.

Wydaje mi się, że aktywator jest konieczny. ClO2 jest jakoś wciśnięty w roztwór, chodzi o to,zeby zaczął sie uwalniać, i robi się to przez obniżenie pH. Można np. kwaskiem cytrynowym spożywczym.

Link to comment
Share on other sites

Nie aktywowany ClO2 jest bezużyteczny.

Co do aktywatora, to istotnie co innego napisane jest na butelce, a co innego mam w instrukcji którą dostałem w firmie handlującej tym. Być może jest do tego jeszcze jakiś "oryginalny" aktywator, którego stosowanie jest bezsensowne ze względów ekonomicznych.

 

Aktywacja stabilnego roztworu dwutlenku chloru:

1. 1 (jeden) litr roztworu ClO2 rozcieńczyć wodą w stosunku 1;24 (powstaje 25 litrów aktywnego AD)

2. Dodać 150 ml kwasu fosforowego spożywczego (75%) lub kwasku cytrynowego w ilości 250 g

3. Szczelnie zamknąć i odstawić co najmniej na 2-3 h

4. Aktywny roztwór zawierający 2000mg/l dwutlenku chloru jest gotowy do dalszych rozcieńczeń roboczych.

Ja aktywuję wg powyższej instrukcji w proporcji 1:10. (100 ml clo2; 2,4 l wody; 25 g kwasku) i trzymam w plastikowym kanisterku po płynie do mycia naczyń.

więcej o działaniu tego preparatu http://clo2.pl/?p=p_7&sName=Og%F3lne-informacje

Link to comment
Share on other sites

A ja robię dość prosto. Może kiedyś się przejadę i wtedy zmienię....

 

6 butelek napełniam roztworem pirosiarczynu sodu (tak w zasadzie pod szyjki). Po zakończeniu z tych najstarszych przelewam do nowych i tak dalej, i tak dalej... butelki odkładam na suszarkę. Jak już wyrobię komplet (40-44) to zdejmuję od najstarszej i napełniam. Na razie to daje radę...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.