Jump to content
Sign in to follow this  
rubezahl

Browar Pod Starą Pipą, #112 Belgian Dubbel

Recommended Posts

Browar Pod Starą Pipą, #112 Belgian Dubbel

 

Piana: biała, drobna przechodząca w średnią, dosyć wysoka i trwała, do końca pozostaje warstewka

Kolor: herbaty z pomarańczowym odcieniem

Zapach: jest :D i to wyrazisty, taki spotykany w mocnych belgach, nazwać go jednak nie potrafię (ot braki)

Smak: początkowo b. lekko słodkawy, przechodzący w delikatną, pozostającą goryczkę, posmak taki charakterystyczny - jak zapach (estry?), brak smaku alkoholu

Wysycenie: średnie

Uwagi: nie jestem wielbicielem mocnych belgów, tego dubbla wypiłem jednak ze smakiem, ma swój charakter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dubbel w kolorze "herbaty z pomarańczowym odcieniem"? To chyba coś nie tak? Jozefik chyba coś Ci nie wyszło?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dubbel w kolorze "herbaty z pomarańczowym odcieniem"? To chyba coś nie tak? Jozefik chyba coś Ci nie wyszło?

hmm... chyba nie nadążam za dowcipem - ale zakładam, że jest dobry.

Przeczytam ponownie za jednego RISa :/ , pewnie 'on' trochę wyjaśni ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dubbel w kolorze "herbaty z pomarańczowym odcieniem"? To chyba coś nie tak? Jozefik chyba coś Ci nie wyszło?

hmm... chyba nie nadążam za dowcipem - ale zakładam' date=' że jest dobry.

Przeczytam ponownie za jednego RISa :/ , pewnie 'on' trochę wyjaśni ;)[/quote']

Zależy jaką kto pije herbatę :/

Wygląd: Ciemny bursztynowy do miedziany kolor, wraz z atrakcyjnym czerwoną głębią koloru. Generalnie klarowne. Wysoka, gęsta i długo utrzymująca się kremowa piana o koloru złamanej bieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

miedziany = rudy = pomarańczowy

Piwo faktycznie jest trochę jaśniejsze niż zakładałem z racji tego że po karmelizacji 2kg cukru 0,5kg poszło na kuchenkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hmm... chyba nie nadążam za dowcipem - ale zakładam, że jest dobry.

Dowcipem wg mnie jest opis wyglądu dubbla umieszczony w BJCP a zacytowany przez Anteksa. Prawdopodobnie Belgowie nie czytali tego amerykańskiego opisu, bo chyba wszystkie, a na pewno większość belgijskich dubbli jakie piłem nie mieści się w tym opisie, z Chimay na czele. W Belgii podział jest prosty: tripple są jasne, a dubble brązowe. Ja tego piwa nie widziałem tak jak Ty, ale "herbata z pomarańczowym odcieniem" to nie jest dla mnie brąz, ani nawet "ciemny bursztynowy do miedziany kolor"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie BJCP jest ostatnim wyznacznikiem przy zastanawianiu się nad piwem.

Sam w nazywaniu swoich piw staram się możliwie często unikać szufladkowania do określonego stylu. Jest dla mnie zupełnie obojętne czy mieści się w jakichś zadanych parametrach - ma być smaczne. Rozumiem jednak dążenie do pewnej perfekcji, mieszczenia się we wzorcu. Każdy bawi się wg swoich potrzeb, upodobań.

Edited by rubezahl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piana:gęsta,kolor jasno kremowy,długo opadająca tworząc dywanik.

Kolor;Bursztynowy.

Zapach: owocowy,alkoholowy jednak dominuje.

Smak:Słodowy, mocno alkoholowy ,na finiszu wytrawność z mocną goryczką,chyba za mocna jak dla tego piwa

Wysycenie:średnie

Mocne piwo, takie jak lubię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj, Zibi widzę że żelazne ruszyłeś rezerwy, Ja mam jeszcze nie ruszone 2 skrzynki z Impresji. A tu wczoraj jeszcze dwie doszły z kolejnego spotkania.

W sumie z tych z Impresji zniechęca mnie fakt że np. na 8 piwach mam napis na kapslu 16 bez etykiet różny charakter pisma :D i ten schemat się powiela przez dwie skrzynki :rolleyes: . Ale dzisiaj porządkując wyodrębniłem piwa Rubezhala /miały etykietę/ wiec pchnę ten wózek do przodu ;)

Dziękuje za ocenę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zibi - dobrze jest mieć w jednym miejscu różne opinie dotyczące tego samego piwa, żeby móc sobie porównać interpretacje np. koloru: "herbaty z pomarańczowym odcieniem" / "Bursztynowy" :)

 

(zgłosiłem do połączenia)

Edited by rubezahl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.