Skocz do zawartości

a propo chłodnicy zanurzeniowej...


dennis

Rekomendowane odpowiedzi

Witka,

Jako, że nigdzie nie znalazłem odpowiedzi to pytam, czy chłodnicę z nierdzewki przed użyciem także należy potraktować jakąś chemią jak tą z miedzi (octem przetrzeć)? Czy też wystarczy jej gotowanie w brzeczce?

Przed pierwszym użyciem, nową chłodnicę radzę wymyć dokładnie w ciepłej wodzie z płynem, ponieważ w czasie produkcji

mogły być użyte jakieś oleje, aby maszyna zwijająca miała poślizg.

Po chłodzeniu zawsze natychmiast myję chłodnicę w ciepłej wodzie z chłodzenia, żeby nie dopuścić

do zaschnięcia brzeczki i osadów.

Przed następnym użyciem nie myję chłodnicy, a jeżeli okres między kolejnymi warkami jest krótki to nawet jej nie płuczę

tylko od razu wkładam do gorącej brzeczki na ~10 min przed końcem gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem właśnie test na sucho, zagotowałem ~20l wody wspomagając palnik gazowy grzałką 2kW i kilkanaście minut pogotowałem tę chłodnicę :D

Polecane jest aby chłodnice włożyć do brzeczki na 15m przed końcem gotowania żeby się odkaziła - tyle że jak ją się wkłada to temp roztworu spada od razu o kilka stopni i gotowanie ustaje... na samym palniku to nie czy jeszcze zawrze w ciągu tych 15m :rolleyes:

nie przeszkadza to procesowi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.